Search
Close this search box.

Najlepša biblioteka na svetu

Ako putujete u Dablin, zaboravite na tržne centre i kafiće. Poželećete da u ovoj biblioteci ostanete zauvek.

ireland-trinity-3-1470213
Triniti Koledž

Diskutabilno je da li neki univerzitet u svetskim prestonicama igra jednako centralnu ulogu kao Triniti Koledž u Dablinu, barem kada je izgled u pitanju. Univerzitet se nalazi u samom srcu grada i ne može ga izbeći niko ko se šeta duž glavnih ulica Koledž Grin ili Grafton Strit.

Uski ulaz kroz zgradu Ridžent smatra se premalim za broj prolaznika koji kroz njega prođu. Sa druge strane ulaza čeka vas 190.000 kvadratnih metara, podeljenih velikim dvorištima i pompeznim kamenim građevinama.

Unutra se širi jedinstvena atmosfera. To je ipak zgrada koja priča vekovima staru priču. Triniti je osnovala 1592. godine kraljica Viktorija i mnoga poznata imena pohađala su ovaj koledž, poput Oskara Vajlda i Semjuela Beketa.Old-Library-Trinity

Jedna zgrada ipak privlači najviše posetilaca. Stara biblioteka, najstarija od onih koje pripadaju univerzitetskoj biblioteci Triniti Koledža. Ovo zdanje je najpoznatije delo Tomasa Burga i početkom 18. veka je bilo najupadljivije od svih na Univerzitetu po svom obimu. Biblioteka se nalazi desno od glavnog ulaza i leti se dešava da u sred dana budu predugački redovi ispred nje.

Ući i osetiti miris Dugačke sobe (The Long Room) u Staroj biblioteci predstavlja nesvakidašnje iskustvo za svakoga ko ima i najmanje osećaja za umetnost. Neretko se ova prostorija naziva najlepšom bibliotekom na svetu. Ovaj hram znanja masivnog drvenog enterijera i uskim prozorima izgradio se između 1712. i 1732. Dugačak je 65 metara i visok dva sprata. Veličanstvene police čuvaju 200 000 najstarijih knjiga biblioteke. Mermerne biste poređane sa obe strane predstavljaju filozofe i pisce. Internet je možda brži izvor znanja, ali ni upola čulan kao što je ova biblioteka.

kellsfol034rchirhomonogram
Detalj iz Knjige Kelsa; foto: Micheline Walker

Najpoznatiji rukopis u biblioteci je bez sumnje ,,Knjiga Kelsa” – remek- delo među keltskim rukopisima. Jedinstvena ,,Knjiga Kelsa” nastala je u 9. veku i sastoji se iz četiri neverovatno bogato ilustrovane knjige koje sadrže biblijska jevanđelja. U muzeju posvećenom ovoj knjizi izložena su dva od četiri toma. Jedna knjiga je otvorena i stranice se redovno menjaju, a druga je zatvorena te otkriva dekoracije na prednjoj korici.

Ovo je najstarija biblioteka u Irskoj. Jedina koja ima zakonsko pravo da besplatno uzima knjige i novine u Irskoj, kao i Velikoj Britaniji. Sveukupno biblioteka čuva 6 miliona predmeta – od štampanih i rukopisnih knjiga do mapa i muzičkih snimaka. Morate je posetiti!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp