Search
Close this search box.

Najlepše evropske destinacije za jesenja putovanja

Jesen je sama po sebi toliko inspiratvina, puna boja, mirisa i  povoda za osmehe. A ukoliko još niste iskoristili godišnji odmor ili jednostavno imate slobodnog vremena, rana jesen je idealno vreme da malo putujete, a idealne destinacije za ovaj tip putovanja možete upravo pronaći u Evropi.

Mnoge turističke agencije imaju veoma povoljne i zanimljive ture za evropske gradove, koje bi svakako trebalo da obiđete ako već niste. A kako je jesen mistična podjednako kao i istorija ovih velikih gradova sa predivnim pričama iza sebe, ne postoji bolje vreme za to!

Evo nekih naših predloga…

1. Budimpešta – Mađarska

S početkom jeseni vreme je i dalje lepo i da se iskoristiti, a ponude, posebno aranžmani za Budimpeštu veoma su povoljni, stoga ako imate mogućnosti, nemojte propustiti tu priliku. Budimpešta je jedan od najlepših gradova na svetu. Ovaj grad, pun je znamenitosti koje bi trebalo  videti, a među najposećenijim atrakcijama nalaze se Bazilika Svetog Stjepana, Lančani most, prvi sagrađeni stalni most između Budima i Pešte, koji je zaštitni simbol ovog grada. Grandiozno izdanje Mađarskog parlamenta, koji je treći po veličini u svetu i Ribarsku tvrđavu, mesto sa najlepšim pogledom na Budimpeštu. Ukoliko imate priliku, obavezno isprobajte neko  od termalnih kupatila, po kojima je ovaj grad veoma poznat. A što se mađarske kuhinje tiče, nemojte propustiti gulaš od svinjskog mesa, njihov čuveni specijalitet. 

Gradići za koje većina nas nije čula, a vredni su posete!

2. Glazgov – Škotska

S obzirom da je Škotska zemlja, koja je retko osunčana, ne postoji bolje vreme da je posetite, nego upravo u jesen. Po našem mišljenju Glazgov je najbolje što Škotska može da ponudi. Poznat je  po svojim parkovima i prelepoj, zelenoj prirodi, a kada počne jesen, ovaj grad počinje da poprima nijanse narandžaste, pa izgleda kao da je okupan plamenom. Unesco je Glazgov odredio kao Grad muzike i Evropsku prestonicu kulture. Ovo je grad koji spaja istoriju i modernu arhitekturu, a može vam ponuditi inovativne restorane i izvanrednu muziku. Ne propustite da posetite Kelvingrove Art gallery i Museum house, koje poseduju najbolje umetničke kolekcije u čitavoj Evropi. Ukoliko želite da vam prohladnih jesenjih dana nešto uzburka krv, možete uživati u pravom džinu i odličnom  pivu. Takođe, poznati su po fenomenalnim čajevima od vanile i bergamonta, pa ukoliko ste ljubitelji ovog toplog, jesenjeg napitka obavezno uživajte u odličnom čaju s pogledom na ovaj predivan grad.

3. Minhen – Nemačka

Minhen je jedna od najposećenijih destinacija, jer jesen donosi Oktobarfest.  Ukoliko imate prilike da odete na ovaj festival, svakako je nemojte propustiti, ali mi vam moramo reći da su minhenski parkovi u jesen zaista magični! Minhen je toliko primamljiv u jesen, doslovno šetnja na putu od tople čokolade do fenomenalnog piva, drugim  rečima. za svakog po nešto! Ukoliko vas fascinira umetnost, obavezno posetite jednu od prvih galerija u svetu – Die Alte Pinakotek. Engleski vrt, u srcu minhena posebno je veličanstven u jesen, reč je o parku koji se prostire na 370 hektara i u kome možete videti  gotovo sve što zamislite. A ukoliko posetite Glyptothek muzej, imaćete antički svet na dohvat ruke. Jednostavno, u Minhenu ćete jesen doživeti na  pravi način.

Ovo je omiljeni grad mnogih Francuza, a nije Pariz

4. Salzburg  – Austrija

Ovaj srednjovekovni, alpski grad, posebno je šarmantan na jesen. Prava jesen sa pogledom na zapaljena brda, ukusom štrudle s jabukama i kafe, doživećete upravo ovde. Daleko od kuće ćete se osećati tako familijarno i  toplo! Ukoliko volite istoriju obavezno posetite jedan od najvećih evropskih zamaka, Festung Hohensalzburg i uživajte u veličanstvenoj arhitekturi. Još lepši je dvorac Mirabell, opkoljen divnim vrtovima, sagrađen još u XVII veku.

Ukoliko želite da doživite jesen daleko od kuće, ovo su  zaista gradovi, koji u jesenjem ruhu postaju izrazito inspirativni i očaravajući! Putovanje je jedno od najdragocenijih ljudskih iskustava, jer na taj način upoznajete druge narode, njihove kulture i senzibilitete, uživate u fenomenalnim avanturama, zaljubljujete se u velike gradove, ali osećate nostalgiju za svojim mestom! Prava jesenja melanholija!

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp