10 najlepših knjiga za decu

Još u XVII i XVIII veku, za vreme prosvetiteljstva, čija je osnovna ideja bila u prosvetljenju razuma pojedinca, knjiga je dobila važno mesto u vaspitanju duha, a pre svega u vaspitanju deteta. Iako još uvek nije došlo u susret sa iskušenjima koje nosi život, dete na vreme treba upozoriti i usmeriti. U tome književnost može mnogo pomoći!

Ne samo da se deca kroz knjigu vaspitaju, već obogaćuju svoj rečnik, razvijaju maštu, stiču osećaj empatije, i naviku da čitaju u starijim uzrastima, a ta navika iako jako važna, sve je ređa.

Pred vama je 10 knjiga iz kojih će vaša deca biti u mogućnosti da nauče najveće životne vrednosti, koje se kriju između alegorija, metafora i šarenih slika dečije književnosti:

Luis Kerol – Alisa u zemlji čuda

alisa

Ovo delo ulazi u školsku lektiru i samim tim je jasno da nosi važnu pouku. Priča o devojčici koja odlazi u čudesnu zemlju Ludog šeširdžije i kraljice Srca, ustvari je neverovatna priča o čovekovim snovima, o sposobnostima ljudskog uma da stvori svet, u koji se može skloniti. Mašta je važan faktor u odrastanju deteta, i presudna je za kreativnost odraslog čoveka. Zato je treba podsticati i negovati kod mališana, jer će im ona život obojiti najlepšim bojama.

Enid Blajton – Pet prijatelja

enid blajton

Ciklus od dvadeset jednog romana prati četvoro dece i njihovog psa Timija kroz različite avanture, koje im se dešavaju tokom školskih raspusta. Pet prijatelja nosi važne lekcije o prijateljstvu, porodici, ljubavi prema životinjama, ali i prati decu kroz sve avanture, koje čitalačku publiku očaravaju toliko, da su spremni da pročitaju sve knjige iz ciklusa.

Dečija poezija Duška Radovića

dusko

Duško Radović je, možemo slobodno reći doneo velike promene u shvatanju književnosti za decu. On dete dovodi u vezu sa realnim i time ističe sposobnost deteta da se izbori sa svetom kome pripada na svoj način. U pesmi  ,,Bio jednom jedan lav“ on jasno pokazuje da su deca spremna da prevaziđu iluzije i strahove! Njegove pesme su izrazito sugestivne, i svaka od njih nosi posebnu poruku. Pesma o gospođi Klari i njenih 6 mačaka prava je alegorija o pogrešnom vaspitanju dece. On je svoju poeziju pisao angažovano, da bi pomogao roditeljima da izvedu decu na pravi put.

Hans Kristijan Andersen – Carevo novo odelo

hans

Ovo je priča iz koje deca najbrže nauče da ne treba da budu lakoma, sujetna i da pre svega ne smeju verovati bilo kome. Car je to u ovoj priči shvatio na mnogo bezbolniji način, u odnosu na ono što bi moglo da povredi i zadesi dete danas. Poverenje se gradi dugo, i ne sme se poklanjati olako.

Hans Kristijan Andersen – Mala sirena

mala_sirena-hans_kristijan_andersen_v

Ovo je jedna od najlepših bajki svetske književnosti. Kroz nju se deca prvi put susreću sa istinskom ljubavlju. Oni od Male sirene uče da je bezuslovna ljubav ona za koju smo spremni da se žrtvujemo, da smo srećni ako je voljeno biće srećno, i da je voleti hrabrije nego biti voljen!

Miroslav Antić – Plavi čuperak

plavi-cuperak-miroslav-anti

Ova zbirka pesama idealan je primer pesničke zbirke za decu. Ona obrađuje teme ljubavi, mašte, ali pre svega odrastanja! To je knjiga kojoj će se deca vraćati kada odrastu, to je udžbenik za odrastanje na najbolji način. Ono odrastanje u kome je svaka ljubav prva, svaka zvezda plava i svaki ideal dostižan!  Onda je sasvim svejedno da li žmurite ili ne žmurite, jer čuda se već događaju!

J.K. Rouling – Hari Poter

zatvorenik_iz

Pre svega, važno je da ovu knjigu deca čitaju u periodu u kome odrastaju, da bi odrasli sa junacima ove sage! Put u Hogvorts najlepše je putovanje koje dete moze da iskusi! Priča o poverenju, prijateljstvu, ljubavi, borbi za dobro i čast! Čitajući ovu fenomenalnu priču, deca maštaju, veruju ali i uče da prave izbore zbog kojih se neće kajati! Ron, Hari i Hermiona, imaju prijateljstvo vredno svega, ali i podršku odraslih, koji su sa njima pobedili zlo i stvorili gomilu uspomena za svako dete!

Šarl Pero – Lepotica i zver

lepotica i z

Priča stara kao vreme! Ovo je najlepša bajka ikada napisana! Lekcija jako potrebna u XXI veku. Iz ove bajke naučićemo da se voli ono iza spoljašnjosti. Da je duša ono što se zavoli, a lepota je prolazna i zanemarljiva. Čista duša spremna je da spozna prave vrednosti i skine čini!

Henrik Sjenkjevič – Kroz pustinju i prašumu

kroz_pustinju_i_prasumu

Ovaj roman prati priču o dvoje izgubljene dece, kroz pustinju i prašumu. Nela i Staša u periodu kada im je podrška najpotrebnija biće osuđeni jedno na drugo, prevazići će sve strahove i nedaće zajedno. A dok odrastaju između njih dvoje razviće se istinska ljubav!

Antoan de sent Egziperi – Mali princ

MALI-PRINC-TP-000002059155

Ovo je najlepša dečija knjiga, za odrasle! Priča o prijateljstvu između neshvaćenog, odraslog deteta i čiste, dečije duše Malog princa! Ova knjiga pokreće teme poverenja, imaginacije, ljubavi, prijateljstva, pripitomljavanja, ali i smrti, kao samo privremenog rastanka! Ovo je knjiga koja uči decu da budu samo odrasla deca, a ne i odrasli ljudi, a odrasle ljude podseća da je dete ono najvrednije u njima!  Čovek samo srcem dobro vidi, suština se očima ne moze sagledati.

Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, vaspitač i životni saputnik. I veoma je važno da kao deca razvijemo ljubav prema njoj, da bismo joj se uvek vraćali iznova! Mi smo bića koja svakodnevno uče i proširuju vidike, ali  je važno da na sebi radimo od malih nogu. Čitajući deca uče i spoznaju svet, i neguju čistu dušu spremnu na maštanje! Sa druge strane, vrlo je važno da deca razbude usnulo dete u svojim roditeljima, jer to je prijateljstvo nezamenljivo i najvrednije!   

Oni koji porastu prvo se danima mrze

onda se danima svađaju.

Jedino mi je žao mog tate.

Da je ostao dečak – kao ja,

baš bismo divno mogli da se družimo

i da zajedno budemo zaljubljeni

u nastavnicu istorije.

– M. Antić

Teodora Vuković
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp