Search
Close this search box.

Najromantičniji filmovi svih vremena

Treba vam malo romantike? Neka ova lista bude vaš vodič!

Predstavljamo vam najlepše ljubavne priče ikada odigrane na velikom platnu.

Čudesna sudbina Amelije Pulen (2001)

amelie

Ovaj šarmantni francuski film govori o predivnoj Parižanki, Ameliji Pulen, koja odlučuje da se umeša u život svojih prijatelja, kao i u život svog oca, kako bi ih poboljšala. Za to vreme, devojka koja uvek čini drugima, konačno i sama pronalazi ljubav.

Beležnica (2004)

beleznica

Siromašni momak i bogata devojka se zaljubljuju jedno u drugo za vreme leta 1930ih. Pedeset godina kasnije, stariji čovek čita priču to dvoje mladih ženi sa alchajmerovom bolešću. Molimo vas, krenite samo po maramice. Mi ćemo biti ovde i čitati zanimljivosti o ovom filmu.

Romeo i Julija (1996)

romeo i julija

Ne možemo a da ne spomenemo ovaj Šekspirov klasik o zabranjenoj ljubavi.

Odavde do večnosti (1953)

odavde do vecnosti

Znate li onu poznatu scenu gde se par strastveno ljubi na obali dok ih talasi zapljuskuju? E, ona je iz ovog filma. Pogledajte ga kako biste saznali kako je došlo do te scene, a onda je i sami isprobajte na sledećem letovanju.

Duh (1990)

duh

Ova natprirodna romansa u kojoj ubijeni muž postaje duh kako bi zaštitio svoju udovicu je verovatno prouzrokovala porast zainteresovanosti za kurs pravljenja grnčarije. Zašto? Samo odgledajte film.

Titanik (1997)

titanik

Dovoljno je samo da čujemo: ,,I’ll never let go, Jack“ i naša srca se momentalno otapaju, a suze kreću da se kotrljaju niz obraze. Priča o Džeku, Rouz i brodu za koji se pričalo da ne može potonuti nas nikada neće ostaviti ravnodušnima.

Mostovi okruga Medison (1995)

mostovi

Usamljena domaćica upušta se u strastvenu četvorodnevnu aferu sa fotografom magazina National Geographic koji je došao u grad kako bi uslikao te impozantne mostove.

Ljubavna priča (1970)

ljubavna prica

Bogati dečko i siromašna devojka prinuđeni su da se zapitaju da li su sposobni da se pomire sa svojim razlikama. Par se mora suprotstaviti roditeljima kako bi dokazali da ljubav zaista sve pobeđuje.

Diplomac (1967)

graduate

Bendžamin Bredok se vraća u kuću svojih roditelja i biva zaveden od strane gospođice Robinson. Kada se Bendžamin zaljubi u ćerku Robinsonove, priča kreće da se komplikuje sve više. Kako se završava – pogledajte sami!

Do neba (2009)

do neba

Upozorenje: Plakaćete i mislićete na ljubav svog života u roku od 15 minuta od početka filma. Nemojte posle da kažete kako vas nismo upozorili.

Afera za pamćenje (1957)

afera za pamcenje

Umetnik Niki Ferante upoznaje Teri Mekej na putovanju preko Atlantika, ali oboje su već u vezi. Dvoje sklapaju prijateljstvo na brodu, koje ubrzo prerasta u ljubav. Dogovor je bio da se u Njujorku nađu na vrhu Empajer stejta, ali sudbina je umešala svoje prste kako bi zakomplikovala stvari.

Reci bilo šta (1989)

reci bilo sta

Ovaj klasik Kamerona Kroua je inspirisao mnoge da obuku mantil i ponesu stereo do prozora njihove voljene. Lojd mora dokazati svoje časne namere ocu Diane Kort pre nego što se odseli u Englesku. Pogledajte da li mu polazi za rukom.

Oficir i džentlmen (1982)

oficir i dzentlmen

Ričard Gir tumači Zaka Meja, čoveka koji se upisuje u pomorsku akademiju ne bi li povratio red u svoj život. Dok se bori da diplomira upoznaje devojku po imenu Paula koja mu pomaže da se suoči sa svojim fizičkim i emotivnim teškoćama.

Čokolada (2000)

čokolada

Šta se dogodi kada samohrana majka pokuša da otvori prodavnicu čokolade u malom, konzervativnom gradu u Francuskoj? Romantnična priča sa Džonijem Depom, eto šta.

Doručak kod Tifanija (1961)

dorucak kod t

Odri Hepbern tumači ulogu Holi Golitli, naizgled sofisticiranu devojku koja se zbližava sa Polom, piscem u usponu. Odgledajte ovaj klasik dok nosite omiljenu malu crnu haljinu i bisere.

Eni Hol (1977)

eni hol

Neurotičan njujorški komičar, Vudi Alen (koji glumi sebe), upoznaje jednako ekcentričnu ženu po imenu Eni Hol. Nakon što raskinu svoju romansu, Alen se priseća trenutaka iz veze i pokušava da shvati gde je krenulo po zlu.

Lepotica i zver (1991)

lepotica i zver

Satovi koji pevaju i porcelansko posuđe koje igra dodaju neverovatnu dozu šarma u ovu vanvremensku bajku o princu osuđenom da živi kao užasna zver, dokle god ne nađe nekoga ko će ga voleti u tom obliku.

Filadelfijska priča (1940)

filadelfijska prica

Keri Grent i Ketrin Hepbern igraju u jednom od najoriginalnijih romantičnih komedija. Ona je bogatašica, a on repoter iz tabloida. Iskokajte kokice i pogledajte koja je njihova priča!

Princeza nevesta (1987)

princeza nevesta

Sve su šanse da je mnogim muškarcima u vašem životu upravo ovo must-see film, iako je u pitanju bajka u kojoj princezu spašava vitez u sjajnom oklopu.

Kad je Hari sreo Sali (1989)

kad je h sreo s

Mogu li muškarac i žena biti  ,,samo prijatelji“? Misija ove komedije je da to dokaže. Do kog su zaključka došli, moraćete da otkrijete sami.

Orkanski visovi (1939)

orkanski visovi

Ako niste pročitali ovaj klasik, preporučujemo da pogledate bar film. I to prvu adaptiranu verziju. Ispratite priču siromašnog, usvojenog dečaka i bogate devojke, kojima je, zbog razlike u statusu, zabranjeno da budu zajedno.

Prohujalo sa vihorom (1939)

prohujalo s vihorom

U vreme kada se jug SAD-a tek stabilizuje, oživljava priča iz romana Margaret Mičel, o Skarlet O’Hari, Retu Batleru i plantaži po imenu Tara.

Kazablanka (1942)

kazablanka

Kazanblanka je otelotvorenje prave romanse. Priča o ponovnom susretu ljubavnika za vreme pada Kazablanke je vanvremenska.

Legenda o jeseni (1995)

legende jesen

Ovo je film u kom Bred Pit ima plave lokne i jaše konje. Treba li da kažemo nešto više?

Besani u Sijetlu (1993)

besani u s

Tom Henks glumi usamljenog udovca koji, jelte, nema sna u Sijetlu. Eni je žena koja je veran slušalac emisije na radiju, koju udovčev sin uporno zove ne bi li pronašao pomoć za svog ožalošćenog oca. Priča je jako interesantna, pa vam nećemo otkrivati detalje. Ostavljamo to vama.

Zaljubljeni Šekspir (1998)

zaljubljeni sekspir

Priča je smeštena na kraj 16. veka i govori o mladom pesniku, Vilu Šekspiru, koji se bori sa svojom poslednjom predstavom. Započinje strastvenu vezu sa glumicom u usponu, koja je voljna da se oblači kao muškarac ne bi li zaradila mesto u pozorištu u vreme kada je ženama bio zabranjen pristup sceni.

Gordost i predrasude (2005)

gordost i p

Koja žena ne žudi sa sopstvenim gospodinom Darsijem koji će joj priznati da ga je „začarala, i dušu i telo“.

Zgodna žena (1990)

zgodna zena

Ovo je jedna od onih tipičnih priča u kojima čovek unajmi prostitutku, ona ima srce od zlata, onda je on pretvori u ,,damu“ i onda se oni zaljube jedno u drugo. Bilo kako bilo, vredna je gledanja!

Engleski pacijent (1996)

engleski pacijent

Suza će suzu stizati dok budete gledali priču o pilotu, medicinskoj sestri i lopovu, koji čekaju kraj Drugog svetskog rata u Italijanskoj vili.

Devet i po nedelja (1986)

devet i po nedelja

Ovaj film skreće na erotsku stranu romantike, sa seksi igrama, poznatom scenom sa frižiderom i još mnogo bezobrazluka.

Poslednji tango u Parizu (1972)

poslednji tango u parizu

Marlon Brando glumi doseljenika u Francuskoj, koji žali za samoubistvom svoje žene i koji započinje vatrenu aferu sa verenom mladom Francuskinjom.

Maza i Lunja (1955)

maza i lunja

Ona je udomljeni Koker španijel, a on je lutalica, vaspitan od strane ulice. Ako niste skoro gledali ovaj crtani, pravo je vreme da se prisetite ove predivne priče i vratite malo u detinjstvo!

Džeri Megvajer (1996)

džeri meg

Ovaj klasik sa Tomom Kruzom nas je osvojio na prve kadrove. Mnogo štošta možemo i naučiti iz njega.

Briljantin (1978)

briljantin

Dobra devojka se zaljubljuje u lošeg momka preko leta, a onda se seli u njegov grad na jesen. Ne želimo da pričamo dalje, želimo da, ako već, niste, uživate u ovom klasiku.

Noting Hil (1999)

noting hil

Pustite u pozadini pesmu ,,When You Say Nothing At All“  od Ronana Kitinga dok mi izgovaramo (jer znamo napamet, naravno) sledeću rečenicu: ,,I’m just a girl, standing in front of a boy, asking him to love her.“

Veridba je dugo trajala (2004)

veridba

Mladi ljubavnici se rastaju kada je on prinuđen da ide da se bori na strani Francuske u Prvom svetskom ratu. Kada mu se gubi trag, njegova verna Matilde kreće u potragu za svojom jedinom ljubavlju, i ništa je ne može zaustaviti.

Prljavi ples (1987)

prljavi ples

Nemamo šta da kažemo kada je u pitanju ovaj klasik iz osamdesetih, zbog kog je pola planete zavolelo Patrika Svejzija. Osim, naravno, da ga pogledate već danas!

U stvari ljubav (2003)

u stvari ljubav

Ovaj engleski film o parovima koji se zaljubljuju i odljubljuju u mesecu pre Božića je definitivno dirljiva priča koja stavlja u fokus dirljivu i ne uvek tako sladunjavu stranu romantičnih komedija.

Grad anđela (1998)

grad andjela

Anđeo koji nadgleda Los Anđeles se zaljubljuje u prelepu ženu. Da li je voljan da se odrekne svoje anđeoske strane kako bi mogao da je voli kao čovek?

Edvard Makazoruki (1990)

edvard

Neverovatna bajka Tima Bartona priča o izumiteljevoj neverovatnoj kreaciji: tinejdžer po imenu Edvard. Međutim, izumitelj umire pre nego što je zamenio Edvardove privremeno nameštene makaze koje mu je stavio umesto ruku i ostavlja ga samog i uplašenog. Međutim, Edvard je osetio nešto za čim je oduvek čeznuo: ljubav. Kako? Pogledajte sami.

izvor: harpersbazaar.com
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp