Search
Close this search box.

8 najšarenijih ulica na svetu

Dosta je bilo sivila! Kako se i vreme razvedrilo, vreme je da se okrenemo bojama, tako da ih danas unosimo u vašu svakodnevicu. 🙂 Predstavljamo vam najživopisnije ulice na planeti, sa fasadama u bojama duge i koje pucaju od života!

El Caminito (Buenos Ajres)

caminito

Kraj u Buenos Ajresu zvani La Boca bio je dom velikoj imigrantskoj populaciji. Danas je kraj u kom je radnička klasa, boje su na sve strane, a poznat je i po odličnom street art-u. Glavno šetalište, El Caminito, je potez na kom su načičkane šarene zgrade ispred kojih su ulični izvođači, umetnici i kafići na otvorenom.

Stari grad Kolmar (Francuska)

kolmar

Ovaj francuski gradić je izašao direktno iz bajke. Jedinstvena arhitektura – svetli francuski kapci i zgrade koje su pola od drveta u nemačkom stilu – posledica je zajedničkog delovanja dve kulture. Kanal prolazi kroz stari grad, pa mu je otud nadimak ,,Mala Venecija“.

Nihavn (Kopenhagen)

nyhavn

Šarene fasade Nihavna su jedne od najistaknutijih u Evropi. Uz to, Hans Kristijan Andersen je živeo u jednoj od tih kuća!

Stari grad Chefchaouen (Maroko)

chefchaouen

Ovaj mali grad na severu Maroka, u potpunosti okružen planinama, poznat je po svojoj mešavini španske i orijentalne arhitekture, čitav pokriven predivnom nijansom plave. Priča se da su se sa ovom bojom upoznali zahvaljujući jevrejskim imigrantima, koji su obojili grad ne bi li oponašali nebo i raj.

Las Palmitas (Pačua, Meksiko)

las-palmitas

Priča iza Las Palmitas, siromašnijem susedstvu koje se nalazi na dva sata severoistočno od Meksiko Sitija, je poprilično neobična. Prošle godine, meksička vlada sponzorisala je projekat renovacije kako bi pretvorila ovaj kraj u ,,utočište“ za street art. Kao rezultat, oko 2000 domova pretvoreno je u javno umetničko delo. 🙂

Stari grad (Varšava)

warsaw

Najstariji deo ovog grada je ispunjen veselim i šarenim zgradama, koje datiraju još iz 13. veka! Veliki deo centra starog grada je uništen za vreme Drugog svetskog rata, a potom verodostojno rekonstruisan.

Fondamenta Pontinello (Burano, Italija)

burano

Ostrvo Burano, grad umetnika i ribara, je veseo kao i duga od malih kuća koja se pruža duž obale kanala. Kažu da su ribari započeli tradiciju ,,šaranja“ kuća kako bi ih razaznali sa pučine lagune.

Rue Cremieux (Pariz)

rue

Ekscentrično, kaldrmisano susedstvo u 12. Arondismanu, Rue Cremieux je jedna od najbolje čuvanih tajni Pariza… i oni koji su je otkrili se nadaju da će tako i da ostane.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp