Search
Close this search box.

Najveće neistine o mamurluku

Gotovo da nam je svima poznato užasno stanje u kome se nađemo jutro nakon što smo popili koju više. Glava bruji, kognitivne funkcije nam nisu baš na nivou, a sve glasnije od šapata čini da nam se celo telo zatrese. 

E, mi želimo da se to stanje odagna ili u najmanju ruku ublaži, pa zato pričamo o najvećim neistinama koje su vezane za mamurluk, a ujedno i savetujemo kako ga sprečiti/preživeti. Čitajte dalje.

  1. Nikako ne konzumirati pivo pre kraćih pića

Sećate se ove mantre iz starih dana? 100% je netačna. Ono što je bitno je brzina konzumiranja i umerenost u jačini pića – a ne redosled po kojem ih uzimate. Naravno, tu je i istinska mudrost koja glasi: nikada ne mešajte pića.

  1. Držite se votke i bezbedni ste

Ispijanje ,,svetlih“ pića, kao što je to recimo votka, neće sprečiti mamurluk, ali bi moglo da ublaži njegovu ozbiljnost. Tamnije verzije, poput viskija, imaju više nusprodukta fermentacije alkohola koji čine da se osećate mnogo gore.

  1. Votka sa sokom hidrira

votka

Miksevi sa votkom zapravo mogu povećati absorpciju alkohola u organizam. Mnogo će vam biti bolje kada uzmete ,,čisto“ piće ili sa malo leda.

  1. Gasite svako piće sa čašom vode

Konzumiranje više vode pomaže da usporite i umanjite generalni unos alkohola (što je inače i jedina stvar koja sprečava mamurluk), ali ni u kom slučaju to nije ultimativni lek, kao što u to ljudi veruju.

  1. Jedite hleb kako biste ,,upili“ alkohol

Hrana uopšteno pomaže da se smanji unos alkohola u krvotok, ali hleb ni po čemu nije efikasniji u tome. Zapravo, masna hrana – poput burgera – je bolja za ,,usporavanje“ tog procesa, kada se konzumira pre pića.

  1. Popijte tabletu protiv bolova pre spavanja

Lekovi protiv bolova u bilo kom obliku mogu naneti štetu vašoj već preopterećenoj jetri kada se pomešaju sa alkoholom. Umesto toga, sačekajte i popijte lek koji sadrži ibuprofen kada se probudite.

  1. Jak doručak pomaže

dorucak

Kada dođe jutro, bolje je da pojedete nešto što se lakše vari, poput krekera ili tosta. Vaša jetra je zauzeta obrađujući alkohol u vašem telu, tako da će biti manje efikasna kada je u pitanju regulisanje nivoa šećera u krvi.

  1. Popijte još jedno piće ujutru

Ovo nemojte nikako da radite. Svako dalje piće će učiniti da samo još više dehidrirate, a simptomi mamurluka će biti sve gori kako dan odmiče.

  1. Sportska pića će pomoći pri rehidrataciji

Neće. Zaobiđite vode sa različitim dodacima i posegnite za čistom, dobrom starom običnom vodom. Suprotstavićete se dehidrirajućim posledicama alkohola bez dodatnog šećera.

  1. Prespavajte sve

Bolje bi vam bilo da odradite lagane vežbe. Toliko lagane, poput jedne kratke šetnje po kraju. Pokrenite se i otreznićete se brže. Ukoliko niste znali, jedan od načina na koje alkohol napušta telo je putem izdisanja.

Ipak, moramo da napomenemo da je najbolji način da izbegnete mamurluk da pijete odgovorno i umereno. Lep provod želimo! 🙂

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp