Search
Close this search box.

Najveće zablude u koje u dvadesetima verujemo!

Dvadesete su definitivno najkonfuzniji period našeg života, ili nam se barem tako čini. To je ono vreme kada prolazimo kroz najveće promene, svakodnevno se preispitujemo i ni u šta nismo sigurni.

U dvadesetim tražimo osobu kakva želimo da budemo. Tokom procesa izgradnje, često ćemo grešiti i to nije ni malo neobično, ali ćemo onda kada se trudimo da svoje greške ispravimo postati još jača i odgovornija osoba, koja odrasta.

Greške nisu najgora stvar koja nam se dešava, jer smo ljudi i svi ih pravimo u manjoj ili većoj meri, naročito u dvadesetim godinama, kada mislimo da smo popili svu pamet sveta, a ustvari nas čeka gomila iskustva, koje ćemo morati da iskusimo, kako bismo naučili da što manje grešimo.

Pa ipak, postoje one greške, koje je svako od nas napravio barem jednom u svojim dvadesetima, koje su nam se tada činile, kao omanji smak sveta, a onda smo vremenom uvideli, da su bile bezazlene i da su više bile lekcije iz kojih smo mnogo naučili, nego što su bile fatalne greške!

Mislite da vam je obrazovanje dovoljno

Visoka inteligencija, talenat i fakultetska diploma, možda vas kvalifikuju za dobar, čak i odličan posao, ali do posla iz snova nećete doći samo znanjem. Potrebno je mnogo truda, rada na sebi, usavršavanja i sticanja iskustva, kako biste jednog dana zaista bili na poziciji koju želite.

Možda ste bili razočarani što po završetku faxa niste dobili očekivanu ponudu, ali kada za to dođe vreme, shvatićete da je sve baš tako trebalo da bude, jer ste tek u tom trenutku posedovali dovoljno zrelosti i znanja, koje ježeljena pozicija zahtevala.

Loše se ophodite prema svom zdravlju

Već kada počnete da radite svoj prvi posao shvatićete da vam lude žurke do jutra više neće prijati, da će vaše telo biti sve iscrpljenije, a misli sve odsutnije. Kada počnete sa ozbiljnijim životom, koji od vas zahteva više odgovornosti, shvatićete da neke navike nisu samo nezdrave, nego su i pogubne po vaše zdravlje i tek u tom trenutku počećete odgovornije da se ponašate prema sebi.

Ne vodite računa o štednji

Rane dvadesete su verovatno poslednje godine, kada ćete novac izjednačiti sa srećom. Svi smo prošli kroz fazu da smo oduševljeni da damo veliki novac na patike koje nam se sviđaju ili na telefon, koji imaju svi.

Novac i materijalne stvari, zaista su mnogo daleko od sreće, ali su veoma bliski sa budućom sigurnošću. Nove patike vam u životu neće pružiti ništa osim boljeg modnog look-a, ali će vam vaša štednja obezbediti lični fond, koji jednoga dana možete iskoristiti za usavršavanje, ili ga spojiti sa fondom svog emotivnog partnera, kada dođe vreme da kupite zajednički auto. Dakle, što pre steknete svest da se sreća ne krije u materijalnom, ali da ako pametno baratate svojim novcem, možete jednom u budućnosti uložiti u svoju sreću, postaće vam je jasno da je vreme da počnete racionalno da raspolažete svojim novcem.

Suviše lako odustajete

Činjenica je da neće baš sve u životu doći olako, ali, ako pokušate da shvatite da se za ono najbolje vredi truditi, nećete odustati posle prvog pokušaja.

S godinama ćete naučiti da sve dođe u pravo vreme, Život je jedan dug period konstantnog rada na sebi, a u njemu, samo onaj ko je prestao da traži, nije našao ono što želi.

Puštate druge da odlučuju umesto vas

E ovo već može da se smatra greškom, jer vremenom prerasta u naviku. Vaš život je samo vaš! Kada ste nesigurni u vezi ma koje odluke, koju treba da donesete, izolujte se, dopustite da vam se misli slegnu i odlučite sami!

Najgore što može da vam se desi je da završite na mestu na kome ne želite da budete, jer ste pustili druge da odlučuju umesto vas. Morate sami određivati pravac, kojim se krećete, čak i onda kada je on pogrešan, jer za svaki vaš neuspeh ili krizu identiteta, bićete odgovorni vi, a ne oni koji su vas doveli dotle, jer sami ste ih pustili da odlučuju umesto vas.

Očekujete da ćete pronaći ljubav svog života

Koliko se god nadali ljubavnoj priči iz filma, ona se neće dogoditi. Sve što dolazi jednostavno, uglavnom nije vredno pažnje.

Ona ljubav, koja je zaista prava i za vas značajna, zahteva ozbiljan trud, rad i kompromis, ali i pored svega toga, vredna je ulaganja, jer vas čini srećnim, sigurnim i voljenim!

Verujete da će vaša prijateljstva trajati večno

Morate se navići na činjenicu da će se vaša prijateljstvavremenom filtrirati, jer nakon fakulteta, svako od vas okrenuće se svom životu i otići će na svoju stranu. Posle nekog vremena, sa ljudima sa kojima ste bili zaista bliski, čućete se jednom ili dva puta godišnje, a u vašem životu ostaće samo oni pravi prijatelji, koji su vremenom postali sastavni deo vašeg života.

Mislite da se sve može isplanirati

Kada imate 20 puni ste očekivanja od života. Tada isplanirate narednih 10 godina, a onda vam se u međuvremenu dogodi život i ništa se ne odigra onako kako ste vi zamislili.

To nije razlog da se razočarate, već da shvatite da moramo postupno dolaziti do važnih stvari u životu. Ne postoji tačan redosled, a čak i da postoji, ne možemo ga mi isplanirati. Život je pun slučajnosti, koje će nas tokom vremena odvesti na ovu ili onu stranu. Važno je samo da u jednom trenutku stignemo onde gde smo se uputili.

Dvadesete su godine, kada što bi rekli naši roditelji “živimo u zabludi”, ali nije to ništa loše, jer svi uglavnom prolazimo kroz isto. Nema lepšeg vremena od onog trenutka, kad shvatite da vam se dogodilo odrastanje, da ste sazreli i da zaista shvatate šta je život, a za to saznanje, iskustvo dvadesetih je dragoceno!

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp