Savršene namirnice za vašu kožu

Ako u poslednje vreme trošite dosta vremena (a i novca) na kupovinu i upotrebu proizvoda za negu kože, a ne vidite rezultate koje biste želeli, nije čudo što ste na ivici nerava.

Udahnite duboko i nemojte razbiti sve te preparate koje ste kupili, već razmislite o vašoj ishrani. Nega kože ne dolazi samo spolja, već i iznutra. Sve što unesete u sebe utiče na vašu kožu i može vam pomoći ili otežati borbu protiv akni, suve kože, bora i pigmentacije. Tako da – pravac u market i napunite korpu namirnicama koje će vam spasiti kožu!

Antioksidanti

Već znate da ako želite da izbegnete štetno zračenje sunca, treba da mažete kreme sa zaštitnim faktorom, bilo da je sunčano ili oblačno. Ako ste skloni zaboravu, pa se ne setite da je baš svakog jutra stavite, ili vas ponekad jednostavno mrzi, probajte da jedete hranu bogatu antioksidantima. Ima ih u voću, povrću, čaju i začinima i oni pomažu da se umanji rizik od posledica štetnih sunčevih zraka.

Hrana bogata vitaminom A, C ili E je glavna kada je u pitanju ovaj način ishrane. Dakle tu pričamo o šargarepi, bundevi, krompirima, spanaću i kelju kada je o vitaminu A reč. Vitamin C se, osim u citrusima može naći i u jagodama, a semenke, orašasti plodovi, spanać ili asparagus su odlični izvori vitamina E.

Žitarice

Gluten – hejteri bacaju pomalo lošu reputaciju na žitarice u poslednje vreme, ali slobodno se prepustite uživanju u ovim namirnicama. Beli hleb i testenina su definitivni no-no za kožu, ali prave žitarice, pune vlakana, pomažu pri varenju. Suva koža ili iznenadno pojavljivanje bubuljica mogu biti prouzrokovani lošim varenjem.

Neophodne masne kiseline

fish

U suštini, nama je usađeno da što više izbegavamo namirnice koje sadrže masti, ali nisu sve masti loše. Zato se i zovu neophodne masne kiseline. Omega 3 ili omega 6 kiseline formiraju prirodnu ,,barijeru” na koži i potpomažu joj da ostane hidrirana, pa tako koža izgleda zdravije i mlađe.

Bez ovih masti, koža će biti suva, više sklona upalama i pojavi mitisera. Riba, semenke i orašasti plodovi su odlični izvori neophodnih masnih kiselina.

Začini

spice

Začini možda deluju kao puko sredstvo da hrani dodate malo šmeka, ali u određenim slučajevima oni mogu koristiti vašoj koži više nego hrana. Začini poput cimeta, karija i aleve paprike su puni antioksidanata!

Voda

Znate li čime bi trebalo da zaokružite unos svih ovih sjajnih namirnica? Jednom finom čašom hladne vode! Svojoj koži i generalno svom zdravlju najviše ćete pomoći tako što ćete piti dosta vode. Uobičajeni je mit da voda pomaže da koža ostane hidrirana, što u nekoj meri jeste tačno, ali ono što voda zapravo radi za nas je to da povećava absorpciju hranljivih materija, a izbacuje toksine.

Čokolada

SONY DSC

Ne, ne mislimo na 100 grama mlečne čokolade, žao nam je! Mislimo na tamnu čokoladu i to onu sa što manje šećera. Kakao hidrira kožu i učvršćuje je. Tamna čokolada sadrži visok nivo flavonola, a to su upravo antioksidanti.

Nekoliko kockica tamne čokolade na dan neće vam škoditi, samo bi bilo dobro da je bar 70% tamna. Probajte da je istopite i prelijete preko bobičastog voća za duplu dozu antioksidanata!

A šta ne treba jesti?

Iako unosite sve ove namirnice na dnevnoj bazi, trebalo bi i da ne unosite namirnice koje vašoj koži štete. Najpre šećer. Ugljeni hidrati u šećeru, belom hlebu i alkoholu povećavaju nivo insulina, kao i rizik od upale.

Kako biste izbegli sve što upala može da donese (akne, na primer), probajte da smanjite unos šećera tako što ćete jesti žitarice, kao i samo prirodne izvore šećera, kao što je voće. Pazite i šta pijete – smanjite unos sokova (gaziranih i negaziranih), energetskih pića i prezaslađenje kafe ili čaja.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp