Search
Close this search box.

Šest namirnica koje jačaju i izbeljuju zube

Kafa i vino ne pomažu mnogo našim zubima, a previše šećera može prouzrokovati karijes. Dok je prilično očigledno koje namirnice su loše za vaše bisere, šta je sa onima koje su zapravo dobre za njih?

Sve dileme rešavamo odmah i predstavljamo vam šta je to što bi trebalo da ,,grickate“ kako bi vaš osmeh bio zdrav i blistav!

Sir

Iznesite Kamember, ljudi. Osim što je ukusan, sir – kao i većina mlečnih proizvoda – sadrži protein i kalcijum, koji pomažu da se štiti i jača zubna gleđ (prvi, spoljašnji sloj na zubima).

Jogurt

Slično kao i sir, jogurt ima visok sadržaj kalcijuima i proteina. Sadrži i dosta probiotika (dobrih bakterija) koji održavaju vaše desni zdravima. Samo se držite varijanti sa manje šećera, poput grčkog jogurta.

Jabuke

Određeno voće, poput jabuka, puno je vlakana i vode. Pojedite jednu posle obroka kako biste nežno ,,protrljali“ i isprali sve zaostale parčiće hrane iz vaših usta.

Šargarepe

Ispostavilo se da nisu samo dobre za oči. Zbog svoje vlaknaste teksture, grickanjem sveže šargarepe povećava se lučenje pljuvačke u ustima, što nadalje smanjuje rizik od nastanka karijesa.

Celer

Osećate li šablon ovde? Sveže, hrskavo povrće je generalno dobro za vaše telo – i vaše zube. I dok te male niti unutar celera mogu biti malo dosadne za žvakanje, one su poprilično efikasne za uklanjanje ostataka hrane.

,,Zeleniši“

Sa druge strane, zeleno povrće poput spanaća i kelja sadrži obilje kalcijuma i folne kiseline, koja gradi zubnu gleđ. Dodajte nam tu salatu sa spanaćem, molim!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp