Search
Close this search box.

6 namirnica koje su prepune šećera

Oko jedne stvari se svi nutricionisti sa naših prostora slažu: jedemo previše šećera. Mnogi u sebe unesu oko 20 kašičica dnevno, a to je 10 puta više nego što bi trebalo. Čak iako izbegavate slatkiše, mnoge namirnice kriju u sebi popriličnu količinu šećera.

Evo najčešćih:

Voćni sokovi

Ovo vam je odavno bilo jasno. Samo zato što piše 100% … (ubaci voćku), ne znači da je bez šećera. Voćni šećeri su i dalje tu, a vlakna su odstranjena. Nećete dobiti isti osećaj sitosti nakon što ih pijete, a a šećer će se brže ,,inflitrirati“ u vaš krvotok.

Konzervirano voće

Voće je prirodno slatko i ne bi mu trebalo dodavati više šećera. Uz to, određene hranljive materije, poput vitamina C, su osetljive na vrućinu, što znači da mogu biti uništene u procesu konzerviranja. Ukoliko želite konzervirano voće, birajte ono koje je pakovano u vodi ili u sopstvenom soku. Voće konzervirano u sirupu sadrži više kalorija zbog dodatog šećera.

Paradajz sos u tegli

Kada uživate u tanjiru špageta, to činite za večeru, ne za dezert. Međutim, prosečna porcija marinara sosa sadrži jednaku količinu šećera kao i jedna čokoladica: šest kašičica. Osim toga, ukoliko nije pasta od celog zrna, praktično jedete beli šećer u obliku testenine.

Suvo voće

Iako čitavoj priči dodaju vlakna, sadrže i dobru dozu kalorija. Kesica suvog grožđa, na primer, ima u proseku 25 grama šećera – to je otprilike isto kao i pola sladoleda u čaši. Mislite o ovim namirnicama kao o povremenom, a ne svakodnevnom užitku.

Voćni jogurt

Ova užina uvek  potpadne u grupu ,,zdravo“, koji god da je brend i šta god da sadrži. Zapravo, većina jogurta je puna šećera u tolikoj meri da ga vaše telo obrađuje i skladišti kao da je mast. Rešenje? Uzmite čist grčki jogurt i dodajte svoje voće.

Kečap i barbecue sos

U savremenom svetu dva najpopularnija dodatka za sve, ali po dve kašike ova dva sosa sadrže oko 14 grama šećera. Ukoliko se pitate zašto retko vidite sastojak ,,sećer“ na etiketi, to je zato što ga često navode kao ,,kukuruzni sirup“, što je prilično jedno te isto. Jedini savet koji ovde možemo dati jeste da budete umereni.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp