Search
Close this search box.

Najbolje namirnice za borbu protiv prehlade

Ormarić sa lekovima može pružiti trenutno olakšanje kada vas iznenada strefi gadna prehlada ili pulsirajuća glavobolja. Međutim, izlečenje i dugoročno zdravlje ne počinju u apoteci. Na put do jakog imuniteta krećemo od kuhinje – što su zaista dobre vesti, jer namirnice bogate vitaminom, poput ananasa, mnogo bolje podnosimo nego sirup za iskašljavanje.

Zato vam predstavljamo naš mali vodič kroz namirnice koje će vas odvesti dobrom zdravlju – bez upotrebe tableta!

Svakodnevni multivitamin: zeleno lisnato povrće

Ukoliko želite da održite svoje zdravlje na zavidnom nivou, razmislite o tome da pravite zelene smutije, salate sa keljom ili spanaćem ili da dodate brokoli svom sledećem obroku. Lisnato povrće je doslovno prepuno hranljivih sastojaka – vlakana,  kao i vitamina A, C i B. Uz to, veoma je blago za vaš stomak.

Vitamin C za hitan slučaj: crvena paprika

paprika

Ovo je možda jedna od najfinijih namirnica koje se mogu jesti sveže. Grickajte ih uz humus ili dodajte u salatu i eto vam instant (velike) doze vitamina C, a da ne spominjemo i vlakna i vitamin E. Benefite ćete osetiti i ako ih ispržite, ali previše toplote može izazvati gubitak hranljivosti, pa je najbolja varijanta da ih ,,bacite“ na gril. 🙂 Sada, kada je sezona prehlada u punom jeku, trknite do pijace i nabavite ovo sjajno povrće!

Pomoć za stres: paškanat

Složeni ugljeni hidrati u ovom povrću pomažu funkcionisanju mozga i lučenju serotonina, a to vam može pomoći da se brže… smirite! Pečeni paškanat isečen na tanje, uzdužne komade je istog ukusa kao i pomfrit – samo zdraviji. Osim što je pun minerala, tu je i da ojača naše kosti, krvne ćelije i – kao bonus – da ulepša našu kožu!

Lek za grip: kokosovo ulje

Niko ne želi da ga uhvati grip, pa je krucijalno da ga sprečimo u tome odmah. Doktor će vam možda preporučiti antibiotike, ali ipak vam je tu potrebno još nešto. Tu upada kokosovo ulje. Zdrave masti u njemu su otporne na toplotu, te zadržava svoja antivirusna svojstva bilo da spremate hranu njime ili dodajete kašičicu kokosovog ulja u čaj. Da, dobro ste pročitali. Kašičica kokosovog ulja sa čajem umiruje, a ujedno i pomaže protiv svih simptoma gripa.

Spas protiv mučnine: đumbir

Ukoliko vas muči stomak, đumbir vas može spasiti i pre nego što otrčite do apoteke. Ovaj gorkasti plod sadrži izuzetnu komponentu koja pomaže pri ublažavanju menstrualnih bolova, nadutosti i problema sa varenjem. Uz to, sve bakterijske infekcije drži po strani.  Kako god da ga konzumirate, i mala količina đumbira može mnogo pomoći kada je vaše zdravlje u pitanju.

Lek za prehladu: ananas

ananas

Kome treba sirup kada imamo ovo egzotično blago? Osim što je sjajnog ukusa, ima fantastičan ,,vitaminski“ profil – naime, prepun je vitamina C i sadrži enzim koji se bori protiv upala. To znači da je ultimativni borac protiv upala sinusa i disajnih puteva. Predlažemo da na kolutove ananasa tanko narendate đumbir. Vaše telo će ovu kombinaciju voleti jednako kao i vaša nepca. 🙂

glavna slika: @beautybabydoki
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp