Search
Close this search box.

Četiri napitka kao stvorena za hladne dane

Jesen je već uveliko tu, onako bronzana, opojna i vetrovita, i časovnik polako odbrojava vreme do zime. Na ulici je sve više zamotanih ljudi, džempera, kaputa, šalova, šešira. Svima je potrebna ušuškanost u vidu toplog kutka, ćebeta ili zagrljaja, ali i nekog toplog napitka koji će zagrejati vašu krv i od kojih će toplina prostrujati vašim telom.

Evo naših predloga:

crna-kafa

Kafa. Crna, jaka, osvežavajuća, najbolja je za početak dana. Čim otvorite oči, stavite džezvu na šporet i uvijeni u ćebe, dok čekate prvi ključ vode, posmatrate kroz prozor dan koji se budi. A kada je ona gotova – preporučujem je uvek u velikim šoljama – i kada se njen miris proširi sobom, vaša cula će se razbuditi, a nakon prvog gutljaja, obuzeće vas neverovatna toplota. To je ritual za samoću, prve misli i dnevni plan. Ili ni za šta drugo sem vas! Sve druge kafe su društveni ritual, prva je ona koja će razbuditi vašu dušu, zagrejati vaše telo i spremiti vas za nove radne pobede.

image-2

Topla čokolada. Mmmm, to je tako jesenja poslastica, ako se neki napitak poslasticom može nazvati. Što se mene tiče – što gušća to bolja! Možete birati: da li je bela, crna ili od lešnika; sa šlagom, čokoladnim mrvicama ili komadićima keksa… Odličan je povod za razgovor sa najboljom drugaricom ili karta za put u detinjstvo. Ona će vas svakako zagrejati ali i oraspoložiti, jer slatko utiče na hormon sreće! Dan će vam biti bolji i definitivno slađi, posebno ako je pijete u pravom društvu. 

caj

Čaj. Iako postoje ljudi koji baš i nisu ljubitelji čaja, ovaj napitak je mozda i najbolje sredstvo za zagrevanje tokom hladnih zimskih večeri, kada se umorni i promrzli vratite kući. Postoji toliko kombinacija, voćnih ili od lekovitog bilja. Najbolji su što prirodniji čajevi, ali ako do njih ne možete doći i male kesice, različitih ukusa su odlična zamena. Mirisi koji se šire kućom su umirujući, neki čak podsećaju i na leto. Čaj, film, keks, ćebence i vi. Idealno veče i odličan način da se ušuškate.

image-4

Kuvano vino. Ako, pak, posle svojih dnevnih obaveza odlučite da ne pojurite kući već posetite neki kafić i ispričate se sa prijateljima, najbolji izbor za ovo prohladno vreme je kuvano vino. Ukus vina, pomorandže i cimeta, mirisan i sladunjav, topao i pitak… učinice svakako boljim kraj vašeg dana, i pored toga što će vas zagrejati, pomoći će i da se oslobodite stresa. Ovaj napitak je još slađi ako ga spremate kod kuće, u dobrom društvu, uz osmeh i dobru muziku, i po vašem ukusu i receptu naravno!                 

Osim što su ovi napici veoma ukusni i idealni da se zagrejemo, svaki od njih predstavlja svojevrsni i različit ritual za svakog od nas. Bilo da je to mogućnost razmišljanja, tišine, razgovora ili samo pogleda, svakako je uživanje u ovim toplim napicima jedna od onih sitnica koje nas usrećuju. Već dugo je okupljanje oko šolje sociološki fenomen, koji govori o tome da je poziv na kafu ili neko drugo piće zapravo poziv na druženje. I zato – zgrejte se, družite se, osmehnite se – popravite svoj dan! 

Teodora Vuković
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp