Search
Close this search box.

Napravite prostor za pozitivnu energiju: Vreme je za veliko prolećno čišćenje doma, ali i uma!

Kako smo i mi, hteli to ili ne, sastavni deo potrošačkog društva, danas živimo zatrpani suvišnim stvarima, koje su nam eto trebale “za ne daj Bože” i o koje se po kući spotičemo, ne znajući čak ni zašto su te stvari još uvek tu.

Zato je svakome od nas barem 2 puta godišnje, obično u vreme prelaznih godišnjih doba, potrebna detaljna čistka kuće, tokom koje ne samo da ćemo sve očistiti nego ćemo se i otarasiti svih stvari, koje nam uzurpiraju prostor i ne dozvoljavaju pozitivnoj energiji da za sebe nađe mesta u našem domu.

Ovo može biti jedan naporan zadatak, ali ukoliko uključite sve članove porodice, može biti zabavan, a kada sve završite, bićete veoma zadovoljni obavljenim poslom, jer će u vašem domu, konačno biti više prostora za vass, a ne za stvari.

Najbolji način da sve efikasno sredite je da napravite plan prolećnog raspremanja i da ga se pridržavate, a ako radite u timu, najbolje je da se podelite po frontovima, kako bi svako od vas bio podjednako učinkovit.

Još jedan dobar trik, koji će vam olakšati čišćenje je da sve stvari, kojih se oslobađate podelite na dve gomile i to u grupu stvari koju ćete pokloniti i one koje biste mogle da prodate.

Postoji mnogo ljudi, kojima bi stvari, koje vama nisu potrebne, mnogo značile. Vaše malo, nečije je mnoga, a ne postoji lepši osećaj na svetu, od onog, kada nekome malim gestom, na lice izmamite osmeh.

Sa druge strane, tehniku, ili neke glomazne stvari koje ne možete pokloniti, uvek možete prodati i tako, osim što ćete osloboditi svoj životni prostor, zaradićete dodatni novac, koji možete uložiti u bilo šta.

Kako izgleda dobar plan prolećnog raspremanja?

Počnite od spavaće sobe

Ovo je najbolje mesto za početak raspremanja, upravo jer se u vašoj spavaćoj sobi nalazi najveći broj vaših ličnih stvari, za koje možete biti potpuno sigurni da li su vam potrebne ili ne.

Odvojite svu garderobu koju ne nosite

Bez obzira, što vam je neki komplet drag, nikada ga niste obukle. Postoji niz farmerica, u koje već godinama ne možete da uđete, ali ih iz nekog, sebi nepoznatog razloga čuvate. Nema potrebe za tim. Otarasite se svih stvari koje više ne nosite i omogućite nekom drugom da ih nosi umesto vas. Bilo da ćete ih pokloniti sestri ili drugarici, ili ćete ih dati u dobrotvorne svrhe, te stvari nekome mogu biti od koristi, kada vama već nisu. Uz to, konačno ćete imati dovoljno mesta, za sve ono što će vam ove sezone definitivno trebati!

Sortirajte svoju obuću

Budimo iskreni, svaka od nas ima gomilu cipela, koje je obula 2-3 puta, ali više ne planira da to ponovi. Zašto bi suvišna obuća zauzimala mesto onoj koju zaista nosite, kada već i nju možete pokloniti nekome.

Očistite radni prostor

Kada je radni prostor u pitanju, bacite sve bespotrebne, stare račune, fakture, do pola ispisane rokovnike. Vreme je da ovog proleća svoj posao radite organizovano, bez suvišnog nereda, koji će vas samo sputavati i otežavati pronalazak svakog bitnog dokumenta.

Neka svaki član vaše porodice na ovaj način raspremi svoju spavaću sobu.

Kuhinja

Kuhinja je ono mesto, koje vrvi ponovljenim stvarima, zato nikad nije jednostavno da dođete do onoga što vam baš sad treba. Pokušajte da je ovog puta detaljno sredite, izbacite sve što imate u više primeraka i organizujete sve po policama, kako biste uvek znali gde vam šta stoji.

Otarasite se duplikata

Sve što imate u više primeraka odložite. Ostavite po jedan primerak od svega, izuzev tanjira, šerpi i čaša. Zaista vam ne treba 3 lopatice za filovanje torte, jedna će savršeno odraditi posao.

Šolje za kafu

Ako uživate u kafi, jedna ste od onih osoba, koja šolje za kafu dobija za rođendan, praznike, ali i ih i sama kupuje. Dakle, vi jednostavno imate toliko šolja, da možete svakodnevno piti kafu iz neke druge, a da ih pri tom ne iskoristite sve.

Dakle, vreme je da odložite barem one šolje, koje trenutno ne koristite i sačuvate ih, za budućnost, kada će vam sigurno zatrebati.

Kupatilo

U kupatilu je uvek gužva, jer svaki član porodice ima sopstvenu kozmetiku, a uz to, svako ima svoj peškir, devojke kutak sa šminkom. Zaista, ponekad je teško dovesti u red sve stvari koje imate u svom kupatilu i bilo bi vam drago da ih je manje. Sada je vreme da to promenite!

Otarasite se starih peškira

Sve isprane, istanjene i peškire u “fazi raspada” bacite, jer već imate 10 novih peškira u upotrebi i nema potrebe za suvišnim lomom.

Smanjite svoju make up kolekciju

Neke paletice seni imate već godinama, ruževe čuvate suviše dugo. Kako biste se otarasile svog tog, retko kad upotrebljenog loma, vreme je da pregledate svoju šminku i bacite sve ono čemu je prošao rok trajanja, a toga verujte ima mnogo.

Otarasite se kozmetike koju ne koristite

Svi smo nekad kupili kremu na preporuku drugarice, a ona nam nije odgovarala. Nema razloga da čuvamo stvari koje ne koristimo samo zato što smo na njih potrošili novac. Možete ih pokloniti nekome ili jednostavno baciti, ali nema potrebe da ih čuvate i tako pravite bespotrebnu gužvu.

Dnevni boravak

Dnevna soba je mesto porodičnog okupljanja i zajedničkih aktivnosti, za koje vam je sigurno potreban prostor i zato se morate otarasiti svih suvišnih stvari.

Stari časospisi

Gotovo svaka dnevna soba ima korpu ili neku policu, na kojoj se ređaju stari časopisi, koji samo skupljaju prašinu. Umesto da ih uzaludno skupljate, reciklirajte ih.

Jastuci

Jastučići su dekorativna stvar, koju s vremena na vreme obnovimo i u jednom trenutku ih zaista ima previše. Ostavite nekoliko omiljenih jastučića, a druge sklonite, jer vam zaista zauzimaju mnogo prostora.

Stari uređaji

DVD uređaj ili muzički stub, niste uključili godinu dana, onda zaista nema potrebe da ga držite kao eksponat u dnevnom boravku. Vreme je da sve stare uređaje spakujete i odložite.

Sredite svoj raspored i dajte sebi vremena

Vaš raspored je gust i zatrpan gomilom obaveza, ali sigurno postoji način, na koji ga možete malo rasteretiti i svakodnevno napraviti vreme za aktivnost u kojoj uživate, sa voljenim ljudima. Proleće je, morate naći vremena za sebe, ljubav i osmehe!

Sredite svoje misli

Nađite način da ovog proleća sredite i organizujete svoje misli, planove i ciljeve. Život će vam biti neuporedivo lakši.

Proleće doslovno znači novi početak, pozitivnu energiju, osmehe, velike planove! Zato sredite svoj životni prostor i svoj um, kako bi pozitivna energija mogla doslovno da se useli u vaš život, zajedno sa lepim danima i opojnim mirisima.

Odvojite jedan dan, kako biste s prolećem sve počeli ispočetka.

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp