Search
Close this search box.

Kako da napravite sami ružinu vodicu

Ruža je jedan od najpoznatijih i najvoljenijih cvetova na svetu. Ovaj epitet je stekla zahvaljujući činjenici da se kroz istoriju i vekove ruža vezuje za razne događaje.

Još u starom Rimu se pominje kao simbol ljubavi i stradanja. Ruže su opevane u mnogim pesmama, a često su se vezivale i za lepotu devojaka i njihovu mladost. Najčešće su uzgajane zbog prelepog cveta i mirisa, a ono što je specifično za ruže je i njihovo trnje. Osim za ukras, ruže se koriste i za proizvodnju eteričnih ulja, od njih se pravi ratluk, kuvaju slatko i sok, a u kozmetici se najčešće koristi za izradu parfema i ružine vodice. Mi vam danas donosimo recept upravo za ružinu vodicu koju vrlo jednostavno možete i sami napraviti.

Sve blagodeti ružine vodice 

Ovo jednostavno i prirodno sredstvo za čišćenje lica smatra se jednim od najstarijih proizvoda koji je korišćen u negovanju ženske lepote. Kažu da su je voleli i muškarci, pa se tako kroz istoriju pominje i kao omiljena kupka Julija Cezara, a svoju popularnost je održala do danas. Najveći proizvođači ružine vodice su Bugarska i Turska, a u te svrhe se najčešće koristi vrsta ruže po imenu damask. Ova vrsta je izuzetno jakog i prijatnog mirisa, ali to ne znači da se u proizvodnji ne mogu iskoristiti i ostate mnogobrojne vrste. Ovaj proizvod namenjen je svim tipovima kože. Naročito se preporučuje osobama koje imaju masnu kožu jer utiče na smanjenje lučenja sebuma. Mogu je koristiti mladi u pubertetu kada su česte promene na koži, ali i osobe u zrelijim godinama kada koža gubi svoju prirodnu vlažnost. Ružina vodica će umiriti iritiranu i upaljenu kožu, smanjiće crvenilo i suziti kapilare. Ono što je važno je da ne remeti PH vrednost kože. Osim za kožu lica može se koristiti i protiv seboreje (ukoliko se utrljava u kožu temena). Čest je sastojak mnogih tonika i krema za lice.  

Recept za ružinu vodicu 

Mi ćemo vam dati osnovnu meru, a vi je prilagodite vašim potrebama. Sa deset cvetova ruže skinite latice i blago ih operite u vodi. Zatim ih stavite u neku staklenu teglu ili u posudu sa poklopcem. Latice prelijte sa 3dl ključale destilovane vode. Zatvorite posudu i ostavite da odstoji dok se ne ohladi.

Videćete veoma brzo kako latice ispuštaju svoju boju u tečnost. Nakon što se prohladilo kroz gazu dobro procedite smesu da bi iz ruža izašlo što više tečnosti. Ružina vodica je spremna za upotrebu. Budući da je ovo prirodan proizvod i da ne sadrži nikakve konzervanse, bilo bi dobro čuvati ga u frižideru. Naš savet je da tečnost prespete u bočicu sa raspršivačem i u toplim letnjim danima je koristite kao osveženje za vašu kožu. Naročito će vam prijati ukoliko ste prethodno bili izloženi suncu.

Još jedan važan savet koji važi i za druge proizvode pa tako i za ovaj je da pre upotrebe malu količinu proizvoda stavite na podlakticu kako biste proverili da niste alergični na neki od sastojaka. Sigurni smo da će vaša koža uživati u ovom proizvodu.

Ukoliko želite da napravite sprej od lavande kliknite ovde!

Mi preporučujemo i da probate naš recept i sami napravite ulje za sunčanje!

Sandra Lejić

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp