Search
Close this search box.

Napravite sami ulje za sunčanje!

Stiglo je omiljeno godišnje doba većine nas. Leto sa sobom donosi i visoke temperature koje nas neminovno teraju da svaki slobodan trenutak provodimo napolju. Došlo je vreme i za godišnji odmor i uživanje na plaži.

Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da se adekvatno zaštitite od sunčevog zračenja:

– Sunce je zdravo ukoliko poštujete osnovna pravila prilikom izlaganja njegovim zracima, a to je: Bežite u hlad od 10 do 16 časova!
– Većini na pamet pada ideja da se namažu zaštitnim faktorom pre sunčanja, iako znaju da će biti duže od pola sata napolju. Međutim, mnogi od nas zaborave. Možda će vam ovo delovati smešno, ali iz ličnog iskustva vas savetujemo da napišete na papir ili čak navijete alarm na telefonu, jer jedino tako nećete zaboraviti!
 – Ukoliko morate biti izloženi sunčevim zracima i u blizini nemate hlad, sa sobom imajte šešir, kačket, naočare za sunce i flašicu vode. Pijte što više tečnosti, jer voda je najvažnija za hidrataciju organizma. U slučaju da ipak dođe do prekomernog sunčanja, pijte običnu hladnu vodu. Ukoliko dehidrirate za prvu pomoć dobra je i posoljena voda, a pomoći će i tuširanje mlakom vodom!
Zaštita od sunca je ultimativna stvar o kojoj bi trebalo da povedete računa, ali to ne znači da morate da izdvajate ogromne svote novca za skupe preparate.
Najbolje prirodne kreme su:
– Krema za sunčanje sa kokosovim uljem. Sve o čarima kokosovog ulja pročitajte ovde!
– Prirodni izvor vitamina, a to je ulje pšeničnih klica!
– Unosite crveno i narandzasto voće, vitamine C i E , jer daju bolju otpornost, razvijaju kosti i jačaju imunitet. Ovo su četiri vitamina koje bi svaka žena trebalo da uzima!
– Ukoliko imate bebu koja ima manje od 6 meseci, držite je dalje od sunca kako biste joj zaštitili oči jer se u tom periodu njihov vid najviše razvijaja. Što je dete mlađe ono je osetljivije, jer mu je i koža tanka.
Napravite sami domaće ulje za sunčanje:
Za domaće ulje koji sami možete napraviti kod kuće potrebni su vam sledeci sastojci:
– nekoliko cvetova lavande (Sve o lavandi pročitajte ovde!)
– ekstradevičansko maslinovo ulje
– zeleni orasi
– rendana šargarepa
Spojite ova četiri sastojka i ostavite da odstoji. Posle 24 sata procedite ulje, dobro zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu do izlaska na plažu.
Sunce jeste izvor života i donosi nam svima pozitivnu energiju i radost, ali i bez obzira na to trebalo bi da budemo veoma oprezni prilikom sunčanja kako nam koža ne bi izgorela. Opekotine su velika opasnost. Uprkos tome što one prođu za nekoliko dana – koža takav stres pamti zauvek!
Milica Stanojević
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp