Naslovi koje morate potražiti na ovogodišnjem Sajmu knjiga!

Juče je zvanično počeo 64. sajam knjiga u Beogradu i trajaće do 27. oktobra, a kako znate da gajimo veliku ljubav prema pisanoj umetnosti reči, koristimo ovu priliku da vas sve pozovemo da posetite ovu regionalno najveću manifestaciju posvećenu knjizi!

Naravno, spremile smo i listu romana, koji su nas oduševili, naveli na razmišljanje i podsetili zašto toliko volimo da čitamo, a neke od njih mogli biste da uključite na svoj popis knjiga koje ćete kupiti na ovogodišnjem sajmu.

Delija Ovens – “Tamo gde rakovi pevaju

Roman koji je više od 50 nedelja na Bestseler listi New York Times-a zaista obećava. Priča prati devojčicu Kaju Klark, koja odrasta sama u kolibi u močvari, nedaleko od mirnog gradića na obali Severne Karoline. Prepuštena duhu prirode, ove devojka izrasta u neverovatnu lepoticu divlje naravi, koja će privući pažnju dvojice mladića i naći se u velikim iskušenjima, koja sa sobom nosi, za nju do tada nepoznat svet ljubavi. Pored romantičnog zapleta, roman sa sobom donosi i misteriozno ubistvo, koje će vas navesti da ovu knjigu pročitate u dahu, kako bi se pred vašim očima sve kockice sklopile.

Seren Svejstrup – “Čovek od kestena”

Ako ste ljubitelji dobrih trilera i misterioznih krimi priča, Čovek od kestena je savršen roman za vas! Reč je o nizu serijskih ubistava, tokom kojih zločinac na mestu zločina ostavlja lutkicu od šibiva i dva kestena. Proučavajući tragove, forenzičari otkrivaju da se otisak prsta poklapa sa otiskom devojčice, koja je nestala pre godinu dana i koju su smatrali mrtvom. Može li ih ubica dovesti do otkrića starog zločina i kako će se okončati krvavi pir? Saznaćete ako pročitate ovaj fantastičan roman!

Dana Karić – “Kako zavoleti sebe”

Nije reč samo o knjizi, već uz naslov stoji i odrednica igralica, što znači da ćete čitajući ovu knjigu, doslovno kroz igru tragati za sobom, za sopstvenom radošću i lepotom življenja. Dana Karić vam kroz stranice svoje knjige otkriva drugu dimenziju sreće, ali i pomaže da sami ostvarite svoje ciljeve, kroz alate i navike, koje su i njoj pomogle.

Cilj ove knjige/igralice je da vam otkirje nove dimenzije i pomogne da od svog života napravite remek-delo, u trenutku u kom se osećate zaglavljeno i čini vam se da ne možete da krenete napred. Ova knjiga oplemeniće vaš život, kroz seriju jednostavnih, ali moćnih igrica, koje nam je zadala Dana, ali i vrlo zanimljivim dizajnom knjige i tekstovima pisanim ružičastom bojom!

Nikolaj Vasilijevič Gogolj – “Mrtve duše”

Ovaj spisak je zaista nemoguće zamisliti bez barem jednog autora velike ruske književnosti. Ovoga puta odlučili smo se za Gogolja, kao jednog od najšarmantnijih ruskih realista. Vreme je da zaronite u svet feudalne Rusije, prve polovine XIX veka, i zajedno sa junakom Pavlom Čičikovim krenete u do sad nezapamćenu kupovinu “mrtvih duša”.

Ajše Kulin – “Četiri žene iz Istanbula”

Moćna istorijska saga o izazovima života u izgnanstvu i teškim izborima onih koji su primorani da prigrle neizvesnu budućnost, kofera punih nade. Roman prati generacije jedne porodice, koje traže svoj put kroz ljubav i nedaće, pobedu i poraz, u periodu od Drugog Svetskog rata, pa do savremenog doba društvenih mreža.

Roza Ventrela – “Priča o jednoj porodici”

U siromašnim kvartovima juga Italije, u kojima se tradicija i običaji vekovima oblikuju, iz iskrenog prijateljstva dvoje dece, rodiće se ljubav između Marije i Mikelea. Kada se seme mržnje zametne među njihovim porodicama i Marija se suoči sa teškim gubitkom, moraće da zaboravi svoja osećanja i nastavi dalje, ali moželi se čovek tek tako odreći svojih snova i ljubavi, a ako ih se ne odrekne, može li u potpunosti zaboraviti prošlost?

Sanja Matijašević – “Tajne zelenog solitera”

Za vaše mališane, koji se tek spremaju da upoznaju svet pisane reči odabrali smo “Tajne zelenog solitera”, pre svega poučnu i zabavnu priču, koja će najmlađe stanovnike planete naučiti, koliko je zapravo važno da čuvaju i vole prirodu. Svojim veštim perom Sanja Matijašević ukazala je na idealan način da pomognemo našoj deci da izgrade odnos prema svetu oko sebe.

Aleks Majklidis – “Tihi Pacijent”

Ambiciozni mladi psihijatar ima pred sobom samo jedan cilj, da nagovori Ališu, ženu koja je ubila svog muža da progovori i otkrije nešto o tom strašnom zločinu, ali sve i da u svojoj nameri uspe i da izvuče nešto od žene koja nakon ubistva nije progovorila ni reč, da li će Teo biti spreman da čuje istinu?

Jelena Nikolić – “Vreme, Reči, Prilike”

Treći roman mlade Jelene Nikolić, Vreme, Reči, Prilike morate pročitati. Kako sama autorka kaže, ovo je roman koji doživljava svojim trećim detetom, a na pitanje, koji od njenih romana prvi pročitati odgovara u skladu sa svojim nadimkom i karakterom: Kontra, od poslednjeg ka prvom!

Iako mnogi misle da Jelena piše samo tinejdž romane, iskusni čitaoci i ljudi, koji su sposobni da prepoznaju umetničku vrednost dela smatraju kako je ovo roman koji je vredan pažnje svake osobe koja voli umetnost pisane reči, bez obzira na godine!

Kendas Bušnel – “Seks i grad: Ima li ga još?”

Dvadeset godina nakon objavljivanja svetski popularnog bestselera Seks i grad, Bušnelova je sve savršeno prilagodila priči o ljudima koji su prevalili pedesetu godinu života, ali i dalje izlaze, zabavljaju se, luduju… Autorka pomalo satirično komentariše veze i odnose muškaraca i žena srednjih godina dok se kreću kroz tehnološki modernizovani svet. Bez ulepšavanja i vrlo duhovito dokumentuje različite fenomene 21. veka. Ljubav i život sagledava iz različitih perspektiva − kroz brak i decu, razvod i gubitak, a osvrće se i na vrlo agresivne pritiske na žene da ostanu mlade i lepe koliko god ih to koštalo. 

Opra Vinfri – “Ono što sasvim sigurno znam”

Svi smo čuli za neverovatnu Opru Vinfri i barem jednom pogledali njen televizijski šou, međutim, u svom časopisu O, Opra je godinama pisala kolumnu pod nazivom Ono što sasvim sigurno znam. Njeni tekstovi sada su ažurirani u istoimenu knjigu, gde podeljeni po najrazličitijim temama služe kao dnevna doza inspiracije, ili motivacije. Ovo nije knjiga koja se čita u dahu, već je možete otvoriti svakodnevno, onda kada u sebi ne pronalazite odgovor, Opra će vam ga zasigurno dati u nekom od svojih eseja, a vi ćete se setiti koliko je radost jednostavna i koliko zapravo sreću čine male stvari!

Lujza Hej i Dejvid Kesler – “Iscelite svoje srce”

Ovo je štivo koje osnažuje, nadahnjuje i predstavlja izvanredan novi način razmišljanja. Donosi nadu i nove uvide u vaš život i svaki njegov segment.  Dvoje izvanrednih autora često kroz dijalog iznose svoje stavove o emocijama i mislima koje se javljaju u kritičnim životnim trenucima − nakon raskida veze, kraha braka, usled otkaza, gubitka voljene osobe. Ova knjiga podstaći će vas da život pogledate drugim očima, okrenete se sebi i ličnom razvoju i postanete ličnost kakva zaslužujete da budete.

“Riznica maminih priča”

Za svaku mamu, koja želi da u svet snova svoje dete isprati neverovatnom pričom. Ne postoji ništa lepše za dete, već da ušuškano u mamin zagrljaj utone u san, slušajući njen glas, kako pripoveda od neverovatno hrabrim i čudesnim junacima, koji će za njih, godinama biti veliki uzori i jedna istina.

Riznica od preko 80 bajki, za najmlađe je definitivno nešto što morate imati u svojoj kućnoj biblioteci, bilo da želite da oživite maštu svog deteta, ili da iznova probudite dete u sebi!

@tepavacd

Stiven Karter i Džulija Sokol – “Muškarci vole žene koje vole sebe”

Svaka od nas pala je barem dva puta na isti tip muškarca, odlučila da slepo veruje i bez obzira na svoju inteligenciju, ispala glupa, jer tako je kada se sretnu žena i ljubav. Autori bestselera Stiven Karter i Džulija Sokol napisali su knjigu za svaku ženu, koja je barem jednom poželela da sledeći put bude mudra, odvažna i da u svakom trenutku svoga života stavi sebe ispred ma kog muškarca!

Muharem Bazdulj – “Poslednji Muškarac”

Ovaj roman predstavlja svojevrsni iskorak u budućnost, jer je radnja smeštena u 2027. godinu u grad Beč. Glavna junakinja, doktorka Adamović doživljava veliki šok u svojim 50-im. Pričajući nam njenu životnu priču, Bazdulj pokazuje kako izgleda svet, ali i život, kada se dogodi ono nezamislivo.

Gordana Kuić – “Roman u pričama”

Autorka romana Miris kiše na Balkanu i Romana u slikama, sada predstavlja i Roman u pričama, koji govori o četiri ljubavne priče i četiri veka života u Srbiji. Ovo je istovremeno ljubavni, istorijski, društveni, avanturistički i vaspitni roman, u kome ćete neizmerno uživati.

Og Mandino – “Najveće Čudo na svetu”

Najveće čudo na svetu je knjiga zasnovana na istinskim iskustvima Oga Mandina pošto je upoznao fascinantnog Sajmona Potera. Ovo poznanstvo, koje je preraslo u iskreno prijateljstvo, sasvim mu je promenilo život.  Sajmon mu je poklonio mnogo dragocenih saveta, koje je Og, nakon što ih je primenio na sebi podelio i sa svojim čitaocima.

Mini Dark – “Zvezde su bile za nas”

Dvanaest godina nakon što su se poslednji put videli, Džastin (Strelac i ozbiljan skeptik) i Nik (Vodolija i iskreni poklonik horoskopa), najbolji prijatelji iz detinjstva, slučajno se sreću, a naklonost iz detinjstva prerasta u pravu ljubav. Bar što se Džastin tiče. Kada sazna da Nik nijednu odluku ne donosi bez konsultacije sa zvezdama, ili bolje rečeno, na osnovu horoskopa iz omiljenog časopisa, u kojem, igrom slučaja, ona radi, odlučuje da njegov horoskop i sudbinu uzme u svoje ruke, ali Nik nije jedina Vodolija, koja kao zvezdu vodilju sluša horoskop! Uz mnoštvo peripetija, jedna od najvećih je to što Nik i ne tumači sve baš onako kako je ona zamislila.

Otega Juagba – “Mala crna knjiga”

Lagano štivo za instant motivaciju žena, postalo je svetski hit! Ispunjena praktičnim i smelim savetima, ovo je knjiga o karijeri i neka vrsta vodiča ka uspehu, koja je neophodna svakoj ženi, bilo da tek započinje put ka svom poslovnom trijumfu, ili već ima godine iskustva iza sebe!

Maja Motejn – “Krivotvorena magija”

Ako ste ljubitelji fantastičnih priča i veštičarenja svideće vam se priča o veštici Fin, čiji je propio, sposobnost da preoblikuje magiju, mogućnost da menja lica i oblike tela. Fin svoju magiju koristi da bi preživela i spasila se, ali nekoliko pogrešnih postupaka princa Alfija navešće je da se bori, kako bi spasila svet od propasti.

Don Miguel Ruis – “Tri pitanja”

Ova knjiga predstavlja put koji moramo preći da bismo postali najbolja verzija sebe, a koji počinje sa tri pitanja, na koja sebi moramo iskreno odgovoriti, a to su: Ko sam ja? Šta je stvarno? i Šta je ljubav? Nakon čitanja ove knjige vi ćete zaista biti sposobni da konačno spoznate potpunu istinu o sebi.

Danijel Dž. Sigel i Tina Pejn Brajson – “Razvoj dečjeg mozga”

Autori ove knige, Danijel Sigel – neuropsihijatar i Tina Pejn Brajson – stručnjak za roditeljstvo, udružili su snage kako bi roditelje proveli kroz etape razvoja deteta i u mnogome im olakšali zahtevan proces vaspitanja deteta. Čitajući ovu knjigu roditelji će pomno pratiti razvoj dečjeg mozga i veze koje određeni delovi mozga imaju sa ponašanjem deteta, pa će biti spremni da pravilno odreaguju na svaki izliv emocija, tokom odrastanja svog deteta.

Hulija Navaro – “U vihoru sećanja”

Priča o ženi koja tokom burnih godina XX veka želi da živi slobodno, ili da ne živi uopšte. Novinar Giljermo rekonstruiše životnu priču svoje rođake Amelije Garajoa koja je istovremeno bila revolucionar i pripadnica visokog društva, supruga i ljubavnica i špijun i ubica, a koja je na kraju postala zatočenik i žrtva sopstvenih ideala.

Sajgin Ersin – “Paša od kuhinje”

Paša od kuhinje ima redak dar u Otomanskom carstvu, jer svojim kulinarskim čarolijama utiče na srca i um svih onih koji probaju njegova jela. Putujući od Topkapi saraja do Aleksandrije on od najboljih kuvara uči kulinarske veštine, ali i magiju začina i uticaj zvezda. Da bi svoju ljubav, igračicu i robinju Kamer spasio haremske sudbine, moraće da se vrati u Veliku kuhinju i svoje kulinarske veštine iskoristi kao snažno oružije.

Hedvig Montgomeri – “Mudar roditelj – Srećna beba”

Vaspitanje deteta nije jednostavna stvar, a da biste to uradili na pravi način zaista je važno da od početka posmatrate svoje dete onakvim kakvo ono jeste. Kada oformite svoju porodicu, morate stvoriti atmosferu u kojoj će se vaše dete osećati voljeno i sigurno. Knjiga koja govori o umeću roditelja da u prve dve godine odrastanja od svoje bebe izgrade ličnost, koju će obasuti ljubavlju i pažnjom, definitivno je savršen izbor za sve one koji tek treba da se oprobaju u ulozi roditelja, ili se u toj ulozi snalaze, ali bi im pomoć dobro došla! 🙂

Mihael Vinterhof – “Zašto naša deca postaju tirani”

Mihael Vinterhof, pedesetogodišnji lekar, napisao je knjigu, koja je po našem mišljenju vredna svake pažnje. Kako živimo u vremenu u kome deca znaju sva svoja prava, ali zaboravljaju na svoje obaveze, kroz odrastanje se ne susreću sa zabranama i iz škole izlaze potpuno nespremna za život, a sve to krivicom roditelja, koji su se na potpuno neispravan način borili za ljubav deteta, reč je o knjizi koja će mnoge zaboleti, ali nadamo se i otrezniti, kako bi onde gde još ima prostora ispravili svoju grešku i umesto tirana odgajili ljude!

Jelena Bačić-Alimpić – “Njegove bele rukavice”

Jelena Bačić-Alimpić svoju priču smešta u Sarajevo 1922. Ljubica Ignjatović, glavna junakinja njenog romana izgubiće razum za čovekom koga je upoznala slučajno, Karelom Dragutinom Hartom, poverenikom vlade. Zaslepljena ljubavlju ona nije u stanju da vidi istinu o čoveku koga voli, ali kada otkrije njegovo pravo lice, ona hrabro uzima sudbinu u svoje ruke.

Vesna Dedić – “Nikad nisam”

Jedanaesti roman Vesne Dedić je priča o četiti ambiciozne, prelepe žene, koje tragaju za ljubavlju i žele da njihova priča u budućnosti, bude za nijansu svetlija od njihove prošlosti. Iako različite, sve četiri žele da spozanju isto. Ova, gotovo filmska priča o ljubavi istovremeno je i hronika jednog vremena, katalog likova i priča o četiri grada, u kojoj ćete uživati bez daha, od prve, do poslednje stranice.

Mark Manson – “E, zabole me”

Svetski bestseler prodat u 3 miliona primeraka uči nas kako da živimo dobar život, nasuprot svega onoga što nam se preporučuje. Ovaj roman uči nas da u gomili stvari za koje nas zabole spoznamo one koje su zaista važne i za koje se želimo boriti.

Vladimir Tabašević – “Zabluda Svetog Sebastijana”

Pre nego što je postao svetac, Sveti Sebastijan je bio vođa pretorijanske garde koja je progonila hrišćane. Kao vojnik, kad je mogao, on ih je spasavao od sigurne smrti. Ali kad to nije mogao, hrabrio ih je da stradaju za hrišćanstvo, skrivajući u svom srcu nadu da će vera opstati i jačati upravo kroz žrtvu na koju ih je tajno podstrekivao. Uzimajući kao podtekst priču o Svetom Sebastijanu, Vladimir Tabašević u svom novom romanu problematizuje fenomen žrtve i zablude o njoj.

Ova priča o savremenim zabludama i ratu 90-ih na prostorima bivše Jugoslavije, navešće vas da se zapitate ko ste vi u stvari, pre nego što sebe ikada više nazovete dobrim čovekom.

Vilijam Šekspir – “Četiri tragedije”

Ako ste u procesu izgradnje svoje biblioteke ovo je knjiga koja vam definitivno treba. Najveći dramski pisac svih vremena Vilijam Šekspir je temelj od koga mora početi svako od nas. Njegove četiri tragedije Romeo i Julija, Hamlet, Magbet i Kralj Lir predstavljaju savršen zbir najdirljivijih priča u stihu i drama ljudske duše, u koje morate što pre zaviriti, ako do sada već niste!

Horhe Luis Borhes – “Knjiga o izgubljenim bićima”

Neverovatna enciklopedija čudesnih, izgubljenih bića, koja postoje samo kao plod ljudske mašete, kroz istoriju književnosti i mitologije. Pišući o njima na duhovit i lucidan način, Borhes nam još jednom otvara svet čudesnog i budi čitalačko uživanje od stranice do stranice.

Momo Kapor – “Beleške jedne Ane”

Reč je o romanu koji je 1972. štampan u nastavcima u magazinu Bazar, koji je predstavljao fenomen jednog društva, uz koji su odrastale moderne generacije. Anine beleške su priča o jednom Beogradu, koga možda više nema, samo zato što ga neko ne voli do srži, onako kaporovski, ali ako vi volite Beograd, da ga upoznate baš onakvog kakav je, zaronite u ovaj jedinstven roman!

Ovo je samo jedan mali deo od svega što vas čeka na ovogodišnjem sajmu! Nadamo se da smo vas ovim predlozima inspirisali da posetite sajam i svoju biblioteku obogatite za bar nekoliko novih naslova! Očekujemo vaše predloge, kao i utiske sa sajma, koje nam možete slati na Instagram profilu @mycupoftea.rs.

Teodora VukovićFacebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp