Search
Close this search box.

Našminkajte se prema obliku vaših očiju

Svaka žena je jedinstvena i lepa, ali ne postoji savršena žena bez ijedne mane. Kada je lice u pitanju, manji nedostaci se mogu lako ispraviti pravilnim šminkanjem. Svaka od nas bi trebalo da zna kako najbolje da nanese šminku koja će istaći našu prirodnu lepotu i učiniti nas još privlačnijima. U današnjem tekstu ćemo pažnju posvetiti očima, i kako da zavisno od oblika odaberete boju senke i način šminkanja.

Šminka za uvučene oči

Ako imate uvučene oči izbegavajte tamne senke. Odlučite se za svetle kao i svetlucave, u nijansama ružičaste, boje breskve ili peska, jer će one otvoriti pogled, a oči će izgledati veće. Senku nanosite od unutrašnjeg ugla oka prema spoljnjem i onda još malo izvan. Ako ste se odlučile za dve nijanse, onda svetliju nanesite po kapku do pregiba, a tamniju na pregib oka i malo iznad njega (nemojte koristiti pretamnu senku). Četkicom nežno izblendirajte kako se ne bi video prelaz. Pogled će takođe otvoriti i ajlajner na gornjem kapku, ali u tankoj liniji. Maskaru obavezno nanesite i na gornje i na donje trepavice.

Šminka za široko razmaknute oči

wide

Ako vam je razmak između očiju veći od širine jednog oka, onda imate razmaknute oči. Razmak između očiju možete vizuelno smanjiti ako koristite najmanje dve nijanse senki. Tamniju nanosite u unutrašnji ugao oka sve do sredine kapka, a od sredine pa prema spoljnom uglu oka nanesite svetliju. Izblendirajte kako prelaz ne bi bio vidljiv, a oči uokvirite ajlajnerom ili olovkom za oči (i gornji i donji kapak).

Šminka za primaknute oči

U slučaju da vam je razmak između očiju manji od širine jednog oka, onda imate blizu postavljene oči. U unutrašnji ugao oka nanesite korektor. Ajlajnerom ili olovkom iscrtajte liniju na gornjem kapku tako da je veoma tanka u unutrašnjem uglu, a sve šira kako ide prema spoljnjem. Na ivici donjeg kapka iscrtajte liniju ali samo u spoljnjem uglu oka. Svetliju senku nanesite na unutrašnji ugao oka pa sve do sredine, a od sredine kapka tamniju senku, sve do spoljnjeg ugla oka. Izblendirajte prelaz, a maskaru naglašeno nanesite na spoljne ivice oka.

Šminka za spuštene oči

Ako vam je spoljna ivica oka okrenuta prema dole, za početak nanesite ajlajner na gornji kapak, crtu na spoljnjem uglu produbite i posle završetka kapka lagano je zavijte prema gore. Svetliju senku nanesite na unutrašnji ugao i po kapku, a tamniju u pregib, spoljnu ivicu oka i to prema gore i spolja. Ovde su cilj mačkaste oči. Maskaru nanesite više na oba kapka.

Šminka za bademaste oči

bademaste

Imate sreće, jer vama svaki način šminkanja odgovara, ali ako želite posebno da ih istaknete nanesite svetlu, neutralnu senku od trepavica do obrva, srednje tamnu senku po celom kapku do pregiba, a tamnu senku na spoljašnju ivicu kapka. Naravno, blendirajte kako prelaz ne bi bio vidljiv. Ako želite veće oči koristite ajlajner na gornjem kapku, za okrugle ga nanesite samo do ruba kapka a za mačkasti izgled liniju nastavite nakom završetka kapka i lagano je zavijte prema gore. Maskaru nanesite i na gornje i na donje trepavice sa naglaskom na spoljne završetke.

Šminka za spuštene kapke

Svetlu senku nanesite u unutrašnji ugao oka i na kapak, zatim tamniju na pregib kapka i nabor. Ajlajner nanesite pažljivo na gornji kapak da otvorite pogled. Maskaru nanesite samo na gornje trepavice.

Šminka za male oči

sitne oci

U ovom slučaju koristite svetle pastelne senke na kapcima, a tamne nanosite na pregib kapka. Ispod obrva nanesite hajlajter ili svetlu senku, belu do boje kože. Gornji kapak iscrtajte ajlajnerom, ali ga razmažite ili ublažite senkom da ne bude previše vidljiv. Maskaru nanesite na gornje i donje trepavice.

Šminka za ispupčene oči

Izbegavajte sjajne i svetlucave senke, a tamnije nijanse nanesite po celom kapku i u pregib kapka. Ispod obrva koristite svetlije senke. Ajlajner ili olovku za oči nanesite na ivicu gornjeg i donjeg kapka. Maskaru nanesite na gornje trepavice i uvijte ih uvijačem za trepavice.

IMG_7640-683x1024-1

Jelena Perkunić, profesionalni šminker, rođena je 1987. godine, a profesionalnu karijeru započinje 2008. Mlada, ambiciozna i željna novih saznanja, interesovanje za modu, film i šminku pokazuje još u osnovnoj školi. Obrazovanje stiče kod najpriznatijih šminkera u Srbiji, praksu radom na stvaranju TV programa u producentskoj kući ProVision, dok svoje znanje, umeće i profesionalizam dokazuje radom na televiziji Pink. Vlasnica je makeup studija u centru Beograda, na Vračaru, osobenog po pozitivnoj vibraciji koju prenosi kako na polaznike kursa šminkanja koji organizuje, tako i na afirmisane javne ličnosti iz sveta mode i muzike.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp