Search
Close this search box.

Kako se našminkati za 10 minuta

Šminka je izvanredna, jer se preobražaj uz pomoć nje vidi odmah, a izgled koji stvarate veoma je ličan. Naravno, uvek postoje trendovi, ali u šminkanju nema strogih pravila i najbolje od svega je što ne morate provoditi sate ispred ogledala.

Ovoga puta savetujemo kako se našminkati za svega deset minuta! Pa, da počnemo:

Ako nemate čist ten, onda se potrudite da sve nepravilnosti dobro sakrijete, jer je čista i ujednačena koža lica presudna za dobar izgled.

IMG_5880

Podloga: bez obzira koliko žurite puder mora dobro da se nanese. Njega možete naneti prstima ali i četkicom ili sunđerom pomoću kojih ćete ten savršeno i neupadljivo  stopiti sa kožom.  Na lice nanesite tanak sloj tečnog pudera u nijansi vaše kože kako biste ujednačili ten. Ako imate neke nepravilnosti na licu, i želite bolju pokrivenost, sačekajte nakon prvog sloja pudera trenutak da se on osuši, pa zatim nanesite još jedan sloj. Preporučujem da imate dve nijanse pudera koje možete koristiti zasebno ali i kombinovati (mešati).

Korektor spada u must have kada je u pitanju šminka i ulepšavanje. Glavno pravilo je da korektor ide nakon pudera. Ako ste naneli vaš puder ispod očiju, a crni krugovi su i dalje vidljivi, nanesite korektor u obliku obrnutog trougla, dobro izblendirajte sintetičkom četkom za korektor ili prstima. Ovaj način nanošenja će pokriti tamne krugove na podočnjacima ali i vizuelno podići vaše lice i pažnju usmeriti prema očima.

Puder u kamenu ili prahu: tip kože koji zahteva više pažnje, kako u nezi, tako i u šminkanju jeste kombinovani/masni tip kože. Pored toga što T-zona u ovom slučaju predstavlja najveći problem, neophodno je u toku šminkanja sprečiti i ukloniti neželjeni sjaj sa T-zone odnosno centralnog dela lica. To se postiže korišćenjem pudera za matiranje. Za njegovo brzo nanošenje koristite pufnu ili veliku četku, tapkanjem, kako se tečni puder ne bi razmazivao.

Rumenilo je jedno od nezaobilaznih stavki osnovne šminke. Ono daje svežinu, sjaj i dimenziju licu. Nasmejte se, te na površine koje se istaknu nanesite rumenilo. Savršen prirodan izgled vam daju ružičaste i koralne nijanse. Zapamtite, treba da izgledate kao da ste se blago zarumeneli, a ne kao da vas je neko ošamario. 😀

IMG_9997

Hajlajter daje ekstra sjaj i svežinu vašem licu. Nanosi se obično na kraju šminkanja, brzo i lako. Nanesite ga prstima iznad jagodične kosti, u unutrašnje uglove oka kako biste vizuelno otvorili pogled, ispod obrva. Može se naneti na sredinu nosa za efekat vizuelno tanjeg i dužeg nosa, iznad krivine gornje usne i po sredini donje, kako bi postigli vizuelno punije usne, kao i na sredinu čela i brade. Oni mogu biti tečni, kremasti i puderasti. Uklapate ih prema tonu i podtonu vaše kože i generalno u odnosu na efekat koji želite da postignete.

Senke: u desetominutnom šminkanju mi nemamo puno prostora da eksperimentišemo sa senkama, šljokicama itd. Zato preporučujem da na kapak nanesete malo rumenila koje će oku dati prirodan i svež efekat.

Krejon koristite za iscrtavanje mekih, debelih linija duž ivice trepavica na gornjem i donjem kapku. U slučaju da pogrešite, lako se briše. Zamagljene oči su nezamislive bez krejona.

Maskara: bilo da želite prirodan ili glamurozni izgled, maskara je neophodna. Maskara čini čuda za trepavice dokle god je pravilno i precizno nanešena. Da bi izgledale što gušće i duže prvo koristite uvijač za trepavice, pa tek onda nanesite prvi sloj maskare. Vodite računa da sve dlačice budu pokrivene maskarom, od korena do vrha. Potom namažite i drugi sloj maskare koji čini da trepavice izgledaju gušće.

Usne: najbrži način nanošenja boje na usne je da koristite sjaj ili balzam za usne. U oba slučaja pružate usnama negu, dajete sjaj i zaštitu. Ako volite intezivne usne koristite olovku za usne u kombinaciji sa vašim omiljenim karminom.

Jelena Perkunić, profesionalni šminker, rođena je 1987. godine, a profesionalnu karijeru započinje 2008. godine. Mlada, ambiciozna i željna novih saznanja, interesovanje za modu, film i šminku pokazuje još u osnovnoj školi. Obrazovanje stiče kod najpriznatijih šminkera u Srbiji, praksu radom na stvaranju tv programa u producentskoj kući ProVision, dok svoje znanje, umeće i profesionalizam dokazuje radom na televiziji Pink. Trenutno je vlasnik šminkernice u centru Beograda, na Vračaru, osobene po pozitivnoj vibraciji koju prenosi kako na polaznike kursa šminkanja koji organizuje,  tako i na afirmisane javne ličnosti iz sveta mode i muzike.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp