Search
Close this search box.

Navike koje će vas učiniti boljom osobom

Život je zaista predivan dar, ali čak i kada smo duboko u sebi svesni ove činjenice, ponekad nam se ne čini tako. Taman kad pomislimo da sve držimo pod kontrolom i idemo u srećnom pravcu, život preuzme kormilo i skrene u slepu ulicu. Ovo naglo skretanje može nas lansirati iz srećnog u veoma zbunjeno stanje. U ovakvim trenucima pitamo se samo jedno: Kako ovo mogu preokrenuti?

E, pa, dobra veste je da možete – već danas.

Svesne smo koliko jednostavno (i pomalo naivno) sve ovo zvuči, ali istina je. Promena je moguća – naravno, ako je vi želite. Trik je u tome da spoznate koje su to životne promene koje vas očekuju i da ih raspodelite u kratkoročne i dugoročne ciljeve, a onda sistematično radite na tome da ih ostvarite. Preispitujte konstantno sami sebe: Koji je moj krajnji cilj? Kako želim da se osećam? Šta želim od života?  Za početak, izlistale smo nekoliko vrlo jasnih koraka koje možete učiniti prema pozitivnim promenama. Samo napred, zaslužujete najbolje!

Napravite listu zahvalnosti

S obzirom na to da broj radnih sati prevazilazi broj onih koje imamo za sebe, lako je upetljati se u ,,kult zauzetih“. To svakako postaje izvor našeg negativnog ponašanja i pogleda na život. Zapravo, uvek postoji nešto na čemu možemo biti zahvalni. Možda je to zdravlje ili, na primer, krov nad glavom, kao i činjenica da imate posao? Napravite mentalnu pauzu i osvrnite se na stvari na kojima ste zahvalni, a onda ih zapišite. Obećavamo da će inspirisati sreću i dobre vibracije u vama.

Prestanite da se žalite

Je l’ da da je dobar osećaj kada negde onako kvalitetno ,,izbacite“ nešto iz sebe. Međutim, postoji velika razlika između toga da skinete neki teret sa pleća i učestvovanja u negativnom ponašanju. Sa žaljenjem je kao sa grickalicama. Kad jednom kreneš, ne možeš da staneš, a negativnost je tako loša za naše raspoloženje kao i raspoloženja ljudi kojima se žalimo. Postavite sebi zadatak da se nećete žaliti jedan dan. Povećaće vašu svest o pogubnosti te aktivnosti i shvatićete koliko loš efekat ima po vaše zdravlje.

Oslobodite skrivenog umetnika u sebi

tumblr_inline_nmeidbFoD41qz6f4b_1280

Treba vam beg od stresova svakodnevnog života? Uzmite četkicu ili olovku i budite kreativni! Stvaranje umetnosti znatno umanjuje nivo hormona stresa, a nije vam potreban umetnički talenat da biste počeli. Okrenite se ka detetu u sebi i oslobodite svoju kreativnost. Ako vas slikanje plaši, probajte sa temperama ili sa bojankama za odrasle. Iznenadićete se koliko će vam biti bolje.

Zapišite svoje ciljeve

Ako vam život izmiče kontroli, vreme je da stavite univerzumu do znanja u kom pravcu želite da se krećete. Zapišite svoje ciljeve. Zašto? Zato što postavlja kristalno jasan pravac i služi kao vodič.

Prekinite sva negativna prijateljstva

Prekidanje nekog odnosa je jako teško, naročito ako je u pitanju vaš najbolji prijatelj, ali kada veza postane toksična, nema drugog izbora. Možete nastaviti, ali kao i sve u životu, ignorisanje nije odgovor. Pored toga, negativna prijateljstva iscrpljuju i loša su po naše psihičko stanje. Zašto biste gubili imalo vremena svog života na nekoga ko čini da se osećate loše i ko vas vuče na dole?

Stvorite sebi svakodnevnu rutinu

Kada menjamo život, borba je izuzetno teška. Ponekad morate same sebe prevariti. Kako? Stvorite jutarnju i večernju rutinu koja će vam postati navika, a vremenom i ritual. Ovaj psihološki trik ne samo da će poboljšati vašu produktivnost, već će vas i podstaći da dajete pozitivne rezultate – konstantno!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp