O čemu deca tokom odrastanja ne pričaju sa ocem?

Kada sa strane posmatramo odnos sa našim roditeljima, čini li vam se da ste mnogo jednostavnije neke stvari pričali mami nego tati? I ne samo to, već i naša deca obično sve prvo ispričaju mami. Da li je to usled povezanosti, jer sa majkom provode više vremena, ili zato što sam po sebi otac predstavlja figuru autoriteta, ali čini se da očevi zaista imaju određenih poteškoća u komunikaciji sa decom, zbog čega im se ona ređe poveravaju.

Trebalo bi da sa roditeljima imamo takav odnos, da možemo sve da im kažemo, međutim, neke stvari tokom odrastanja zadržali smo za sebe, što iz straha, što zbog sumnje da nas možde neće razumeti.

Upravo da bismo otkrili šta se to menja tokom odrastanja i da li je moguće da naši roditelji u međuvremenu steknu naše poverenje, pitali smo odrasle da nam kažu, o čemu bi iz ove perspektive voleli da su razgovarali sa svojim ocem na vreme?

Evo nekih najzanimljivijih odgovora.

O odnosu sa mamom

Jedan od najčešćih odgovora odnosi se na partnerski odnos naših roditelja. Deca su izgleda dosta spremnija da sa majkom prokomentarišu kada im se učini da nešto između roditelja ne štima, dok sa ocem gotovo ne pričaju o tome. Ispostavilo se da bi u odraslom dobu voleli i ocu da saopštite sve ono što vas je kao male pogađalo, kada se njih dvoje sporečkaju.

O “greškama” iz mladosti

Većini se čini da su očevi tokom puberteta bili prilično strogi prema njima i osuđivali ih za neke postupke, koje su i sami pravili kao mladi. Mnogo puta čuli ste od babe i dede neku priču iz mladosti vašeg oca, koja nije bila sjajnija od vaše priče. Danas bi mnogi voleli da kao odrasli porazgovaraju sa ocem o toj vrsti “nerazumevanja”. Međutim, ako i sami imaju decu tih godina, shvataju da je po sredi samo roditeljska briga.

O njegovim lošim navikama

Mnoga deca prokomentarisala su da bi volela da su još kao manji bili spremni da sa ocem porazgovaraju o njegovim lošim životnim navikama, koje ga danas, kada su godine učinile svoje koštaju zdravlja.

O tome šta misli o našim postignućima

Čini se da su očevi nešto tvrđeg kova od majki. Kod njih su izlivi emocija ređi, a ujedno ćete ih retko čuti kako vas hvale. U nekim trenucima u životu, to nas je poprilično zabolelo. Danas bi mnogi svog oca pitali: Da li si nekad bio ponosan na mene?

Roditelji moraju naći način da detetu pojasne šta je poštovanje i šta autoritet nosi sa sobom. Sa druge strane deca to shvataju kao neku vrstu distance. Kada odrastemo perspektiva se promeni i shvatamo da su roditeljska ljubav i podrška bezuslovni. Zato iskoristite to saznanje da nadoknadite sve one razgovore, koje kao dete niste vodili, jer je i roditeljima potrebno da im posvetite pažnju!

Autor: T. P.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp