Search
Close this search box.

O ovome vam niko ne govori: Zablude o majkama novorođenčeta u koje morate prestati da verujete!

Niti je svaka trudnoća, niti je svaka žena ista, pa kod mnogih ona priča o idiličnom trudnovanju i zaljubljivanju u bebu već na prvi pogled ne radi od prve segunde, to ipak nikako ne znači da ste loša mama – prestanite sumnjati u sebe!

Laka trudnoća, porođaj za poželeti i savršen susret sa vašom bebom, scenario je koji svaka žena priželjkuje od onog momenta kada sazna da će postati mama, ipak, mnogima se ništa nije odvijalo po planu i umesto osude i kritike potrebno im je razumevanje!

Postoje mnoge žene, koje trudnoća nije mazila, provele su je ležeći ili u nesnosnim mučninama. Većini je porođaj bio bolan i ne žele ga se čak ni setiti, a mnoge mame umesto sa zaljubljenošću u svoje novorođenče srele su se oči u oči sa postporođajnom depresijom. Umesto da ih osuđujemo, danas ćemo se potruditi da shvate da su i one podjednako dobre majke!

Iako je roditeljstvo najlepše životno iskustvo, svako od nas slagao bi ako bi rekao da je to jedan jednostavan zadatak i da bar jednom nedeljno ne pomislimo, kako nam treba odmor od roditeljstva.

Sve počinje postporođajnim periodom koji je veliki izazov. Žene su još uvek ranjive, hormoni i dalje bukte, a čeka ih jedan mali život koji je u potpunosti zavisan od njih.

Većina žena prolazi kroz baby blues stanje – u kome još uvek ne oseća majčinsku ljubav, a ako ovaj period potraje prerasta u postporođajnu depresiju. Sa ovim stanjem suočava se svaka deseta žena, kojoj je neophodno vreme da se ostvari u najvažnijoj životnoj ulozi.

Žene koje prolaze kroz ovo stanje imaju nagle emotivne skokove, često plaču iako i same ne mogu objasniti zbog čega, nemaju apetit, boluju od insomnije, energetski nivo im je na minimumu, a emocije prema bebi gotovo potpuno odsutne.

Beby blues sindrom koji ne preraste u postporođajnu depresiju prolazi vrlo brzo, u trenutku kada se mama i beba potpuno upoznaju.

Ukoliko ste se suočili sa nekim od ovih simptoma, dajte sebi vremena, oporavite se od porođaja, a onda pronađite najadekvatniji način da svoj i bebin tempo prilagodite tako da vaše navike ne trpe. Imajte razumevanja za sebe i neodustajte od sebe i svojih želja. Niste sebični i niste loša mama, samo ste žena koja i u novoj ulozi želi da uživa i ne zaboravite, srećna mama – srećna beba!

Foto: @roxanabphotography

Autor: T. P.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp