Search
Close this search box.

Obradite fotku sa Instagrama kao profesionalac

Da li ste i vi jedna od onih osoba koja svakodnevno koristi Instagram? Volite li da vidite lepe fotografije? Ponekad vam se čini da je nemoguće napraviti takve slike bez profesionalnog aparata i mnogo opreme. Moguće je. Sve što vam je potrebno je mobilni telefon, lep kadar i nekoliko trikova koje ćemo vam danas otkriti.  

Prvi korak je svakako da odaberete kadar koji ćete fotografisati. To može biti priroda, hrana, građevine, ljudi ili šta god se vama dopada. Trudite se da vam kamera uvek bude čista (ovo važi i za aparate i za telefone) i proverite da li su dobro nameštena podešavanja na vašem telefonu tj. da li pravite fotografije u najboljem kvalitetu koji pruža vaš telefon. Uvek je dobro napraviti više fotografija, iz različitih uglova, pa tek na kraju da odabrete najbolju. Sada sledi ono najvažnije pitanje: koje aplikacije koristiti za obradu? Danas vam pišemo o nekoliko trenutno najpopularnijih aplikacija za obradu fotografija. 

Snapseed 

Snapseed je aplikacija koja je već duže vreme popularna među ljudima koji koriste instagram. I zaista ova aplikacija vam pruža dosta mogućnosti. Mi ćemo vam na fotografiji objasniti šta sve možete postići kroz samo nekoliko koraka. Nakon što ste ubacili sliku u aplikaciju videćete mnoge mogućnosti koje vam Snapseed nudi.

Pre svega, u delu podešavanja možete menjati svetlost, kontrast, zasićenost boja, toplinu i slično. Tu se igrajte, probajte da neke stvari smanjite, neke povećate, a vremenom ćete shvatiti šta vam se najviše dopada. Naravno ova podešavanja nisu ista za svaku fotografiju. Mi smo u ovom konkretnom primeru imali fotografiju koja je tamna i na kojoj su blede boje i na osnovu toga smo menjali podešavanja.

Krive su takođe deo koji će doprineti boljem izgledu fotografije, i tu se možete igrati i pojačati ili umanjiti jačinu boja na slici.  

Naravno svaku fotografiju možete ispraviti ukoliko je kriva (u delu rotiranje) i opseći da bi ste dobili potrebne dimenzije za instagram 1:1 4:5 (u delu opsecanje). 

Opcije četkica i ispravljanje vam služe za popravku određenih sitnih detalja, ukoliko neki manji deo želite da uklonite sa slike ili da posvetlite/potamnite, pojačate boje i slično. 

Tekst može biti veoma zanimljiva opcija jer nam ova aplikacija nudi raznovrsne i lepe fontove. Ovu opciju možete koristiti da ubacite neki konkretan tekst ili da stavite svoje ime ili logo na fotografiju. 

Vinjeta je opcija koja omogućava da određeni predmet stavimo u fokus, izoštrimo ga i dodatno posvetlimo, a da ostatak fotografije zamaglimo ili zatamnimo. 

Osim ovih opcija koje sami podešavamo postoje i gotovi filteri koje možete koristiti na fotografijama. Osim neprevaziđenog crno belog filtera na instagramu je veoma popularan i filter Drama. Naravno i u ovom slučaju sami podešavate intenzitet odabranog filtera.  

I na kraju, sa samo nekoliko promena, ovo je krajnji rezultat. Verujemo da ste oduševljeni, baš kao i mi!

 

 

Pixlr fotka

Ovo je aplikacija koje nudi veoma slične opcije kao i prethodna, razlike u mogućnostima su vrlo male, a vi sami možete odabrati koja vam više odgovara. Nudi razne opcije za podešavanja svetlosti, kontrasta, topline i jačine boja. Takođe možete postaviti željene dimenzije fotografije, zamutiti određene delove, neke druge istaći i slično. Evo kako izgleda fotografija pre i posle sa ovom aplikacijom.

VSCO 

Ova aplikacija nam nudi već gotove filtere koje možemo odabrati. Koristi se najčešće kada želite da imate neku određenu temu (feed) na profilu jer nam omogućava da sve fotografije dobiju sličan ton. Ovo je ista fotografija napravljena u dva različita filtera.

Ono što je „mana“ ove aplikacije je to što nisu svi filteri besplatni za razliku od prethodne dve aplikacije. Za one najpopularnije instagram filtere moraćete da odvojite mekoliko dolara. Međutim i ovi koji su besplatni su sasvim dovoljni da napravite određeni feed na svom profilu. 

PhotoGrid 

Ovo je aplikacija koju možete koristiti ukoliko želite da napravite kolaž od više fotografija. Postoje mnoge aplikacije koje nam omogućavaju ovu opciju, ali ono što izdvaja PhotoGrid jeste to da sami možete birati kojih dimenzija će biti vaša fotografija/kolaž. Ranije je postojala mogućnost samo za 1:1).

 

Šta su feed i flat lay?

Ukoliko ste novi na instagramu verovatno često viđate ova dva pojma, a možda i niste sigurni šta oni zapravo predstavljaju.

Feed je tema vašeg profila, primetili ste sigurno da je na određenim profilima zastupljena jedna vrsta fotografija, preovladava uvek neka boja koja se provlači kroz sve fotografije ili je ton na fotografijama veoma sličan. Ovaj efekat možete postići ako koristite uvek isti ili sličan način za obradu fotografija i naravno da one stilski budu veoma slične. 

Flat lay je vrsta fotografije, način slikanja koji je veoma popularan na instagramu. To su fotografije slikane odozgo, obično se ne njoj nalaze neki predmeti složeni na belu ili neku neutralnu pozadinu. Ove fotografije su veoma lepe i jednostavne za napraviti. Kako? Dovoljno vam je samo da koristite neku jednobojnu površinu za pozadinu, a u tu svrhu može vam poslužiti i hamer papir. Najčešće se na ovakvim fotografijama nalazi hrana ili neki proizvodi.

Pustite mašti na volju, ne postoje nikakva pravila koja morate slediti, dovoljno je da budete svoji i kreativni. Zapratite nas na instagramu @mycupoftea.rs da zajedno uživamo u divnim fotografijama.

Još zanimljivih tekstova o Instagramu, najpopularnijoj aplikaciji trenutno, možete pročitati OVDE!

Sandra Lejić

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp