Search
Close this search box.

Odbacite ovih 5 stvari i bićete srećniji

Da li to samo mi umišljamo, ili i vi imate osećaj da je život trenutno baš nagazio na papučicu za gas? Svi se krećemo napred najluđom mogućom brzinom, bez ikakvog znaka ,,uspori“. U tome postoji problem.

Kada nemate vremena da zastanete i pomirišete ruže, stvari će se činiti bleđima nego što jesu i pokvariće vaš pogled na svet. Mnogi od nas još uvek uče kako da budu srećni, što može biti dodatni izazov u sred haosa koji donose tesni rasporedi. Dobra vest je da je moć u vašim rukama. Možete izabrati da budete srećniji odmah. Spremni?

Za početak, odbacite ovih nekoliko stvari:

Vaša ograničena verovanja

Koliko god uspeha postigli i koliko god profesionalnih ciljeva ostvarili, sumnja u sebe nas može sputati. One poznate fraze kreću da se motaju po glavi – Nisam dovoljno dobra, nemoguće je, zašto bi oni mene hteli? – i odjednom nas je strah zamrznuo. Ova verovanja su veoma gadne prepreke koje često ne vidite ili ne shvatate da su tu. Bojazan da sve mora biti savršeno možda ima određene prednosti u smislu motivacije, ali mi smo, nadasve, ljudska bića, i ne možemo sve uraditi savršeno. Savršenstvo je ionako davno precenjeno.

Potrebu da budete u pravu

Ova navika nije u potpunosti vaša krivica. Od malena smo hvaljeni kada smo u pravu i prekorevani kada nismo, što postavlja šablon za naše ponašanje tokom ostatka života. Po prirodi uvek izjednačavamo uspeh sa tim da smo u pravu, pa nas plaši da će pogreška sabotirati taj naš uspeh. Međutim, naša neprekidna potreba da budemo u pravu nas sputava i čini nesrećnima.

Da li biste radije bili u pravu ili bili srećni? Sreća bi uvek trebalo da  bude odgovor, ali češće prednost dobije ovo prvo.

Izazivamo vas da odbacite ovaj poriv – bilo da je u svađi sa voljenim ili sa kolegom na poslu – i odaberite sreću umesto toga. Nije lako, ali garantujemo da će vam raspoloženje biti bolje. Vaša veza sa sobom i drugima zavisi od toga.

Nerealna očekivanja

zena

U današnjoj kulturi opsednutoj karijerom, svi smo zamenili put ka sreći jurnjavom za savršenstvom. Uspinjemo se uz merdevine toliko visoko dok ne postane nemoguće da uopšte pomislimo da bi bilo dobro da malo ukočimo. Ukoliko se to, pak, desi, plašimo se da će to biti viđeno kao slabost ili kao činjenica da ne možemo podneti teret. Međutim, dok vi pokušavate da dorastete svojim velikim očekivanjima, vaša sreća jenjava pri svakom izgovorenom ,,da“ na tom putu. Zašto? Zato što je njihovo ispunjenje nerealan zadatak.

Za početak – odbacite naviku udovoljavanja svim ljudima na svetu. Drugo, držite nerealna očekivanja na oku. Zapisujte ih i nemojte kritikovati sebe kada ih uhvatite. Umesto toga, pristupite im sa humorom i radoznalošću.

Izgovore

Da li ste stavljali svoj život i sreću na pauzu zahvaljujući izgovorima? Ako imate podugačku listu ciljeva koje niste ostvarili, to je verovatno zato što govorite sebi kako to nije moguće. Dakle, vreme je da prestanete da pričate i da počnete da radite. Manite se onih nesigurnosti poput Šta ako niko ne veruje u mene? ili Šta ako ne uspem? I zamenite ih pozitivnim rečima i inspirativnim mantrama. Međutim, upozoravamo vas, živeti bez izgovora podrazumeva da preuzimate veliku odgovornost – odbacivanje ,,šta ako“ i zamena sa ,,šta ako mogu?“. Samo napred!

Vašu prošlost

Ovo smo ostavile za kraj, jer znamo da je najteže, ali i najvažnije. Oprostiti prošlosti i pustiti je zaista nije lako, ali ako uspete, fizički ćete osetiti kako vam je veliki teret pao sa srca.

Zadržite ono što ste naučili od svega što vam se deslilo ili što ste učinili u prošlosti, ali oslobodite se svega drugog. Uradite ovo i bićete srećni u svako doba.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp