Da li ste spremni za sedmodnevno odvikavanje od društvenih mreža?

Mi ovde u MCT čas volimo, čas mrzimo društvene mreže, a znamo da nismo jedini. One su nam donele toliko pogodnosti – poboljšale su nam karijere i veze sa ljudima. Zaista im dugujemo mnogo. Ipak, moramo se suočiti sa činjenicom da ponekad budemo malo previše zavisni. Nije teško uplivati u svet Fejsbuka ili Instagrama, ali ponekad je zaista zdravo i korisno odaljiti se od svega toga.

WBWKY1FQ2INa kraju krajeva, nema ničeg lošeg u društvenim mrežama. U našem modernom društvu, skoro su i neophodne, ali ipak želimo da se uverimo da još uvek živimo život do maksimuma.

Pronašli smo listu odličnih tehnika i raspodelili ih po danima u nedelji kako bi vam bilo lakše. Ako ispratite ove tehnike prve nedelje, primetićete promene u vašim navikama.

PONEDELJAK:

Kada se probudite, ne hvatajte se momentalno za telefon. Ustanite, popijte kafu, doručkujte, spremite se, pa ga onda uzmite u ruke. Telefon definitivno ne bi trebalo da bude prva stvar koju vidite kad otvorite oči. Ukoliko započnete dan u virtualnom svetu, nastavak vašeg dana će se u tom istom svetu i odigrati.

UTORAK:

Izbacite nešto na vaš profil na nekoj od mreža i ne proveravajte ih posle. Samo izbacite. Nemojte osvežavati stranu ne bi li ste videli koliko imate komentara ili lajkova. Izbacite nešto bez opterećivanja.

SREDA:RPMT6Y4X8U

Danas kada budete koristili internet, neka to bude da biste pročitali interesantne članke (između ostalih, i kod nas!) ili vesti. Odgovorite na mejlove. Napravite pozitivnu promenu. Provedite više vremena u radu, a manje vremena u igranju.

ČETVRTAK:

Ako se nađete sami u javnosti, ne potežite odmah za telefonom! Pročitajte novine, posmatrajte svet oko vas ili započnite razgovor sa osobom pored. Nemojte odmah uzimati telefon samo zato što ste na kratko sami i ne želite da izgledate čudno.

PETAK:

Nosili ste nešto lepo danas? Jeli nešto predivno u restoranu? Dogodilo vam se nešto zanimljivo? Odolite porivu da o tome napišete status ili izbacite relevantnu sliku. Umesto toga, ispričajte nekome to svoje iskustvo, izađite i prošetajte u svojoj novoj odevnoj kombinaciji i recite konobaru koliko je dobro jelo bilo! Nepisanjem o tome na društvenim mrežama učimo da stvari koje nam se dese imaju značaja za nas bez obzira na to da li smo o tome nešto objavili ili ne.

114AUH4PKZSUBOTA:

Kada ste napolju sa prijateljima ili porodicom, ne gledajte u telefon. Osim ako vas neko bitan ne zove. Uživajte u lepim trenucima. Kao nagradu kada dođete kući dobijate to da možete slobodno gledati u telefon ili upaliti kompjuter, ali ne u krevetu. Korišćenje tehnologije u krevetu nam otežava da zaspimo i stvara loše navike.

NEDELJA:

Ne koristite društvene mreže uopšte. Uradite nešto za sebe. Posvetite se svom hobiju. Čitajte, šetajte, skuvajte vase omiljeno jelo, družite se… Ništa vas neće oporaviti toliko dobro koliko posvećenost sebi i vlastitoj dobrobiti!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp