Search
Close this search box.

Olja Beočanin – Ponosna sam što ću predstavljati Srbiju na svetskom takmičenju

Olja Beočanin godinama je jedna od najistaknutijih i najpriznatijih šminkerki na Balkanu. Ulepšavala je apsolutno sve dame sa naše javne scene, a u maju će svoje znanje odmeriti sa kolegama iz celog sveta na svetskom takmičenju u Dubaiju. Predstavljaće našu zemlju na ovom prestižnom događaju, pa ne grešimo ako kažemo da je Olja srpska reprezentativka!

,,Da, i velika mi je čast što ću biti deo tog veličanstvenog projekta. Naime, to je svetsko takmičenje šminkera i frizera gde je tema Red Carpet. To, konkretno, znači da ćemo šminkati po zadatku koji je po svetskim kriterijumima. To napominjem zato što se ovo prestižno takmičenje održava u Dubaiju, a svi znamo za čuveni Arabian look (koji podrazumeva izuzetno jaku šminku). Morala sam da se dobro informišem šta se tačno traži od takmičara. Koliko znam, izgledaće svetski, budući da je ogranizacija na vrhunskom nivou.

Vodimo svoje modele i njih šminkamo. Za to vreme članovi komisije idu od takmičara do takmičara i posmatraju ceo proces šminkanja. Imamo 55 minuta za šminkanje. Vrlo su striktni kada je o vremenu reč, pa čim istekne poslednja sekunda, ukoliko neko dodirne takmičara četkicom, biće automatski diskvalifikovan. Jako sam uzbuđena i ujedno osećam veliku odgovornost, jer predstavljam Srbiju. Moram dati sve od sebe.”

Na World Beauty Congress se nije sama prijavila.

,,Dobila sam poziv od gospodina Aleksandra Rajkova iz Hrvatske, koji je regionalni direktor za Balkan u World Beauty Congress – u. On je pratio moj rad dugi niz godina, kontaktirao me je i uputio poziv da predstavljam Srbiju na svetskom takmičenju šminkera i frizera.”

Posebnih priprema pred odlazak u Dubai neće biti.

,,Toliko sati šminkanja je iza mene u mom dvadesettrogodišnjem radu, da nekog posebnog vežbanja neće biti. Moj model, Sanja Vučković, živi u Abu Dabiju tako da ću samo jednom pred takmičenje da je našminkam, da otprilike vidimo kako ću i šta raditi.”

Otkrila nam je koji trendovi će vladati pistama i uličnom modom ove sezone.

,,Što se tiče trendova, uvek se vrtimo oko svetskih dizajnera. Ove godine i nisu tako složni pa imamo s jedne strane crvenu, tačnije burgundy boju koja je osvojila svet, za oči i obraze. Sve se vrti oko te boje sa malim varijacijama. Dominantna je jaka šminka sa drečavim bojama. Sa druge strane su dizajneri koji i dalje neguju natural look i što prirodniju šminku. To se moglo videti i na Fashion week-u u Milanu. Jedino u čemu se slažu to je da je i dalje u trendu hajlater i blagi sjaj celog lica, što je dobro, jer to daje svežinu licu. Sve u svemu, ja uzmem uvek ono što najviše volim, a to je da prilagodim šminku svakoj klijentkinji, njenom licu, garderobi, karakteru i da ta šminka deluje prefinjeno. Surove trendove bih ipak ostavila editorijalima i pistama.”

Zanimalo nas je šta misli o konturisanju i hajlajtingu, trendovima koje već nekoliko sezona promovišu brojne svetske zvezde. 

,,Konturisanje postoji još od davnina, a moji klijenti mogu da potvrde da sam konturisanje radila i pre petnaest godina. Njega je samo popularizovala Kim Kardašijan. Konturisanje ima totalno drugu namenu, a to je da vam vizuelno napravi veće jagodice (ukoliko ih nemate), da vam suzi lice, smanji ili skrati nos, sakrije otečen kapak… Ukratko, konturisanje je deo korektivne šminke, ali mislim da to mnogi ne znaju.”

Ipak, trendovi nisu ono što bi, po mišljenju Olje Beočanin, trebalo slepo da pratimo.

,,Preporučujem sve ono što vole i što vide da im lepo stoji. Ne volim kada vidim da se po svaku cenu koristi nešto što se peuzme kao trend od neke javne ličnosti, a pritom im to uopšte ne stoji. Budite svoje, kreirajte sopstveni makeup look.”

Godinama veoma uspešno vodi školu šminkanja koju su završile brojne uspešne šminkerke, kako iz Srbije, tako i iz regiona. Ističe da je to ozbiljan posao koji ne možemo da savladamo preko noći.

,,Da, već dugo imam školu šminkanja i to je mesto na kojem najviše uživam. Dajem sve od sebe kako bih svoje polaznike što bolje obučila da onda kada krenu samostalno da rade, ne postoji nijedna nepoznanica za njih. Moja škola traje tri meseca, a uz intenzivan rad i mnogo vežbanja između časova, to je sasvim dovoljno. Smatram da sve ispod tri meseca nema poente. Za dobru obuku gde ćete nekog obučiti sve – od tipova kože, koji puder za koju kožu je najbolje da koriste i zašto, pa preko korektivne šminke (što podrazumeva korekciju približenih, razmaknutih, ubačenih, izbačenih, tužnih ili kakvih god oblika oka), do  televizijske šminke. Ima mnogo toga što mora da nauči svaki polaznik moje škole pre nego što završimo obuku.”

Kaže da svoje klijente ne deli na poznate i nepoznate, ali da je na nekoliko saradnji sa istaknutim imenima srpske javne scene veoma ponosna.

,,Gotovo da ne postoji pevač, pevačica, voditelj, glumac ili novinar koje nisam u nekom delu svoje karijere šminkala. Sve ih volim i sa svima imam odličnu saradnju. Ne postoji čovek na javnoj sceni, ili van nje, sa kojim sam imala konflikt tokom saradnje. Uz dužno postovanje svih njih, najponosnija sam na saradnju sa voditeljkom Draganom Katić, koja traje već više od decenije. Ipak, moram da otkrijem i kome sam najzahvalnija. Najzahvalnija sam Saši Popoviću, koji je u meni prepoznao i talenat i rad i pozvao me da radim sa njim, a ta saradnja traje već jako dugo, na moje veliko zadovoljstvo.”

instagram: @makeup_mania_olja_b
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp