Orhideja – cveće koje će ulepšati svaki dom

Orhideje će sigurno ulepšati vaš dom ili bilo koji prostor u kojem se nalaze. Mnogi ih smatraju kraljicom cveća, a mi vam danas donosimo neke činjenice i zanimljivosti o orhidejama. Na vama je da prosudite da li su kraljice ili ne… 

Simbole lepote i mističnosti

Orhideje su oduvek smatrane jednim od najlepših cvetova na svetu, možemo ih pronaći na mnogim dekorativnim predmetima, garderobi, nakitu, novčanicama, porcelanu pa čak i na poštanskim markicama. Smatra se drugom po veličini porodicom biljaka, uzgaja se na svim kontinentima osim ledenog Antartika i postoji u svim bojama osim u crnoj. Od oko 25.000 poznatih vrsta orhideja u svetu, u Evropi se uzgaja samo 2%. Ovaj prelepi cvet birajte u zavisnosti od uslova u prostoriji u kojoj ćete je držati i obavezno pročitajte prateću etiketu sa uputstvima koja se uvek dobijate kada je kupujete.  

Kako negovati orhideju 

U svetu orhideja temperatura, svetlost i vlažnost su najvažniji faktori. Trebalo bi ih temeljno zalivati (najbolje vodom sobne temperature koja je odstojala preko noći) i dozvoliti da se zemlja osuši između dva zalivanja. U ovom periodu možete, takođe, poprskati listove biljke, ali cvetove ne bi valjalo kvasiti.

Takođe, kada biljka cveta potrebno joj je više vlažnosti. Nikada orhideju nemojte držati u dekorativnoj posudi punoj vode, jer koren orhideje je drugačiji od korena ostalih biljaka. Orhideja zahteva dosta svetlosti, ali je nikada nemojte držati direktno na suncu.

Ukoliko su listovi vaše biljke žuti, znači da biljka ima previše svetlosti, a ukoliko su tamno zeleni onda je to znak nedovoljne svetlosti. Glinene posude su najadekvatnije za čuvanje orhideje. Postoje i različiti supstrati koje možete pronaći u cvećarama i povremeno ih dodavati pri zalivanju orhideja. Idealna dnevna temperatura za orhideju je od 18 do 30 stepeni. Kada je kupujete birajte one koje nisu u punom cvatu nego imaju više pupoljaka, jer će vam na taj način duže trajati cvet biljke kada procveta. 

Da li je vanila orhideja??? 

Vanila je jedan od omiljenijih začina većine ljudi, a možda niste znali da je i ona zapravo plod orhideje koja potiče iz Meksika. U prirodi cvetove vanile mogu da oprašuju samo jedna vrsta pčela i kolibri, a zbog toga je Meksiko dugo godina imao monopol u proizvodnji vanile. Plod izgleda kao mahuna, a biljka može da naraste i do pet metara u visinu. Pre nego što sazru, beru se ručno i menjaju boju najpre u žutu, a potom u smeđu. 

Svaka dvanaesta biljka koja raste na zemlji je upravo orhideja, pa zašto jedna ne bi krasila i vaš dom?

Ukoliko volite biljke, obavezno pročitajte i tekst o lavandi, koja može imati više namena u vašem domu!

Sandra Lejić

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp