Search
Close this search box.

Evo kako da se oslobodite stresa – potpuno besplatno!

Uglavnom se naše reakcije na stres svode na ove dve stvari: ili kupimo flašu vina ili trošimo novac na nepotrebne stvari. Očigledno, nijedna od ovih metoda nije baš zdrava – ili isplativa. Zato se oslanjamo na ovih pet načina da ostanemo mirne i sabrane dok se suočavamo sa stresom.

Dremnite na minut

Ranije smo tvrdile da nemamo vremena da dremnemo na regularnoj bazi. Svo odmaranje u toku dana ostavljale smo uglavnom za vikend, kada MOŽDA odspavamo pola sata. Međutim, postoji bolji način: podesite tajmer na jedan minut. Zatvorite oči. Dišite i ćutite. I to je to. Ukoliko imate više od jednog minuta na raspolaganju, odradite istu vežbu tri, četiri ili pet minuta. Generalno su popodnevne dremke korisne, a vašem telu će definitivno prijati mala pauza.

Popijte čašu vode

Da li ste znali da stres može dovesti do dehidriranja? Ukoliko ste napeti, čaša vode može imati trenutno terapeutsko dejstvo. Kada se umorite ili vam je energija na izmaku, H2O pomaže da usporite i signalizira da bi trebalo da povedete računa o sebi i svom organizmu. Budimo iskreni: kada se nerviramo, verovatno ignorišemo telesne signale da nešto nije u redu (recimo zbog unošenja litara kofeina ili tona šećera). Voda zato omogućava dobar restart.

Budite ljubazni

Priznajemo, mi prve pucamo kad smo iznervirane, jer tada mislimo da je naš problem najbitniji problem nad svim problemima. Osim što uglavnom nije. Jako nam pomaže da izađemo iz svoje glave i setimo se da i drugi ljudi postoje.

Ukoliko ste opterećeni svojim životom, probajte da budete ljubazniji i da pružite pomoć drugima, bilo da ih poznajete ili ne. Pridržite vrata gospođi iza vas, pojedite ručak sa kolegom, nasmejte se strancu, slušajte sagovornika bez odsutnog ,,aha, mhm“. Drugim rečima, budite prisutni i ljubazni. Dobre vibracije vode ka još dobrih vibracija.

Odradite jedan zadatak sa to-do liste

Često napravimo dug i širok spisak na kom su svi zadaci koje smo zamislile u mozgu. E, onda kada dođe vreme da se oni reše – slegnemo ramenima i odlažemo što više možemo. Sa druge strane, jako volimo onaj osećaj da smo nešto postigle i da smo bile produktivne. Kada ste pod stresom, rešenje je da odaberete jednu stvar da uradite. Samo jednu. Ne mora da bude preterano velika. Prebrišite kuhinju ili odgovorite na taj mejl koji vam se razvlači po inboksu. To što ste uradili i tu jednu stvar učiniće da vam bude lakše – obećavamo!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp