Search
Close this search box.

Prestanite da stvarate sebi pritisak

Od besprekorno iskonturisane kože Kim Kardašijan do savršenog manikira vaše prijateljice koja se nedavno verila i koja na Instagram kači sliku dok nazdravlja sa svojim izabranikom – slike savršenstva su svuda. Zato nije teško da stvorimo sebi pritisak, s obzirom na to da živimo u svetu koji pokreću društvene mreže. Pritisak da budemo savršena majka, savršena devojka, savršena žena, biznismen ili ćerka – čemu god da težite. Sve to je mnogo teže postići kada ste pod tenzijom da to sve pošto – poto mora biti presavršeno. Pritisak može dovesti do emotivne ,,eksplozije” – nervni slom, svađa sa dragim ili bilo kakva druga vrsta mentalne, a i fiziče krize.

Znamo da je lakše reći nego uraditi, ali morate da prestanete da nabijate sebi pritisak, a evo i šta vam predlažemo:

Setite se ovoga – niko nije savršen

Čuli ste ovo pre, ali ponovićemo još stotinu puta ako treba: niko, čak ni Kejt Blanšet ili Amal Kluni, nije savršen! Koliko god se nečiji život čini savršenim na Fejsbuku ili Instagramu, oni su ljudi koji se, kao i svi, suočavaju sa slomljenim srcem, odbijanjem, bolom i gubicima. Da zlo bude veće – mnoge žene koje važe za najlepše žene u Srbiji ili na planeti, za sebe kažu da nisu ništa posebno. Prihvatite činjenicu da ponekad ne možete sve da učinite savršenim – i to je potpuno normalno i u redu.

Prestanite sa nerealnim očekivanjima

Održavajte očekivanja, o sebi i onome za šta ste sposobi, realnima. Zašto? Zato što nerealna očekivanja stvaraju nepotrebni pritisak. Ako u životu niste istrčali sto metara, ideja da možete da  istrčite polumaraton koji je za sedam dana je nerealna. Ako mislite da možete, stvorićete sebi pritisak da trčite skoro 20 kilometara dnevno – a to je suludo! Zapravo je nemoguće, zato nema potrebe da to sebi radite. Jednostavno prestanite se nerealnim očekivanjima, koliko god ona bila mala ili velika.

Prestanite da slušate druge

Nije vam potrebna mama, drugarica ili dragi da vam daju odobrenje za bilo šta i da na taj način sputavaju vaše samopouzdanje. Vi budite vi, i prestanite da slušate šta drugi imaju da kažu. Ne upoređujte se sa drugima oko sebe. Svi imamo uspone i padove. To što niste udati ili ne želite decu ne znači da ste veći ili manji čovek od onih koji imaju suprotne stavove od vaših. Počnite da slušate sebe. Nemojte da brinete šta drugi misle i ne trudite se da dobijate tuđu potvrdu.

Napravite mantru

Niko nije savršen. Ja sam dovoljno dobar. Napravite mantru koja je u skladu sa vašim ličnim potrebama i vrstama pritisaka koje sebi izazivate. Potom, kada počnete da sputavate same sebe jer ste promašili nekoliko pitanja na kvizu, a zapravo ste znali odgovore, zaustavite se i recite svoju mantru.

Shvatite da ništa nije toliko važno

Kada se nađete pod pritiskom zbog nečega probajte da postavite sebi sledećih nekoliko pitanja: Da li je ovo ,,biti ili ne biti” situacija? Da li je greška toliko strašna da ćete biti otpušteni? Da li ćete se sećati ovoga za godinu dana? U 99% slučajeva odgovor je ne. Bilo da je u pitanju prezentacija za posao ili pozivnica za rođendan vašeg deteta, generalno gledano, ništa nije toliko bitno da se osetite ljuto, tužno ili da vam se čini da vam je svega dosta. Ništa nije toliko važno da gubite noći i noći sna jer ste se preopteretili. Umesto toga, udahnite duboko i postavite sebi ona pitanja od iznad.

Budite prisutni

Nervoza se pojavljuje kada počnete da razmišljate previše o budućnosti. Fokusirate se na svaki mogući ishod toliko da počinjete da se plašite budućnosti. Ipak, ako ste prisutni i živite u trenutku – dakle, fokusirate na ono što se dešava u datom trenutku – tada nemate vremena da budete anksiozni. Na taj način ćete umanjiti unutrašnje mentalne prepreke i druge brige.

Uživajte u životu!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp