Ostanite svoji i kad se zaljubite

Poznati scenario: žena (ili muškarac) se zaljubi i negde usput zaboravi na sebe i pretvori se u poluosobu.

Nekako potrebe i želje drugog ljudskog bića postanu važnije od sopstvenih i osoba prosto ,,nestane“ i ne vrati se dok se početna magija ne ugasi. A često ni tad.

Zaljubiti se do ušiju je uzbudljivo i vrlo je lako prepustiti se tom osećaju, čim ga prepoznamo. Ipak, dok ljubav i partnerstvo mogu biti sjajni, ne bi trebalo da izgubimo osećaj za same sebe.

Naša generacija je vaspitana na rečima: ,,Ti me upotpunjuješ.“ Ljubavni filmovi i mediji su oblikovali način na koji sagledavamo i slavimo ljubav. Reči poput druga polovina, bolja polovina, srodna duša konstano odzvanjaju odasvud.  Izgleda da se ljubav ne gleda samo kao predivan deo našeg života, već kao neophodni poduhvat koji se mora dostići kako bi naša ličnost i ljudskost bila kompletna.

Mi nekako mislimo da vam ne treba ,,bolja polovina“ jer vi niste pola osobe. Vi ste celovita ličnost. Zdrava veza nije sačinjena od dve nepotpune polovine koje postaju jedno, več od dve celine, obe potpuno formirane, sa svojim sopstvenim planovima, snovima i idejama, koje biraju da kroz ovaj život koračaju zajedno.

let-yourself

A evo u čemu je caka: ostati dosledan sebi nakon zaljubljivanja ne znači da ćete samo vi biti srećni u budućnosti – bićete bolji i iskreniji partner.

Ako bez pogovora ostanemo svoji: u dobru i u zlu i u najgorim mogućim situacijama ikada, to može uplašiti i više nego par potencijalnih partnera. U tom slučaju će one početne, uglavnom magične faze, biti malo strašnije i ranjivije, i možda će vam se činiti malo teže da nađete nekoga posebnog. Ali bar možemo biti spokojni u saznanju da su oni koji ostaju uz nas oni koji nam zaista odgovaraju.

Evo šta treba da imamo na umu:

Setite se svojih ciljeva.

Prirodno je da se vaši ciljevi menjaju dok razmišljate o eventualnoj zajedničkoj budućnosti sa nekim, ali setite se da je skroz OK (i neophodno!) da imate ciljeve koji se pružaju van granica vaše veze. Dugujete sebi da ne budete zadovoljni nakon ,,skrašavanja“, već da stremite ka onome što se za sebe zacrtali,  a da vaš partner bude tu da vas u tome podrži.

Porodica i prijatelji su prioritet

Kada započinjete novu vezu, vrlo je lako zapostaviti porodicu i prijatelje. Udvostručite svoj trud da održite kontakt sa voljenim osobama. Zapitajte se jednostavno: ,,da li im više puta kažem ,ne’ ili ,da’?” To su dragoceni ljudi u našim životima i ne smemo ih nikada zanemariti!

Imajte sopstveni hobi

Ne morate da imate sve zajedničko sa svojim partnerom. Ponovićemo: ne morate da imate sve zajedničko sa partnerom. Možda vi više volite da čitate, a on da igra igrice. Možda vi više volite da izlazite od njega. Potpuno je normalno da neki aspekti vaših života postoje nezavisno jedni od drugih. Verujte nam, važnije je da budete iskreni jedno prema drugom i da se podržavate, nego da li oboje volite kampovanje. Verujte nam.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp