Search
Close this search box.

Ove namirnice iz kuhinje pomoći će vam u borbi protiv akni i iritacije kože

Naša koža zahteva bogatu negu i tretman, kako bi bila negovana i sjajna. Posebna pažnja potrebna joj je zimi, kada je sklona isušivanju, pucanju i iritacijama.

Koža je najveći ljudski organ, podložna je različitim promenama, a što je najvažnije, svaka promena na koži veoma je uočljiva. Zato je svakome od nas stalo da adekvatno neguje i tretira svoju kožu, kako bi ona bila zdrava, sjajna i mekana.

Akne su visoko pozicionirane na listi problema sa kožom lica. Osobe sa aknama trebalo bi da odaberu tretman kože lica zasnovan na konsultacijama sa dermatologom.

Često, pogrešan izbor proizvoda za negu, može dovesti do iritacije kože i pojave akni, zato je najbolje, pokušati da tokom zime, kožu negujemo potpuno prirodnim proizvodima, za koje smo sigurni da nemaju nikakve štetne hemikalije, koje će oštetiti kožu.

Donosimo vam savete za nekoliko hranljivih i potpuno prirodnih tretmana  lica, uz koje će vaša koža biti bogato nahranjena tokom zime.

Sve što vam treba naći ćete u kuhinji

Zvuči čudno, ali u svojoj kuhinji naći ćete mnogo namirnica koje imaju antibakterijsko i antioksidantno svojstvo, što ih čini odličnim, prirodnim saveznivima u borbi protiv akni.

Na prvom mestu, reč je o belom luku, koji je jedna od najzdravijih kuhinjskih namirnica, puna vitamina. Presecite čen belog luka po širini, zatim ga s vrha malo pritisnite nožem, kako bi pustio sok, a onda ptretrljajte čenom luka po licu, posebno po problematičnim mestima. Verujemo da vam sada zvuči čudno, ali rezultat koji ćete ujutru videti zadiviće vas.

I pomorandža i limun dobri su saveznici u borbi protiv akni. Dovoljno je da samo iscedite njihov sok na pamučni tufer i očistite lice, pa se umijete nakon pola sata. Koža će vam biti potpuno dezinfikovana od bakterija i nahranjena C vitaminom.

Ukoliko oljuštite svež krompir, operete ga i isečete na kolutove, kolutom krompira pređite preko upaljenih mesta i crvenilo i iritacija će se povuči za tili čas.

Odličan piling i masku za lice možete napraviti sa kafom i kakaom. Sve što vam treba je:

2 kašike kafe

2 kašike kaka-a

2 kašike jogurta

Malo limunovog soka

Pažljivo izmešajte sve proizvode i napravite pastu. Masku nanesite na lice i vrat i držite je dok se ne osuši. Kada se osuši isperite je vodom i kožu osušite peškirom. Ova maska hrani vašu kožu, daje joj trenutni sjaj i adekvatno umiruje upalne procese na licu.

Piling za lice od šećera

Ovaj piling napravite jednom nedeljno. Potrebno vam je samo 3 kašike šećera i malo mlake vode. 

Rastvorite šećer u vodi i zatim smesu nanesite na lice, dobro istrljate tuferom i nakon 15 minuta isperite. Nakon ovog pilinga, kada uklonite sve mrtve ćelije, koža će vam biti neverovatno mekana.

Ovi prirodni sastojci, mogu vam pružiti spas, ukoliko problem sa kožom nije ozbiljan i ne zahteva konsultaciju dermatologa. Možete prirodno nahraniti vašu kožu i zaštititi je od crvenila, pucanja iritacija i akni, tokom ove zime. Dovoljno je da samo uđete u kuhinju i isprobate neki od naših saveta.

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp