Search
Close this search box.

Ovih 14 knjiga biće sjajno društvo na plaži ovog leta

Kada leto stigne, neizmerno se radujemo suncu i lepom vremenu, ali najšire osmehe na našim licima izaziva ideja o godišnjem odmoru. Planirate gde ćete putovati, ili čime ćete ispuniti vaše vreme na odmoru, u  slučaju da ostajte kod kuće.

To je konačno i ono doba godine, kada možete pročitati neku knjigu, koju dugo planirate, ali nikako nemate vremena od silnih obaveza koje na vas čekaju. Knjiga je idealno rešenje za relaksaciju, a podjednako je dobar sagovornik na plaži, dok vas sunce miluje i konačno imate priliku da pobegnete od svakodnevice na neko vreme. A kada već možete da se izgubite  u sopstvenim mislima, zašto ne biste zavirili u svet pisane reči?

Donosimo vam 5 knjiga koje su  idealan izbor za ovo leto, uživanje, odmor i razvijanje onog dela sebe, koji nikada ne smemo zapostaviti – mašte!

Svetsksi dan knjige – 5 romana, nagrađenih Ninovom nagradom, koje morate pročitati

„U ime porodice“ – Sara Dunant

Za vas koji volite romane sa osvtom na istorijsku scenu pojedinog razdoblja uz dozu intrige i  romanse, ovo je idealan izbor. Roman se bavi poslednjim decenijama postojanja porodice Bordžija, čiji je nosilac starešinstva ujedno Rimski papa.

Godine 1502. na papskom prestolu nalazi se Aleksandar VI čije je svetovno ime Rodrigo Bordžija. On je svojevrsni manipulator kada su u pitanju diplomatske stvari, i sve konce drži čvrsto. Svoju ćerku koristi kao svog pijuna. Ali dok porodica Bordžija plete mračne niti svuda okolo, Lukrecija će pokazati svoju moć, suprostaviće se neprijateljima, ocu i bratu i izboriće se za svoje mesto u istoriji.

„ Gala – Dali“ – Karmen Domingo

Mnogi od nas fascinirani su neobičnom i kontroverznom ljubavlju između Salvadora Dalija i Gale. Ovaj roman je priča o Gali Dali, koja je u Evropu stigla iz carske Rusije. Ona je oduvek bila okružena muškarcima, a iz njih je uvek izvlačila ono najdragocenije i to je bila njena umetnost. Salvadora je spasila od sigurnog ludila i prerane smrti, postala njegova muza i ljubav njegovog života. Ukoliko volite priču o strasti i istinskoj, ali neobičnoj ljubavi, ovo je roman koji ne treba da zaobiđete!

„Jedna Svanova ljubav“ – Marsel Prust

Pričajući priču o Svanu i Odeti, Prust je rekao mnogo o sebi i svom životu. Ovim romanom, Prust je tom  žanru otvorio mnoge puteve ljudskog senzibiliteta. Priča o flertu, ljubavi i strasti, praćena strašnom sumnjom u vernost voljenog bića, koja se završava jasnim otrežnjenjem, jedan je od osnovnih stubova Prustovog dela, stoga ukoliko još niste, upustite se u jednu tešku, psihološku, ljubavnu priču, koja je svoje mesto našlau književnoj klasici.

Da li ste već pročitali neke knjige Hulije Navaro? Ako niste, vreme je!

„Stakleno zvono“ – Silvija Plat

Roman proslavljen crnim humorom i izvanrednim prikazom pedesetih godina prošlog veka. EsterGvinvud 1953. kreće na put ka svom velikom snu, da postane pisac. Međutim, stići će na rub depresije suočena sa nemogućnostima jedne žene u konzervativnom američkom društvu. Delo realizuje jedno psihičko stanje, koje postaje gotovo opipljivo i koje će uzdrmati čitaočev svet.

„Gospođica Šanel“ – K. V. Gortner

Koko Šanel oprobala se kao kreator, kreirajući svoj život. Mlada, ambiciozna i vrlo namučena devojka, uspela je da postane jedna od vodećih ličnosti XX veka kada je svet mode u pitanju, a i danas inspiriše mnoge dame širom sveta. Roman o životu žene, koja je pokazala kako biti dostojanstvena dama, svakako će postati jedna od vaših omiljenih saga!

“Zašto sanjamo?” – Alis Rob

Ako vas je ikada zanimala tematika snova, ako u njih verujete, ili vas oni okupiraju, ovo je prava knjiga za vas. Priča o istoriji i nauci, o tome kako su snovi bili zapostavljeni i kako smo ih mi ponovo otkrili i dali im na značaju. Ova knjiga pruža moderna, naučna i psihološka gledanja na svove, u dijalogu sa drevnim i mističnim verovanjima.

“Budni u 5” – Robin Šarma

Robin Šarma, autor best sellera “Kaluđer koji je prodao svog ferarija” i “Ko će suze da briše kada te ne bude više” tvorac je i koncepta Budni u 5 (i vaš je ceo svet), koji je obrazložen u istoimenoj knjizi. Reč je o efikasnoj jutarnjoj rutini, koja je mnogim njegovim klijentima pomogla da poboljšaju produktivnost i samoefikasnost, kao i da postanu imuni na stres. Po ovom kratkom opisu, čini se da je ova knjiga sve što nam treba, kako bismo se tokom letovanja pripremili za nikad bolje i otvorenije suočavanje sa životom, po povratku u realnost.

Naravno, kao i uvek, kada su knjige ovog autora u pitanju, nije reč o suvoparnom priručniku za samopomoć, već su važne lekcije smeštene u uzbudljivu i pomalo tajnovitu okvirnu priču, koja će vam potpuno zaokupiti pažnju.

“Mala crna knjiga” – Otega Juagba

Instagram je toliko brujao o ovoj knjizi da smo i mi rešili da je pročitamo. Bilo da ste zaposlene, ili ne, ovo je knjiga za svaku od vas! Mali poslovni priručnik za kreativne žene, inspirisaće vas i dati vam korisne savete, koji će vam pomoći da hrabro tragate, ili gradite posao svojih snova!

“Nepopravljivi romantik” – Frenk Talis

Iako smo svi barem jednom voleli i bili ludi od ljubavi,mnogi od nas nisu se čak ni za pitali kako se ljubav dogodi i šta se u trenutku spoznaje da volimo dešava u našem organizmu. Ali, ako vas ljubav zanima sa intelektualnog, ili fiziološkog stanovišta, morate pročitati ovu knjigu, koja na poseban način zadire u samu suštinu ljubavi.

“Ključ za korišćenje zakona privlačenja” – Džek Kenfild

Džek Kenfild je čovek – dokaz da ti je život baš onakav kakve su ti i misli. Reč je o čoveku koji već 30 godina živi u skladu sa zakonom privlačenja, poštuje njegove principe i trijumfuje nad svim svojim htenjima. Ovo je jednostavan vodič uz koji ćemo napokon shvatiti da smo sami tvorci života kakvog želimo i da će nam se upravo energija koju manifestujemo vratiti u život.

“Nikad nisam” – Vesna Dedić

Jedanaesti roman Vesne Dedić je priča o četiti ambiciozne, prelepe žene, koje tragaju za ljubavlju i žele da njihova priča u budućnosti, bude za nijansu svetlija od njihove prošlosti. Iako različite, sve 4 žele da spozanju isto. Ova, gotovo filmska priča o ljubavi istovremeno je i hronika jednog vremena, katalog likova i priča o 4 grada, u kojoj ćete uživati bez daha, od prve, do poslednje stranice.

“Ono što sasvim sigurno znam” – Opra Vinfri

Čuvena Opra Vinfri osnovala je svoj časopis “O” na kome je 14 godina u vidu kolumne “Ono što sasvim sigurno znam” sa svojim čitaocima delila životne pouke koja je stekla tokom svog života i bogate televizijske karijere. Ove inspirativne kolumne sabrane su u istoimenoj knjizi, koja će vam pokazati da se u životu, na svakom koraku nalazi nova lekcija.

“Prodavačica” – Sajaka Murata

Neverovatno dobra priča o nerazumevanju i neprihvatanju različitosti, oličena u neobičnom životu junakinje Kelko Furukure, doživela je apsolutni hit u Japanu, a zatim je prevedena na 20 različitih jezika.

Ovo je priča o kalupu u koji smeštamo svoj mali život, onda kada nismo spremni da delamo da bismo bili različiti, o pritisku, koji na nas vrši društvo i o onome što se desi kada konačno krenemo u potragu za sobom.

“Ja sam Staša” – Staša Vukadinović

Talentovana Staša Vukadinović, autorka je knjige “Ja sam Staša”, koja u sebi sadrži hronološki ispričane priče, odnosno trenutke, koji, sabrani zajedno, čine jaku impresiju koju ćete zadržati dugo nakon čitanja knjige. Ono što ovu autorku dodatno ističe je što njena knjiga, a samim tim ni ideja, nisu pod okriljem ni jedne izdavačke kuće, već je možete naručiti preko njenog sajta. Ako želite dnevnu dozu inspiracije, obavezno pročitajte svoju dozu Staše!

https://www.instagram.com/p/BrOEBTSgmJh/

Nadamo se da ćete ovog leta uspeti da ukradete nešto vremena za sebe i pročitate barem jednu od ovih sjajnih knjiga. Pisana reč najbolji je način da oživimo fantazije, a to nas oduvek čini posebnim ličnostima i senzibilitetima. Dopunite svoje šarenilo, nekom od ovih uzbudljivih priča i ne zaboravite da je knjiga, najbolji način za razgovor sa sobom.

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp