Search
Close this search box.

Ovo je omiljeni grad mnogih Francuza, a nije Pariz

Ako zavirimo u Francusku, pronaći ćemo mnogo zanimljivih gradova pored svima poznatog i omiljenog Pariza. Ovog puta nam je za oko zapao Lion, treći najveći grad u Francuskoj.

Lion je grad u kojem se sudaraju sredozemna i zapadna Evropa, reke Rajna i Saone. Istorija ovog, kao i svakog drugog francuskog grada krije zanimljive priče počevši od samog imena. Lion ili prošlosti poznatiji kao Lugdum znači – tvrđava svetla.

Ono po čemu ćete sigurno upamtiti ovaj grad jeste po tome što ima tri jezgra.

VILLE – iz rimskog perioda

SAôNE – NOUVELLE VILLE  novi deo grada, koji je prepun savremenih zgrada

VILLE CENTRALE – na poluostrvu koji čine dve reke

Šetajući gradom oduševićete se raznim znamenitostima od kojih moramo ponovo da pomenemo stari deo, koji je pod zaštitom UNESCO – a.

Moderna stanica Gare de Lyon Saint – Exupéry otvorena 1994. godine, a koju je projektovao arhitekta Santiago Kalatrava. Izgradnja je koštala je oko 700 miliona eura.

Bazilika Notre – Dame de Fourvière Iako je jedna od manjih bazilika u gradu, imala je predivan pogled na grad što ju je činilo posebnom. Izgrađena je između 1872. i 1884. godine.

Takođe vredi obići i:

Katedralu sv. Ivana

Fontanu na trgu Place des Terreaux

Ukoliko nakon duge šetnje poželite da malo odmorite na nekoj zelenoj površini, Lion će imati šta da vam ponudi. Najpoznatiji park je Jardin botanique de Lyon, površine 8 hektara, koji se nalazi u sklopu Parc de la Tête d’Ora, najvećeg javnog parka u Francuskoj, koji zauzima površinu od čak 117 hektara.

Muzej Lumiere je najbolji primerak arhitekture. Poseduje mnoge od prvih izuma sedme umetnosti u Francuskoj, uključujući i druga rana kinematografska i fotografska dela.

Neki od najboljih hotela u Lionu su:

Comfort Suites Lyon Est Eurexpo

Hotel La Residence

Cour des Loges

Hotel des Artistes

Nama najzanimljviji kafić u Lionu je – Lyon Street Caffe

Lion je poznat po svojim jutarnjim obrocima koje su konzumirali njegovi radnici  svile . “Machons” se prave od lokalnog mesa ili kobasica i obično se pije crno vino. Takođe, možete probati tradicionalnu salatu za to područje znanu kao “Salade Lyonnaise” koja se sastoji od zelene salate, slanine, krutona i jaja.

Iako je cela Francuska na neki način posebna, svaki put će vas iznova iznenaditi neki novi francuski grad. Svaki od njih ispričaće vam svoju priču, pa tako i Lion. Zanimljive tajne koje krije ovaj grad pronaći ćete u skoro svakom delu grada i sigurno ih je mnogo više nego što možete pročitati na internetu.

Lion je poznat i kao kulinarski grad Francuske, pa ćete tamo moći da probate razna jela koja sigurno nigde na svetu nećete više jesti.

Još zanimljivih tekstova o putovanjima, pročitajte OVDE!

Nikolina Budimir Bekan

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp