Ovo je priča žene koja je radila svih 9 meseci tokom trudnoće

Priznajem.

Ja sam od onih koje su oduvek sanjale o venčanju, savršenoj porodici i deci. Takođe priznajem da sam se još kao veoma mlada otisnula u poslovne vode i počela da maštam o velikim uspesima i sjajnoj karijeri.

Ono što ne želim da priznam je činjenica da sam stotinu puta čula da ta dva ne idu zajedno i da ipak mora da se donese odluka šta je važnije, a šta je segment koji će se delimično zapostaviti.

Svi koji me poznaju, znaju da nisam tip koji pristaje na kompromise i da nisam neko ko je spreman da odustane jer tako pričaju dok sama ne proverim idu li te dve stvari u paru ili ne. Uvek sam razmišljala da ako na svetu postoji barem jedna osoba koja uspeva da savršeno žonglira između porodice i karijere, onda to mogu i ja.

Kad smo moj muž i ja odlučili da imamo bebu, moram priznati da sam se delom plašila kako ću tokom trudnoće raditi istim intenzitetom kao i ranije, a da ne pričam o strahu kako ću se po rođenju deteta, kroz samo nekoliko dana, vratiti poslovnim obavezama.

Moj posao community menagera, odnosno nekoga ko kreira sadržaj na društvenim mrežama za različite kompanije, ne zna za slobodan dan, praznik ili bolovanje, ali ga svejedno obožavam i nisam bila spremna da ono što sam sticala godinama tek tako ispustim.

Da se razumemo, ja nisam neko ko radi u firmi pa da ima ko da me zameni dok sam na trudničkom bolovanju. Radim sama kao freelancer i to sa sobom nosi dodatne izazove.

Brojim sitno do trenutka kada ću upoznati svoju ćerku i zaista ne znam šta me na tom polju očekuje, ali moram priznati da sam trudnoću pregurala lako, svakako mnogo lakše od onoga o čemu sam se naslušala.

Ne znam sa čim ste se vi susretale, ali ja sam najčešće slušala o tome kako trudnoća ma koliko da je lepa, ipak je i veoma teška i naporna, puna nus pojava. Kako ti mesecima bude muka, pa onda mesecima otičeš, pa se onda ugojiš, pa ti padne samopouzdanje, pa postaneš plačljiva i razdražljiva, pa te bole leđa, pa se izobličiš, pa postaneš zaboravna, pa stalno ideš da vadiš krv, pa imaš nerealne želje za hranom u sred noći (najčešće za onim namirnicama koje se tada ne mogu kupiti ili im uopšte nije sezona)… i kako onda da odlučiš da zatrudniš i zakoračiš u emotivni i fizički rolerkoster, a da u isto vreme želiš da održiš karijeru?

Zakoračiš jer nekoga voliš i jer nešto mnogo želiš, ali lakše bi bilo sesti i uživati u nekoj udobnoj vožnji nego strepeti da li će ti na rolerkosteru zvanom trudnoća biti mučno.

I evo drage moje, ja pišem tekst za sve vas koje možda maštate o tome, a ipak se bojite kako će biti, pišem i za sve vas koje ste to prošle jer moram priznati da nakon trudnoće sa jednim novim divljenjem gledam na svaku majku. Pišem ovo za vas koje se plašite da ćete mnogo toga izgubiti i da vas na tom putu, koji traje 9 meseci, čeka neka velika muka.

Ukoliko ste srećnica da vodite zdravu trudnoću, verujte ništa se drastično neće promeniti – sem odeljenja na kojem kupujete farmerke ili eventualno činjenice da od osmog meseca zaboravite na ideju da pedikir možete uraditi same.

 

Gledajmo sve sa malo vedrije strane: kao trudnicu puštaće vas preko reda, kosa će vam postati gušća, brže će rasti i manje će se mastiti (barem je meni tako), usne postaju punije, a većina ljudi će želeti da vam ugodi, niko vam neće dozvoliti da nosite bilo šta teško (oni koji to dozvole precrtajte sa liste prijatelja).

Ne znam zašto se mi žene zovemo slabijim polom, kad možemo da budemo u istom danu i trudne i da briljiramo na poslovnom sastanku i da napravimo kolač iz snova. Istina je da ćemo leći malo umornije, ali tu je noć da napunimo baterije.

U poslovnom svetu ne očekujem nikakve povlastice ili gledanje kroz prste zato što sam trudna i upravo me je to vozilo da dam svoj maksimum do poslednjeg trenutka i postignem fenomenalne rezultate tokom ovih 9 meseci. Stalno se šalim da otkad mi moja beba u stomaku pravi društvo na sastancima – poslove zaključujem bolje nego ikada!

Tako da: budite zanosne, ali i ponosne i dozvolite sebi da blistate na svakom polju. Bićete ispunjenije i zadovoljnije nego ikada i videćete da tada samopoudanje raste i sa nekoliko kilograma viška.

Aleksandra Bezmarević Stević

Aleksandrinu inspirativnu poslovnu priču možete pročitati ovde!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp