Search
Close this search box.

Ovo je savršeno mesto za uživanje za malo para

Polovina jula je već proletela, ostao nam je avgust da ga u potpunosti iskoristimo, jer nam se polako bliže obaveze. Ukoliko zbog nedovoljno novca, nepreciziranog godišnjeg odmora ili nekog samo vama poznatog razloga niste na vreme rezervisali aranžman na moru, a ne želite da idete “na slepo” i smeštaj tražite tek kada stignete na odabranu destinaciju, ne očajavajte! Ako ste već ostali bez mora ovog leta, ne znači da ste potpuno ostali bez odmora.

Iako zvuči kao dosadna fraza, Srbija je zaista prelepa, bogata zemlja. Ako nema ničeg drugog, sasvim je sigurno da je prebogata kada je o prirodi reč. Ukoliko ne idete na more, možete otići u banju. Ne, ovo nije predlog za čitatelje 60+, ovo je predlog za sve! Predlog za one željne pasivnog odmora u tišini i za one koji žele zabavu i aktivnosti 24/7.

Postoji banja u Srbiji koja je spoj tradicije i modernog. Banja koju podjednako vole i mladi i stari. Ko jednom kroči na tlo banje nad banjama, kako je nazivaju, sasvim je sigurno da će se vratiti ponovo. I to nije nimalo čudno. U dolini Zapadnog pomoravlja i podnožju planine Goč nalazi se lepotica proglašena za srpsku kraljicu među banjama – Vrnjačka Banja. 

Ime joj pristaje jer je u njoj sve kraljevsko, od spokoja u senkama visokog drveća u brojim parkovima, žubora rečice koja protiče kroz čitavu Banju, pa sve do otmenih i starih “gospođa” vila u koje se možete smestiti ukoliko volite duh tih romatičnih vremena. Ako više volite odmor u hotelu – izbor vam je ogroman.

Kažu da ćete najbolje upoznati Banju ukoliko se provozate nekim od vrnjačkih fijakera od mosta ljubavi kroz zelenilo Vrnjačkog parka uz Vrnjačku reku.

Most ljubavi za koji su čuli stanovnici gotovo svih krajeva naše zemlje svedoči o jednoj velikoj, ali nesrećnoj ljubavi. Negde pred Prvi svetski rat, dok ga još nisu ni slutili, zavoleli su se učiteljica Nada i srpski oficir Relja. To je bila ljubav o kojoj su svi pricali, koja je privlačila pažnju svih Vrnjčana. Međutim, kada je došao rat sa svim užasima koje sa sobom nosi Relja je morao da ode u Grčku na ratište. Otišao je i nikad se više nije vratio, a zbog prelepe Grkinje u koju se zaljubljuje raskinuo je veridbu sa Nadom. O njegovoj daljoj sudbini niko ne govori, ali zato Nadinu sudbinu zna svaki Banjčanin. Desanka Maksimović inspirisana ovom pričom napisala je jednu od svojih najlepših ljubavnih pesama: “Molitva za ljubav”.

Ovde su oduvek odsedali veliki pisci i slikari, pesnici i muzičari. Mnogi od njih su Vrnjačku Banju opevali, a neki su baš ovde napisali svoja znamenita dela ili smestili radnju svojih priča, romana i filmova.

Vozeći se tako belim “Ćirom” stižete do još jednog mosta koji spaja sam centar Promenade i deo parka u kojem se nalazi čuveno “Kupatilo”. Na desnoj strani reke na samom šetalištu nalazi se biokop, jedini u Vrnjačkoj Banji, ali uvek sa iznenađujuće kvalitetnim repertoarom. Ispred bioskopa ugledaćete veliku ukrasnu oglasnu tablu, to je sve što vam treba!

Na tabli su vam predstavljene sve manifestacije i događaji podjednako zanimiljivi i meštanima i turistima. Da ne biste morali u Banju samo zbog oglasne table, mi vam prenosimo detaljan program zanimljivosti koje možete da očekujete u Vrnjačkoj Banji tokom avgusta meseca.

Jedna od najvećih manifestacija u Vrnjačkoj Banji je svakako Love Fest. Već 11 godina postavlja standarde kada su muzički festivali ove vrste u pitanju, a našao se među 18 najboljih festivala Evrope. Trećeg, četvrtog i petog avgusta festival ljubavi ugostiće na desetine svetskih imena kao što su Maceo Plex, Loco Dice, Luciano i mnogo drugi, kao i veliki broj domaćih bendova. Jedna od noći biće posvećena hip-hopu kada će posetioce zabavljati Prti Bee Gee, Stereo Banana, Smoke Mardeljano i Sajsi MC. U ovom malom naselju ljubavi, svako će pronaći kutak u kojem će osetiti pozitivne vibracije. Zato ne robujte predrasudama, već posetite najveći festival ljubavi – sasvim je sigurno da ćete ga napustiti sa pregršt lepih uspomena.

Od 3. do 17. avgusta za sve ljubitelje tradicije i cveća, održaće se Sajam cveća i starih zanata. Učesnici će svoju robu izlagati na štandovima koji će biti postavljeni u gornjem delu vrnjačke Promenade. Ova manifestacija tradicionalno okuplja više desetina izlagača, koji u svojoj ponudi imaju veliki izbor cveća, biljaka, sadnica, cvetnih aranžmana, opreme za hortikulturu, najrazličitije vrste dekorativnih materijala za vrtove i još mnogo toga. Ukoliko se ne bavite uređenjem dvorišta, sigurno ćete uživati barem u razgledanju ovog malog cvetnog raja.

Jedna od najlepših letnjih pozornica u Srbiji nalazi se takođe u Vrnjačkoj Banji. Na ovim daskama koje život znače gostovali su mnogi poznati muzičari, mnogi glumici uveseljavali su goste svojim predstavama, a 8. avgusta na letnjoj pozornici svojim humorom sve posetioce zabavljaće ekipa Državnog posla.

Od 10. do 12. avgusta Udruženje građana “Prijatelji Bate Stojkovića” svake godine u Vrnjačkoj Banji organizuje manifestaciju “Dani Danila Bate Stojkovića”. Ove godine organizatori ovog tradicionalnog događaja uručiće Matiji Bećkoviću, zlatnik sa likom ove legende srpskog glumišta.

Od 13. do 17. avgusta održaće se jedan od najvažnijih segmenata Vrnjačkih kulturnih svečanosti 41. Festival filmskog stvaralaštva. Ovaj festival jedan je od manifestacija sa najdužom tradicijom u Vrnjačkoj Banji, jer njegova priča počinje još davne 1974. godine. Naziv prvog održanog Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji bio je upravo “Jugoslovenski igrani film u akciji”.

Tokom avgusta u Vrnjačkoj Banji biće zanimljivosti i za ljubitelje sporta. Od 19. do 28. avgusta održaće se “Vrnjačka Banja Open 2017”, međunarodni ženski teniski turnir.

Osim svih trenutnih dešavanja, koja će vaš odmor u ovom malom raju učiniti zanimljivijim, Vrnjačka Banja takođe poseduje veliki broj kulturnih objekata, zamaka, galerija gde možete upoznati duh nekog drugog vremena. Kada se umorite od razgledanja, slušanja, đuskanja i mnogo razgovora, opustite se na nekom otvorenom ili zatvorenom bazenu ili pak nekom od mnogobrojnih spa centara.

Sama Banja kao da najezdu turista željnih avanture trpi uzdržano, nikom se ne predaje u potpunosti, a svima dopušta da sa sobom ponesu taman onoliko koliko je potrebno da se glas o njenoj lepoti iznova širi sve dalje i dalje. Vrnjačka Banja vas očekuje, a My cup of tea tim vam želi srećan put i očekuje razglednicu!

Maja Vlajić

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp