Search
Close this search box.

Ovo je stvarni život balerine

Mnoge devojčice od malena žele da postanu balerine. U prvi mah deluje bajkovito – one su gipke, senzualne, nose divne kostime i tako su nežne! Međutim, iza toga kriju se brojni izazovi i problemi. Jedna od naših najuspešnijih balerina, Drina Pešić, otkrila nam je kakav je zapravo njihov život, kada se zatvori zavesa i svetla se ugase. Ovo je njena priča.

,,Moja mama je bila balerina, tata novinar i ja sam posmatrala kakav je i život balerine i život novinara. Moram priznati da mi je život novinara tada delovao mnogo opušteniji: možete da radite od kuće, odlazite kasnije na posao, manje se nervirate. 🙂 Tako je delovalo nekada, a sada, kada imam svoju emisiju, shvatam da i u toj profesiji ne možete da budete previše opušteni, jer treba da nađete gosta, da emisija bude zanimljiva, pa onda uvek jurimo za nekim poznatim licima, pa šta raditi ako se gost recimo ne pojavi. Uostalom, svaka profesija je zahtevna ako joj se dajete, a najvažnije je voleti ono čime se bavite.

balerine
foto: Pinterest

Ja sam najpre odabrala balet. Dopao mi se život balerine – svakodnevno vežbanje, rad na nekoj ulozi, izlazak pred publiku i taj aplauz za koji svaki umetnik živi.

Karijera jedne balerine kratko traje, jer sa četrdeset i nešto godina, kada ste u punoj snazi, vi polako završavate.

U beogradskom baletu imamo problema upravo u vezi sa nekorektnim odnosom prema umetnicima koji imaju četrdeset godina. Govorim o igračima koji su stalno u sali i u boljoj su formi, nažalost, od nekih mladih igrača (pa tako neki baletski igrači sa četrdeset godina dobijaju da igraju uloge dečaka i devojčica, a drugi igrači se sklanjaju sa scene. Kada se mladi povrede onda se vraćaju na scenu, čak mogu da igraju i u pački i špic patikama). Ukratko, mi zavisimo od toga da li se sviđamo ili ne sviđamo direktoru baleta i u tome je glavni problem!

Od igrača se traži i da tokom proba puštaju muziku! Jesmo li mi di džejevi ili baletski igrači?

received_10210044968946457
foto: Fabrika fotografa

Ja sam u svet televizijskog novinarstva ušla iz želje da promovišem balet i moja prva emisija bila je Svet baleta. I danas to činim i kroz emisije i kroz organizaciju raznih događaja pogotovo Večeri baleta i mode.

Balerina bi trebalo da vodi zdrav život, da pazi na svoju ishranu, a ja lično vodim računa, jer se tako bolje osećam, a i zato što smatram da žena sa godinama mora više da obraća pažnju na zdraviju ishranu.

Nikada nisam smatrala da se odričem nečega zbog baleta, balet je moj život, deo mene, ali moram da priznam da više nije na prvom mestu otkada sam poslala mama.

Ja sam decenijama zaljubljena u balet i novinarstvo. Sada shvatam da sam napravila dobar izbor (nekada nisam razmišljala o tome da se karijera brzo završava i to mi je izgledalo daleko).

U umetnosti je, kao i u ljubavi, instinkt dovoljan, a mene je on vodio uvek na pravi put.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp