Volite samoću? To može biti znak da ste pametniji!

Mnoge su studije pokazale da su ljudi koji se više socijalizuju srećniji. Kada malo bolje razmislimo, to definitivno ima smisla: veze, prijateljstva, vreme provedeno sa ljudima u čijem društvu uživamo… sve to nas i te kako usrećuje.

Međutim, ispostavilo se da sa rastom inteligencije ne raste i naše zadovoljstvo druženjem.

Hajde da napravimo korak unazad. Naučnici su proučavali osobe između 18 i 30 godina i uvideli da je većina bila srećnija nakon socijalizacije, osim onih koji su bili ,,veoma inteligentni“.

Objašnjenja variraju. Jedno se tiče naše prirode, a to je da viša inteligencija dopušta pametnim ljudima da se lakše prilagode modernom svetu, gde blizak kontakt sa društvenom grupom – zarad hrane, skrovišta ili zaštite – više nije neophodan!

Drugo, pak, kaže da što smo pametniji, to smo više fokusirani na dugoročne ciljeve, a provoditi vreme sa prijateljima nas ,,odvraća“ od svega toga.

knjiga

Ovo je ipak samo jedna studija i može biti samo delimično tačna. Na kraju krajeva, i članovi MCT tima vole da provode vreme nasamo, a ne smatraju sebe genijalcima (dobro, možda malo!). 🙂

Međutim, u vašem slučaju, ukoliko volite da se osamite radeći na projektu, učeći nešto novo, pišući biznis plan ili jednostavno preduzimate potrebne korake ka ostvarenju vaših ciljeva, nemojte se osećati usamljeno.

Možda ste samo pametniji od ostalih. 😉

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp