Search
Close this search box.

Ovo su načini da lako očistite svoju šminku!

Verovatno ste i vi jedna od onih devojaka ili žena, kojima ulepšavanje predstavlja svakodnevnu rutinu. To naravno ne podrazumeva uvek preterano mnogo šminke – čak i one osnovne stvari poput malo korektora i ruža za usne su sasvim dovoljni da se pronađete u ovom tekstu. Ako se šminkate svakodnevno, koliko često čistite vašu šminku i pribor za šminkanje? 

Zašto je važna dezinfekcija šminke?

Dezinfekcija je čišćenje, odnosno uništavanjenje najvećeg broja neželjenih mikroorganizama. Kada govorimo o dezinfekciji često se misli na korišćenje jakih i agresivnih sredstava. Međutim, sa šminkom bi trebalo biti pažljiv jer ona dolazi u direktan kontakt sa našom kožom.

Pre nego što počnete da dezinfikujete vašu šminku važno je da se pridržavate nekoliko pravila:

Šminku nikada nemojte deliti sa drugim osobama.

Ma koliko da ste sigurni u nečiju higijenu, ni zbog vas a ni zbog te druge strane ovo nije bezbedno. Svi smo navikli da sa drugaricom, mamom, sestrom, razmenimo neki proizvod, ali budite veoma oprezne. Ovo se naročito odnosi na proizvode koje stavljate iz bočice direktno na vašu kožu a zatim aplikator opet vraćate u bočicu – ovo često nazivaju double dipping. Prvo što nam pada na pamet su maskara, sjajevi, karmini, korektor. Koža tela pa tako i lica svakog od nas ima bakterije koje na njoj borave i zbog toga je važno da one ne dođu u kontakt sa kožom nekog drugog i obratno. U ovakvim slučajevima se najčešće javljaju iritacije na maskaru jer znate i sami koliko su oči osetljive. Iritacije na koži se mogu javiti u vidu crvenila, otoka, sitnih tačkica, svraba i slično. Čak i ukoliko same koristite šminku važno je da održavate njenu higijenu. 

Kako dezinfikovati proizvode?

Ovaj postupak vam neće oduzeti mnogo vremena. Na tržištu postoje mnogi proizvodi koje možete kupiti ali naravno, možete i sami napraviti ovo sredstvo. Evo kako:

U bočicu sa raspršivačem naspite alkohol (najmanje 70%) i vodu u razmeri 50:50. Možete dodati i nekoliko kapi limuna i vaš sprej je spreman za upotrebu. Sa ovim sprejem možete poprskati svaki proizvod, bilo da se radi o proizvodima u prahu, kamenu, kremastim i sl. Ostavite proizvod da se osuši nekoliko minuta i spreman je za upotrebu. Kvalitet i tekstura proizvoda neće biti promenjeni na ovaj način.

Sasvim je dovoljno da ovaj postupak ponovite jednom u mesec ili najređe jednom u dva meseca. Ono na šta bi takođe trebalo da obratite pažnju je redovno čišćenje i održavanje četkica, sunđera i ostalog pribora za šminkanje. Četkice i sunđere je najbolje da perete antibakterijskim sapunom ili blagim šamponom. Važno je i da se nakon čišćenja četkice potpuno osuše. Ne zaboravite i sve sunđere, aplikatore, pincetu i bilo šta što koristite tokom šminkanja.

Ukoliko žurite, antibakterijske maramice mogu biti dobro, brzo, ali privremeno rešenje. Torbicu u kojoj nosite i čuvate šminku birajte da bude od materijala koji se može prati u mašini i na taj način je i očistite povremeno.  

Poštujete li rokove trajanja?

Obraćate li pažnju na rokove trajanja proizvoda koje koristite? Rok trajanja smatra se svojevrsnim osiguranjem proizvođača kojim se ograđuje od mogućih nuspojava korišćenjem šminke nakon tog roka. Čest slučaj, naročito sa proizvodima koji su u kamenom stanju, je da ne stignemo da ih potrošimo u određenom roku.

Ukoliko proizvod održavate čistim i samo vi ga koristite on može potrajati i malo duže od naznačenog roka, ali ne zaboravite da ništa nema neograničen rok trajanja. Na svakom proizvodu nalazi se mala otvorena kutijica na kojoj piše neki broj (6M, 12M, 24M). Taj broj predstavlja broj meseci koliko proizvod možete koristiti nakon otvaranja, a sam datum nam određuje rok do kojeg je bezbedno otvoriti taj proizvod. Nakon tog datuma proizvod više nije za upotrebu.  

Vodite računa o svim kozmetičkim kako dekorativnim tako i preparatima za negu. Čuvajte vašu šminku i ne dozvolite da zbog nemarnosti vaša koža ispašta.

Saznajte i kako da sami napravite ulje za sunčanje!

Sandra Lejić

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp