Search
Close this search box.

Patite od migrene? Izbegavajte ove namirnice!

Da li patite od hronične migrene? Jedno rešenje koje ste možda prevideli je vaša ishrana. Stručnjaci savetuju da se fokusiramo na zdrave ,,supernamirnice“ bogate omega-3 kiselinama, magnezijumom, folnom kiselinom i vitaminom B.

Osim toga, izdvaja se i nekoliko namirnica sa kojima ne bi trebalo da preterujemo.

Peciva

Pšenično brašno, koje se nalazi u mnogim tradicionalnim pecivima, sadrži gluten. Ukoliko ste osetljivi na ovaj sastojak, čak i male doze mogu izazvati upalu. Testirajte sebe dve nedelje tako što ćete izbegavati gluten. Ukoliko primetite boljitak i mislite da je on uzrok vaših glavobolja, posavetujte se sa lekarom o tome kako da adekvatno prilagodite svoju ishranu.

Prerađeno meso

Kako bi se produžio rok trajanja i ukus prerađenog mesa kao što su viršle, kobasice, slanina, suhomesnati proizvodi i dimljena riba, proizvođači dodaju natrijum nitrit i natrijum nitrat. Kada jedemo previše hrane koja sadrži ova dva konzervansa, povećavamo rizik od izazivanja nuspojava kao što su učestale glavobolje.

,,Buđavi“ sir

Ljubitelji sira, budite oprezni! Određeni sirevi, kao što je to plavi, brie, čedar, gorgonzola i parmezan sadrže supstancu koja je već dugo poznata po tome da uzrokuje česte migrene.

MSG

Ovaj aditiv se ne nalazi samo u vašoj kineskoj hrani. Monosodijum glutamat, koji ima dugu i dokazanu istoriju izazivanja glavobolja, je pojačivač ukusa koji se može naći u toliko namirnica – počevši od marinada i preliva za salatu, do čipsa, začina i konzervirane tunjevine. Ima mnoge sinonime, te je laiku teško da proceni da li uopšte to konzumira ili ne. Zaključak je: ukoliko jedete mnogo prerađene, upakovane ili hrane u restoranima, postoji šansa da u sebe unosite dobru količinu MSG-a.

Sa druge strane, ono što se preporučuje su namirnice poput lososa, orašastih plodova (zbog visoke količine magnezijuma), ovas, spanać, i kao najvažnije: ne zaboravite da se hidrirate, jer je to ujedno i najbolje što možete učiniti za svoje telo. Znate pravilo za 8 čaša dnevno – a ako ne možete da dostignete taj broj, jedite krastavac, jabuke i kruške!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp