Pet gradova u južnoj Italiji od kojih zastaje dah

Nije ni čudo što je Italija postala jedna od najpoznatijih i najposećenijih destinacija u Evropi. Zahvaljujući svojim prelepim plažama, sjajnom vremenu i fenomenalnoj kuhinji, ovo poluostrvo postalo je sinonim za sezonu odmora. Naročito kada su u pitanju čuvene destinacije na severu zemlje, kao što su Rim, Firenca i Venecija.

Iako imaju obilje znamenitosti za videti, ovi popularni gradovi poznati su i po velikim gužvama, dugim redovima i prilično jakim cenama. Ako ste već posetili najpoznatija mesta u ovoj zemlji ili ste jednostavno avanturista koji želi da krene putem kojim se ređe ide, nema bolje lokacije od juga Italije. Otkrijte skrivene dragulje ušuškane južno od Milana!

Sorento

sorrento

Sorento je jedan od predivnih gradova na priobalju Italije. U njegovom centru je trg Taso, pun restorana u kojima možete uživati u svom popodnevu. Obavezno svratite do Ercolano bara na kapućino ili se osvežite granitom od limuna. Ovaj lokal nalazi se u samom srcu trga i savršeno je mesto za posmatranje prolaznika. Večeri u Sorentu provedite dok ispijate limunčelo i divite se panorami ispred vas.

Smaragdna pećina (La Grotta Dello Smeraldo)

smeraldo

Kada Italijani idu na odmor, Smaragdna pećina je popularan izbor za sve one koji žele da se opuste i upiju malo sunca. Nedaleko od Sorenta, ova pećina dobila je ime po svetlo zelenom svetlu koje je ispunjava, a posetioci mogu ići u obilazak cele pećine čamcem! Zaokružite putovanje obrokom u restoranu Chez Black, koji se nalazi baš na plaži. Ovo mesto poznato je po špagetama sa morskim plodovima koje su meštani uhvatili.

Bari

bari

Ljubiteljima gradova će se posebno dopasti ovo mesto u kom se meša šarm italijanskih sela sa vibracijama metropola sa severa zemlje. Ovaj grad luka se nalazi na jadranskoj obali i savršen je miks istorije i zdrave doze modernog. Prošetajte se Starim Barijem (Bari Vecchia), starinskim delom grada – ovde ćete naći mnoštvo uličnih prodavaca hrane koji nude preukusne pancerote i fokaču.

Matera

Italy-Matera-SS

Matera je stari grad protkan istorijom. Stanovi u ovom gradu su bukvalno uklesani u brda, pa je neobičan izgled ovog mesta privukao ekipu filma Mela Gibsona ,,Stradanje Isusovo“. Kada stignete u Materu, osećaćete se kao da ste u nekom drugom svetu!

Leče

Lecce, Italy 4

Leče se nalazi maltene na samom vrhu Italijine ,,štikle“ i bogat je neverovatnim zdanjima Barokne arhitekture poput Bazilike Svetog Krsta. Dok ste tu, svratite do kafea L’Angolino di Via Matteotti koji služi posebnu vrstu hleba, karakterističnu upravo za Leče. Ovaj grad je takođe odličan za uživanje pored mora.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp