Search
Close this search box.

Pet grešaka koje verovatno pravite kada trčite

Impresionirani smo: Ustali ste rano i pokrenuli ste se kako biste istrčali krug (ili na traci) PRE nego što ste otišli na posao. Međutim, ovih pet uobičajenih grešaka mogu sabotirati vaše vežbanje. Evo koje su i kako da ih ispravite. 🙂

Zaboravljate da proverite svoje držanje…

Razumemo. U stisci ste sa vremenom i radite sve što možete kako biste ugurali i vežbanje u svoj prebukiran dan. Međutim, ukoliko niste opušteni dok trčite, svom telu možete činiti više štete nego koristi. Cilj: da vam ramena budu spuštena, a da gledate pravo napred, ne u pod. (Trik: podižite i spuštajte ramena nakon svakog istrčanog kilometra; vrlo jednostavan potez kako biste se opustili.)

…ili da se rastegnete posle vežbanja

Ratezanje pre trčanja može poboljšati vašu istrajnost, ali rastezanje posle je podjednako važno. U suprotnom se mlečna kiselina može nataložiti u vašim mišićima i izazvati bol i umor. Nešto jednostavno poput istezanja mišića na zadnjoj i prednjoj strani butina u trajanju od pet minuta  može da učini da krv nastavi da cirkuliše kako bi se vaši nožni mišići brže oporavili.

Izazivate sebe samo da trčite uzbrdo

Koliko god da vas to možda iznenađuje, trčati nizbrdo je zapravo jednako teško kao bilo koji uspon. Evo zašto: naprežete potpuno drugačiju grupu mišića dok pokušavaju da umire vaš tempo i brzinu. Ukoliko redovno trčite, ojačajte te iste mišiće tako što ćete proširiti svoju rutu kako biste pretrčali i neke lagane nizbrdice.

Dočekujete se na petama

Dok trčite, ima smisla da bi peta prvo trebalo da dodirne pod. Međutim, trebalo bi da ciljate da se dočekate na sredini stopala, ukoliko želite da izbegnete gadne povrede.

Fokusirate se na distancu, a ne na vreme

Sada je lakše nego ikad zabeležiti broj pređenih kilometara i tačnu rutu svih vaših seansi trčanja. Međutim, meriti koliko dugo ste trčali umesto distance može biti bolji pokazatelj vaše istrajnosti i forme. Na primer, postoji razlika između trčanja od 30 minuta i trčanja od 3 kilometara. Proveravanjem sata možete poboljšati tempo, umesto da preforsirate (a moguće i povredite) svoje telo samo da biste postigli cilj vezan za distancu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp