Search
Close this search box.

Pet načina da iskusite Kopenhagen

Na istoku Danske, države koja je proglašena za najsrećnijom zemljom na svetu, nalazi se njen predivni glavni grad, Kopenhagen. Poznat po sjajnom dizajnu, neverovatnoj kulturi biciklista i gurmanskom scenom koja ostavlja bez daha, ovaj skandinavski grad ne smete zaobići. Evo pet stvari koje obavezno morate imati u planu kada putujete tamo.

Istražite pijacu Torevehallerne

foto: Reema Desai
foto: Reema Desai

Ova pijaca dom je svemu – od svežeg povrća, preko gurmanskih namirnica do takosa. Pronaći ćete neverovatan izbor najsvežije sezonske hrane, i to sve u centru grada. Izdvajamo The Coffee Collective, obaveznu destinaciju za sve fanatičare za kafu, kao i Hija de Sanchez, štand sa takosima koji će probuditi sva vaša čula!

copenhagen-torvehallerne-farmersmarket4

Pijaca je i sjajno mesto za ručak, naročito ako putujete sa grupom izbirljivaca. Tamo će zaista svako pronači nešto što voli.

Volite da obilazite pijace tokom putovanja? Pogledajte koje su najlepše pijace na svetu!

  1. Vozite se čamcem

nyhavn

Kopenhagen se nalazi na vodi i prepun je divnih kanala. Najbolji način da ove vode istražite je, naravno, čamcem. Nihavn je jedan od najpoznatijih delova grada na vodi, pa dok šetate raznobojnim priobaljem, možete lako uskočiti u čamac i upustiti se u obilazak.

Ukoliko ste raspoloženi, možete iznajmiti i solarni čamac kojim možete upravljati sami i ići kuda god želite. Ne treba vam dozvola za upravljanje čamcem, a najbolje od svega je to što možete poneti piknik sa sobom i ručati – na vodi!

  1. Popnite se na Okrugli toranj

rundetaarn

Rundetaarn (poznat i kao Okrugli toranj) je izgrađen u 17. veku kao astronomska opservatorija i opstao je kao ikona grada. Danas je jedna od najstarijih astronomskih kula u Evropi koja još uvek radi. Neki od najlepših pogleda pružaju se upravo odavde, a penjanje i nije toliko teško. Enterijer je relativno skroman, ali kula je poznata po načinu na koji se dolazi do vrha. Naime, nema klasičnih stepenica, već je uspon nalik spiralnoj uzbrdici, da bi astronomi mogli lako da odnesu opremu do vrha.

Korisna informacija: Za vreme leta, opservatorija na samom vrhu je otvorena za posetioce!

  1. Istražite nordijsku kuhinju
Restoran Noma
Restoran Noma

Danska kuhinja je zauvek  promenila svet hrane na početku ovog milenijuma, kada se tamo otvorio restoran Noma, koji je četiri puta osvojio titulu najboljeg restorana na svetu. Stil kuvanja zvani New Nordic je od tada transformisao Kopenhagen u centar dobre hrane. Suština ove kuhinje je spremanje na bazi sezonskih sastojaka i priprema na inovativne načine, uz poštovanje tradicije i istorije regiona. Noma je centar toga, ali ima još sjajnih i više priuštivih restorana poput restorana Bror, Relae i Radio. Sva tri će vam pružiti nezaboravno gurmansko iskustvo.

  1. Doživite umetnost i dizajn
foto: Reema Desai
foto: Reema Desai

Kopenhagen je san za ljubitelje umetnosti i dizajna. Sjajna estetika okružuje vas gde god se osvrnete u ovom gradu, ali ovo se posebno odnosi na galerije i muzeje. Nacionalna galerija, najveći muzej u Danskoj, drži najraznovrsnije kolekcije na svetu. Galerija Kristofer Egelund je još jedan dobar izbor, gde možete pogledati radove skandinavskih i internacionalnih savremenih umetnika.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp