Search
Close this search box.

Pet načina na koje nesvesno ispoljavamo negativnost

Mi generalno mislimo za sebe da smo pozitivni ljudi, ali to ne znači da nemamo povremenu negativnu misao. Istražujući sebe same, shvatili smo da postoje uobičajeni načini na koje se negativnost ušunja u naš život, a da mi to i ne znamo.

Delimo ih sa vama – i naravno, predlažemo konkretna rešenja!

Minirate druge ljude kada međusobno delite ideje

Ne mora da bude toliko direktno poput ,,ma, to je užasna ideja“ (to je zapravo jako grubo). Postoje suptilniji načini na koje obeshrabrujete nekoga za vreme sastanka. Mislite o neverbalnim signalima poput gledanja u laptop ili prekidanja sagovornika.

Jednostavan osmeh ili klimanje glavom kao znak da ste informaciju primili k znanju može ohrabriti osobu da podeli svoje ideje, što sastanak odmah čini pozitivnijim i, naravno, produktivnijim.

Prečesto se žalite prijateljima

Nađete se na piću sa društvom i iste sekunde krećete da pričate o tome kako ste isfrustrirani na poslu ili kako vas muž izluđuje svojim gomilama prljave garderobe. Naravno, svima nama je potrebno da se izduvamo, ali to ne treba da bude pokretačka sila svih vaših razgovora.

Pre nego što se bacite u priču o tome šta vas je sve iznerviralo proteklog dana, razmislite o ove dve stvari: da li zaista želite da to ponovo proživite i kako biste se osećali kada bi vaši prijatelji to isto radili vama?

Više o ovakvoj vrsti karaktera možete pročitati ovde!

Osećate se bolje na štetu drugih

Zašto je slušanje trača o tome kako vaša drugarica iz osnovne prolazi kroz težak raskid tako intrigantno? I zašto ne možemo a da se ne smejemo kada se neko saplete? Ok, pre nego što se osetite kao užasna osoba, budite svesni da je u ljudskoj prirodi da se osećamo tako. I naravno, može biti zabavno skretanje sa onoga što nas zapravo muči, ali sve to što se desi – prođe u deliću sekunde.

Dakle, umesto što trošite vreme pričajući i smejući se drugima, preusmerite tu energiju na sebe.

Neprestano govorite o tome koliko ste zauzeti

Da, svi smo zauzeti – uglavnom sve vreme. U svakom slučaju, pričanje o tome koliko ste prebukirani zvuči kao da iznova i iznova ističete očigledno. Iskoristite svoje teško zarađeno slobodno vreme da radite stvari u kojima zapravo uživate, poput čitanja dobre knjige ili ispijanja čaše vina uz novu epizodu serije.

Ne uživate u trenutku

Ukoliko ste imali loš dan na poslu, jaaako je teško da po povratku kući ne krenete momentalno da se žalite partneru ili cimerki koliko vam je šef i/ili kolega lud. Ne kažemo da morate da stavite svoju srećnu masku i da se pretvarate da vas ništa ne muči, ali fokusiranje na to baš tada vam neće pomoći previše.

Umesto  toga, usmerite pažnju ka drugim stranama života koje vas usrećuju – na primer, vaš presladak pas koji upravo čeka da ga pomazite, vaše dete, prijatelji, voljeni… Sve se vrti oko toga da budete prisutni. 🙂

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp