Search
Close this search box.

Pet saveta za još bolju komunikaciju

Jedna od naših omiljenih tema su veze. Volimo da razmenjujemo informacije i iskustva koja smo imali u prethodnim i sadašnjim vezama i volimo da čujemo kako funkcionišu drugi. Dok pišemo ove savete, u glavi su nam najpre parovi u braku, ali sve ovo se može primeniti i na one koji su u vezi. Kako bi vaš odnos ostao zdrav, mislimo da moramo poštovati ovih pet stvari:

  1. Shvatite njegovu poziciju

Ponekad je teško staviti se u tuđ položaj, ali ovo može olakšati tenziju i ozlojeđenost u vašem odnosu. Mi se trudimo da kada nas dečko iznervira, napravimo korak unazad i probamo da se zamislimo u njegovom položaju, barem na trenutak. Najlakše je naljutiti se, ali treba imati na umu da misija našeg partnera nije da nas namerno ljuti. Setite se – sa ovom osobom ste s razlogom i njene namere (verovatno) nisu da vam naudi.

  1. Zaboravite na pasivnu agresiju

Direktna i jasna komunikacija je zaista broj jedan. Vaša veza nije igra, nema pobednika ili gubitnika. Što više možete da budete direktni sa partnerom, to će efikasnija biti vaša komunikacija.

  1. Naučite da razgovarate sa vašim partnerom na umu

Ako vi započinjete razgovor, više je nego izvesno da imate svoje misli i osećanja na umu. Kada objašnjavate sve to, ipak uzmite u obzir mišljenje i osećanja vašeg partnera. Vi ste tim. Vi ste par koji zajedno ide kroz život i shodno tome rešavajte sve probleme. Probajte da koristite ,,mi” umesto ,,ti”. Na taj način će vaš razgovor krenuti produktivnim putem.

  1. Komunicirajte često

Kao i sve drugo, što više pričate sa partnerom, to je lakše. Komunikacija je jedna od najvažnijih stubova svake veze i zahteva praksu. Nemojte čekati da obavite dug razgovor tek kad postoji pritisak i kada emocije nabujaju. Pričajte svakoga dana o svemu i svačemu!

  1. Naučite da budete tihi

Iako je komunikacija jako važna, ponekad je korak unazad najbolje rešenje. Znajte kada je vreme da ,,iskulirate”. Ne možete povući izgovorene reči. Bolje se udaljite pre nego što izgovorite nešto kontraproduktivno ili nešto što će da zaboli.

Po našem mišljenju, ovo su neke stvari na kojima uvek možemo poraditi. Imate li vi neki savet za bolju komunikaciju? Šta vama uspeva? 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp