Pet stvari koje možete učiniti za svoju karijeru

Kada govorimo o tome kako da svoju karijeru ,,poguramo“ napred, postoje neke očigledne stvari koje nam padaju na pamet: ispoštovati rokove, raditi dobar posao i izgraditi stabilan odnos sa šefom.

Ipak, napredak u karijeri ne mora nužno da se odigrava u četiri zida vaše kancelarije. Zapravo, postoji mnoštvo sjajnih stvari koje možete uraditi kako biste podstakli svoj profesionalni razvoj – stvari koje nemaju mnogo veze sa vašim poslom.

Ukoliko ste tragali za produktivnim načinima na koje možete da napredujete poslovno – a koji ne uključuju dodatne sate u kancelariji, imamo čak pet rešenja za vas. 🙂

Volontirajte

Ovo vas verovatno ne iznenađuje, ali voloniranje može biti sjajan način da uspostavite nove kontakte, steknete nove veštine i pomognete vašoj zajednici.

Bilo da želite da radite fizički posao ili ponudite svoje vreme i stručnost neprofitnom odboru, potražite priliku za volontiranje oko sebe. Ne samo da ćete time unaprediti svoju karijeru, već ćete se i vi osećati dobro u svojoj koži.

Čitajte

Čitanje je sjajan način da proširite svoje vidike i naučite nove stvari. Bilo da je literatura vezana za posao ili ne, odvojiti vreme za čitanje je uvek preporučljivo za nadgradnju znanja.

Obeležite zanimljive članke koje biste hteli dublje da proanalizirate ili pronađite interesantnu literaturu o preduzetništvu koja bi mogla da vas inspiriše. Malo šta je bolje od činjenice da možete da se opustite, dok istovremeno znate da činite sebi (i svojoj karijeri) uslugu.

Isprobajte nešto novo

foto

Život je haotičan – što znači da često svaki dan postane pažljivo struktuiran kako bismo se protiv tog haosa izborili. Zaglavimo se u kolotečini i oslanjamo se na svoju dnevnu rutinu.

Ipak, isprobavanje nečeg novog je sjajan način ne samo da se poslovno razvijete, već i da otkrijete nova interesovanja. Samo je potrebno da izdvojite vreme.

Dakle, izvolite i uzmite svoj fotoaparat i ponesite ga u sledeću šetnju. Oprobajte se u fotografisanju kao što ste to priželjkivali godinama unazad – pa makar i amaterski. Ili se prijavite na neki online kurs. Učenje novih stvari nikada neće biti loše – a neke od njih ćete možda moći da primenite i u kancelariji.

Započnite razgovore

Znamo, verovatno ste očekivali da vidite onaj stari ,,networking“ savet. Nećemo umanjivati važnost širenja poslovne mreže, ali mislimo da sam naziv ,,networking“ daje čitavom tom procesu neku usiljenu i izveštačenu notu.

Umesto toga želimo da vas ohrabrimo da započinjete razgovore gde god išli. Bilo da želite da proćaskate sa osobom pored vas u frizerskom salonu ili da uputite kompliment ženi koja stoji ispred vas u redu, ne bojte se da pokrenete konverzaciju. Nikad se ne zna koga možete upoznati!

Opustite se i napunite baterije

krevet

Evo nečega što bismo mogli više da praktikujemo: odvojte vreme za odmor, opuštanje i ,,punjenje baterija“. Vreme odmora je krucijalno za vaše mentalno zdravlje i produktivnost. Na kraju krajeva, teško je da impresionirate u kancelariji kada se osećate potpuno iscrpljeno.

Jednostavno se opustite i nemojte raditi ništa – vratićete se sutradan na posao sveži i maksimalno odmorni.

Dakle, kao što smo rekli, napredak u karijeri ne mora da se dešava na poslu. Ovih pet stvari nema nikakve veze sa vašim poslovnim dužnostima, ali će definitivno pomoći rastu vaše profesionalne reputacije. Isprobajte ih i uverite se sami!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp