Search
Close this search box.

Pet trikova za produktivnije učenje

Svi smo svesni da je učenje jako bitno za našu budućnost, ali isto tako znamo da može biti veoma naporno, naročito u ovom periodu kada na fakultetima vladaju kolokvijumi, a ispitni rokovi samo čekaju da dođe kraj semestra. Ipak, moramo priznati da je onaj osećaj olakšanja i slobode nakon položenog ispita vredan svakog truda!

Zbog toga, iz ličnog iskustva, delimo sa vama nekoliko saveta kako da vaše učenje bude zabavnije i lakše, kako biste ostvarili sve svoje akademske ciljeve iz roka u rok!

Najteže je prvih 15 minuta.

Mnoga istraživanja su pokazala kako je prvih 15 minuta učenja   najteže, a ako se baš u tih 15 minuta skoncentrišemo, veća je verovatnoća da ćemo naučiti gradivo koje nam je zadato. Ne dajte se pokolebati i produktivnost je zagarantovana!

Muzika povećava koncentraciju.

ucenje2

Da muzika povećava koncentraciju dokazuje to što se u određenim zemljama, poput Japana, pušta lagana muzika tokom nastave kako bih učenici lakše usvojili gradivo. Muzika jedina pokreće sve ,,stanice“ u mozgu, pa tako i onu za učenje. Naš predlog je da dok učite slušate instrumentale ili pesme koje su vam poznate, jer ćete u suprotnom više obraćati pažnju da naučite reči, nego na slova ispred sebe!

Ponavljanje je majka znanja.  

Svesni smo da ako više puta ponovimo nešto, to ćemo i zapamtiti, pa zašto to ne primeniti i na učenje? Krenite s čitanjem lekcije i čitajte je do kraja prvog paragrafa, zatim je još jednom pročitajte, a na kraju je prepričajte bez gledanja. Informacija će se na taj način duže zadržati u vašem mozgu.

Do ostvarenja velikih ciljeva se dolazi postavljanjem onih manjih.  

Obožavate filmove, serije, ili imate omiljenu knjigu koju često čitate? To može biti veliki podsticaj za učenje. Plan je ovakav: Svakog dana imate želju da pročitate koje poglavlje knjige ili odgledate epizodu serije, zar ne? Odlučite da učite i vredno radite tokom celog dana, kako biste kasnije kao nagradu sebi podarili nešto od navedenog. Nećete verovati koliko motivacije vam to može dati!

Budite čvrsti u svojim odlukama i ne dajte da vas drugi poremete, govoreći kako vam to nije potrebno.

Svako od nas je različit, tako da je bitno da slušate samo sebe i učite redovno kako biste izbegli dodatni pritisak.

I ne dozvolite sebi da odustanete. Znate koliko smo puta ponovili da je jako važno da nikada ne prestanemo da učimo. Bilo da je to za ispit ili novi poslovni projekat, iskoristite naše smernice i uplovite u svet novih saznanja – sigurno će se isplatiti!

Nikolina Budimir-Bekan
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp