Search
Close this search box.

Pet zimskih destinacija koje su bolje od plaže

Često se odnosimo prema zimi kao prema godišnjem dobu koje se mora ,,podnositi“, ali priznaćete da postoji određena magija koja dolazi sa hladnim mesecima. Lišće podrhtava pod ledenim vetrom, puderasto beli sneg prekriva predele, a svaki grad se pretvori u neprepoznatljivu zimsku zemlju čuda.

Hladno vreme čini da poželimo da ostanemo unutra i hiberniramo, ali nekoliko očaravajućih destinacija dokazuje da je zima idealna za planiranje odmora! Verujte, ove lokacije će vas ostaviti bez daha. Krećemo!

Nojšvanštajn, Nemačka

foto: Yury Slobodyanyuk/500px
foto: Yury Slobodyanyuk/500px

Ovo zdanje koje naprosto oduzima dah inspirisalo je animatore za dvorac u Diznijevom crtanom filmu Uspavana lepotica. Čak 6000 posetilaca dođe do ove atrakcije tokom leta, ali zimi izgleda još bajkovitije – plus nema gužve. Locirane na jugozapadu Bavarije, kule ovog romanskog zamka ponosno se promaljaju iznad snegom pokrivenih borovih šuma. Smestite se u nekom obližnjem gradu poput Fusena i obavezno istražite okolinu za najlepše kadrove za fotografisanje.

Jezero Bled, Slovenija

Foto: Aleš Krivec/500px
Foto: Aleš Krivec/500px

Više puta smo spomenule ovu predivnu zemlju, koja se u poslednje vreme ponovo uzdigla na vrh kao sjajna zimska destinacija. Jezero Bled je pravi biser Slovenije; slikovito naselje koje se nalazi na manje od sat vremena od Ljubljane. U julu i avgustu svetlucavo jezero se udružuje sa drvenim čamcima i decom meštana koja se brčkaju u plićaku. Međutim, kada dođe zima, ovo mesto doživi nestvarnu transformaciju. Prava zimska čarolija – jezero postaje mirno i tiho, a prizor srednjevekovnog zamka na sredini jezera ostaviće vas bez daha.

Laponija, Finska

lapland-travelmodus

Za vreme zimskih meseci, najseverniji region u Finskoj, Laponija, je maltene u potpunosti prekriven tamom. Ovo možda zvuči potpuno neprimamljivo, dok ne pogledate u nebo i ne vidite nestvarno prelamanje svetlosti u duginim bojama dokle god vam oko seže. Januar, februar i mart su najbolji meseci za gledanje polarne svetlosti (aurora borealis), prirodnog fenomena koji se dešava kada se elektroni sudare sa zemljinom atmosferom. Ušuškajte se u nekom od predivnih tamošnjih hotela ili izađite napolje kako biste videli irvase ili išli na snežni safari kroz koji će vas voditi – haskiji. 🙂

Mon Tramblan, Kanada

tremblant

Mon Tramblan na Kvebeku nije samo ski odmaralište. Ovaj neobični grad je usavršio après-ski scenu sa živahnim barovima, buticima i kafeima kako bi se i oni koji ne vole skijanje dobro zabavili. Provedite vreme posmatrajući slikoviti, šareni grad i isprobavajući palačinke, a zatim svratite do bara Le P’tit Caribou kako biste nazdravili predstojećim praznicima!

Nacionalni park Banf, Kanada

moraine-lake-1

Ovo mesto se često pojavljuje na listama najlepših destinacija na svetu, a ne razočarava ni kada hladniji meseci dođu. Banf i jezero Luiz oživljavaju kada živa u termostatu opadne, uz festival Snow Days (koji traje čak mesec dana), klizanje na ledu i skijaške događaje. Dodajte i jezero Morejn na listu za obilazak – na stakleno čistoj vodi se reflektuje Dolina deset vrhova i stvara se neverovatan efekat ogledala.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp