Search
Close this search box.

Greške koje nesvesno pravite kada pišete mejl

Postoje dani kada se čini kao da smo više mejlova poslali nego rečenica izgovorili. Bilo da pišete kolegama, profesorima ili poslodavcima, način na koji se izražavate daje primaocu suptilan nagoveštaj o tome ko ste vi.

Želite da znate šta stil vašeg mejla govori o vama? Čitajte dalje da saznate kojih pet grešaka mogu sabotirati vaš profesionalizam.

Koristite neformalni pozdrav

Kako započinjete mejl? Ako je vaš pozdrav previše neformalan, ne činite sebi baš veliku uslugu. Nemojte da pozdravljate profesora ili sadašnjeg/budućeg poslodavca sa „Ćao“. Počnite umesto toga sa ,,Zdravo“ ili „Poštovana/i“. Uvek je dobro biti formalan za početak, jer na taj način dozvoljavamo primaocu da postavi ton u svom odgovoru.

Tretirate ga kao SMS

Ako u toku dana stalno prelazite sa jednog oblika tehnologije na drugi, interpunkcija i gramatika se često zanemare. Obavezno izdvojte pola minuta da ponovo proverite svoj mejl, iako ga šaljete samo prijatelju. Možda deluje nepotrebno, ali ako se naviknete da uvek pišete pravopisno i gramatički ispravno, nećete praviti greške kada budete slali mejl nekome mnogo bitnijem. Neobavezan jezik SMS-ova može stvoriti neprofesionalnu sliku o vama, a gramatičke greške, ma koliko male, bi trebalo da se izbegavaju.

Pritisnete ,,pošalji“ suviše rano

U sred kucanja vam se desi da slučajno pritisnete ,,pošalji“ – ovo su mnogi od nas iskusili. To, ili da zaboravimo da ubacimo prilog (attachment). Mala promena može sprečiti da se ovo u buduće dešava: iskucajte prvo subject i telo mejla, a onda dodajte primaoce. Vrlo jednostavno.

Koristite humor

Mejl je nezgodno mesto za upotrebu humora. U direktnoj komunikaciji imamo govor tela i ton na raspolaganju kako bismo preneli suptilne nijanse, ali preko mejla vaša poruka može se izgubiti u prevodu.

Zaboravljate kulturološke razlike

Bez komunikacije ,,oči u oči“ lako je zaboraviti kontekst vašeg razgovora. Uobičajena, ali potencijalno problematična greška u pisanju mejla je zaboravljanje na kulturološke razlike. Kontekstualno vrlo različite kulture od naše su na primer arapska, japanska ili kineska. Moguće je da oni na drugačije načine formiraju poslovne odnose, pa imajte to u vidu kada pravite nacrt svog mejla.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp