Search
Close this search box.

Četiri pitanja o novcu koja treba postaviti partneru pre braka

Postoji gomila pitanja koje uputimo partneru (i sebi) pre nego što se odlučimo za brak. Od toga koliko dece želimo do toga gde ćemo živeti. Sva ta priča o budućnosti može biti veoma zanimljiva i romantična, ali postoji jedna tema koja se vrlo često izbegne – a to vas može skupo koštati.

Mnogobrojna istraživanja pokazala su da su finansijski problemi glavni razlog stresa u vezi i ako se ne reše, mogu predstavljati veliki problem u budućnosti. Zato postoje određena pitanja o kojima svaki par mora da razgovara pre braka.

Koliko novca duguješ?

Brak znači udruživanje života i sredstava, tako da je vrlo važno pričati o dugovima (ako oni postoje). Možda će biti neprijatan razgovor, ali pričanjem o tome da li i koliko ko od vas duguje, bilo da su u pitanju pozajmice ili minusi na računu, pomoći ćete sebi da započnete život bez tajni. Takođe ćete doznati i kako se vaš partner oseća po pitanju dugovanja. Obavite otvoren i iskren razgovor o tome ko koliko dugova donosi u zajednicu.

Šta ti tvoj prihod znači?

couple-talking-saidaonline1

Postavljanjem ovog pitanja možete otkriti mnogo o budućnosti vaše veze. Pričajte o tome kako bi trebalo balansirati vašim zajedničkim prihodima. Na primer, ako jedan od vas zarađuje više, da li misli da mu to daje za pravo da donosi sve finansijske odluke? Ako je jednakost ono što par vrednuje i ono čemu teži, onda je ovo odličan test, jer se retko dešava da par zarađuje jednaku količinu novca.

Da li štediš ili trošiš?

Ako ste dugo sa partnerom, možda mislite da već znate odgovor na ovo pitanje, ali svakako je ovo vrlo važna tema. Biće perioda kada ćete morati da potrošite mnogo novca, ili perioda kada ćete morati da prištedite. Zato je važno da budete svesni navika onog drugog.

Koji je tvoj životni san?

Bilo da je to da ima troje dece, živi ,,preko bare” ili da ide na egzotičan odmor svake godine, veliki snovi zahtevaju finansijsko planiranje. Ovo ne mora nužno da bude ozbiljan razgovor – zabavite se! Pričajte o svojim najvećim i najluđim snovima i o tome kako želite da kreirate svoj život zajedno.  Samo uzmite u obzir koje mere biste morali da preduzmete, kako biste te snove i ostvarili.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp