Search
Close this search box.

Pitanje dana: Kada je pravo vreme za detox organizma?

U moru trenutaka u kojima sebi obećavate da ćete od sutra sigurno poći na dijetu i konačno više računa posvetiti zdravoj ishrani, sigurno ste se barem nekad zapitali – kada je pravo vreme za detox? Na ovo pitanje međutim, nema univerzalnog odgovora. Ono zavisi od životnog stila, koji ste vodili neko određeno vreme i potreba koje vaše telo ima.

U trenutku kada vam organizam pošalje poruku da ste preterali, koža počne da se masti, vi da više otičete, a na sve to osećate se tromo i umorno, vaš organizam vapi za detoxom.

@rawpixel

U vremenu u kome živimo, ispunjenom svakodnevnim obavezama, brzim tempom i još bržim rešenjima, neretko pravimo nezdrave izbore, zbog čega nam je detoks sve češće i više potreban.

U trenutku kada se organizam preoptereti negativnim štetnim uticajima, na snagu prvo stupaju suptilni simptopmi poput malaksalosti, nedostatka koncentracije, zamora, a onda suptilni simptomi prerastaju u transparentne, kao što su nadutost, glavobolje, opstipacije, poremećaj u težini… Svi ti simptomi su aple vašeg organizma da vam je zaista potreban dubinski detox.

Kada shvatite da vam je detox neophodan, sledeće pitanje je: Kako da pročistim svoj organizam? A odgovori su jednostavniji nego što možete da zamislite:

#Korigujte ishranu

Pre svega, obogatite svoju ishranu zelenim lisnatim povrćem, koje ne samo da će organizam iščistiti od toksina, već će ga i obogatiti kiseonikom. U svoju rutinu uvedite biljne čajeve i trudite se da pijete minimum 2 litra vode dnevno. Meso i mlečne proizvode, barem na neko vreme, svedite na minimum. U ishranu uvrstite i orašaste plodove, koji su sjajan izvor omega 3 kiselina.

#Aktivirajte se

Važno je da tokom procesa detoksikacije, budete zaista aktivni. Birajte jogu, pilates, trening snage, a pre svega brzi hod u prirodi, koji će vas okrepiti i moći vam da sredite svoje misli.

Uz aktivaciju, korekciju ishrane i dovoljno zdravog sna, vaš organizam će se vrlo brzo regenerisati i vi ćete kroz nedelju dana uočiti poletnost i nedostatak umora, u tom trenutku znaćete da je organizam pročišćen, a tada je najbitnije da sebi kažete: Nastaviću da negujem zdrave navike! Jer ako tako uradite, svaki dan će biti blagi detox, a vaše telo postaće zaista dom zdravom i snažnom duhu!

Foto: @LaurenMcBride

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp