Search
Close this search box.

Pitanje dana: Kako da poboljšate razumevanje u vezi?

Da li vam je poznat onaj period veze, kada se čini da baš ništa ne ide kako treba i da vas vaš partner više uopšte ne razume. Ako je vaš odgovor – da, onda bi trebalo da vam bude jasno, da i vaš partner sebi vrlo često postavlja isto pitanje.

Da biste pospešili razumevanje u vašoj vezi, možda bi za početak trebalo da promenite perspektivu i pomislite šta bi bilo da ste na njegovom mestu?

Prvi korak u radu na razumevanju partnera zasigurno je da subjektivnost ostavite po strani i pokušate sebe da sagledate iz njegove perspektive. Kako vam se čini osoba preko puta i imate li ideju kako da sa njom izađete na kraj? Ukoliko u određenim trenucima spoznate da ste ipak teški i da je nešto ipak i u vama, mnogo ćete lakše razumeti svog partnera kada se distancira od vas.

Čini vam se da vas ne sluša, ili vam ne posvećuje pažnju baš onda kada je to potrebno. Ipak, pokušajte da se stavite na njegovo mesto i pomislite da u nekim trenucima i on ima brige, da mu treba vreme za sebe i da ponekad smatra da je od vas sebično što od njega očekujete sve i odmah.

O svojim željama i snovima vi znate sve, a trudite se da to dobro upamti i on. Ali koliko puta ste zapravo čuli šta on želi? Ponekad podrazumevamo da druga strana nužno želi isto što i mi. Ipak, nije uvek tako, zato je izuzetno važno da pokuštate da čujete i razumete.

Uostalom, kada vidite da se vaš partner distancirao, da li se zapitate, ima li u tome vaše krivice. Kada već niste poslušali njegove želje, to znači da mu niste pružili dovoljno podrške, a za njega, to sigurno nije lako prevazići. Pokušajte da razumete svog partnera i u svakom trenutku spremno stanete iza njega.

Da biste razumevanje u vezi podigli na viši nivo potrebno je da onda kada spoznate svoja osećanja sebi postavite najvažnije pitanje: Kako se zaista oseća moj partner? To nećete saznati tako što ćete pretpostaviti, pretvoriti se u sumnjičavog agenta i u svakom njegovom gestu tražiti nešto usmereno protiv vas. Ipak, ako počnete da slušate, mnogo brže ćete moći da budete tu za njega, razumete i podržite ga, a tada će on, uvideti vaš trud, pa će dati sve od sebe da vam uzvrati istom merom, što će za vaš odnos postati neprocenjivo.

Foto: @maggiegracephotography

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp